Καθοριστική για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεση Κύπρου -Ελλάδας χαρακτηρίζεται η διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, που άρχισε στις 15:30.
Όπως δήλωσε το πρωί στο Radiocosmos ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης η κυβέρνηση αναμένει πως θα υπάρξει σαφής καταγραφή όλων των ζητημάτων και ότι θα δοθούν με ακρίβεια οι διευκρινίσεις που έχει ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο πραγματοποίησης και νέας σύσκεψης, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση τηρεί εποικοδομητική στάση και θέλει το έργο να υλοποιηθεί με όφελος στον κύπριο καταναλωτή.
Σημείωσε επίσης ότι η μελέτη κόστους-οφέλους έχει αποσταλεί από τον Φορέα Υλοποίησης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να τύχει αξιολόγησης.
“Έχουν ζητηθεί κάποιες διευκρινήσεις, οι οποίες έχουν ήδη δοθεί και αναμένεται πλέον η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα είναι βαρύνουσας σημασίας”, ανέφερε ο κύριος Λετυμπιώτης.
Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, στην σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας.
Παρόντες είναι επίσης ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, εκπρόσωπος της Κομισιόν και εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας και της εταιρείας Nexans.
Ενόψει της σύσκεψης, στο Προεδρικό, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι τάσσεται υπέρ της βιώσιμης διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και, κατ’ επέκταση με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.
Η ΟΕΒ επαναλαμβάνει τις θέσεις που κατατέθηκαν επίσημα σε υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο μήνα.
Τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι η βιώσιμη ηλεκτρική διασύνδεση πρέπει να γίνει με έργο το οποίο να είναι ευρωπαϊκής συνιδιοκτησίας και που, ως τέτοιο, θα δικαιούται τις Ευρωπαϊκές γεωπολιτικές διασφαλίσεις.
“Αυτό σημαίνει”, αναφέρει η ΟΕΒ, “ότι το έργο πρέπει, με αξιόπιστες ανεξάρτητες μελέτες, να αρχίσει και να τελειώσει χωρίς δραματικές, για την οικονομία, υπερβάσεις στο προϋπολογιζόμενο κόστος, με εισαγωγή ανώτατων ορίων οικονομικής έκθεσης του κράτους”.