Συνέντευξη με την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου
Ικανοποίηση από την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου που δηλώνει ότι έγιναν έργα που διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου…
Ικανοποιημένη δηλώνει η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου για τα έργα που έγιναν στην επαρχία από την ανάληψη των καθηκόντων της ως έπαρχος Πάφου το 2015. Όπως ανέφερε στη συνέντευξη της στον « Αδέσμευτο» μόνο τα τελευταία 5 χρόνια έγιναν στην επαρχία έργα 60 και πλέον εκατομμύριων ευρώ που μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου αλλά και να δημιουργήσουν συνθήκες για δημιουργία νέων θέσεων Εργασίας. Παραδέχεται όμως ότι χρειάζεται ακόμα να γίνουν από πλευράς κράτους, έργα και υποδομές για αναχαίτιση της αστυφιλίας. Αναφέρεται, στην ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Επαρχιακής Διοίκησης αλλά και στις ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται .
-Αναλάβατε τα καθήκοντα σας στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου το 2015, πως χαρακτηρίζετε το μέχρι σήμερα έργο σας; Επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχατε θέσει αρχικά;
Ανάλαβα στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου το Σεπτέμβριο του 2015, από την προηγούμενη θέση μου στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου ασχολήθηκα ως Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός και παράλληλα ως Αναπλ. Διευθύντρια Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών, αλλά και κάποιο διάστημα ως Αναπλ. Έπαρχος Κερύνειας, με θέματα Κτηματολογικά, Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών, διαβουλεύσεων με Τρόικα και σωρεία άλλων θεμάτων. Στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου είχα υπηρετήσει και πριν το 2006 ως Διοικητικός Λειτουργός, οπόταν είχα το πλεονέκτημα να ήταν γνωστό το περιβάλλον και οι ιδιαιτερότητες της Επαρχίας. Την επαγγελματική μου σταδιοδρομία άρχισα στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας όπου μεταξύ άλλων είχα τα θέματα του τότε Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Με βάση την εμπειρία και γνώσεις που απέκτησα σε προηγούμενες υπηρεσίες μου, κρίνω ότι υπήρχαν τα εφόδια για να μπορέσω να συνεισφέρω στην εργασία μου ως Έπαρχος. Εξυπακούεται ότι δεν είναι τόσο απλό το θέμα και χρειάσθηκε να αφιερώσω μεγάλο χρόνο για να ενημερωθώ και να μελετήσω τα διάφορα προβλήματα και ακόμα αφιερώνω αρκετό χρόνο, εκτός του καθορισμένου ωραρίου, για την εργασία μου. Υπάρχει αγαστή συνεργασία με όλες τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τους συνεργάτες μου στην Επαρχιακή Διοίκηση για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα κατόπιν διαβουλεύσεων, συσκέψεων κτλ.
Από το έργο που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα και συνεχίζεται για αναβάθμιση της υπαίθρου με έργα υποδομής, αναπλάσεων και εξωραϊσμού είμαι ικανοποιημένη. Έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα που μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου, αλλά και να δημιουργήσουν συνθήκες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Φυσικά χρειάζονται και άλλα ενισχυτικά έργα και υποδομές που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου για αναχαίτιση της αστυφιλίας. Κρίνω ότι τα στεγαστικά κίνητρα/σχέδια που προωθούνται με το Υπουργείο Εσωτερικών όπου υπάγεται η Επαρχιακή Διοίκηση βοηθούν σημαντικά στην αναχαίτιση της αστυφιλίας.
– Κάθε χρόνο δαπανώνται αρκετά εκατομμύρια για έργα στην Επαρχία τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια, υπολογίζεται πόσα περίπου ξοδεύτηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, και ποια έργα έχουν ολοκληρωθεί;
Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν διατεθεί για υλοποίηση και ολοκλήρωση μεγάλου αριθμού έργων περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Μερικά μόνο παραδείγματα έργων που ολοκληρώθηκαν είναι το Κέντρο Πληροφόρησης για στοιχεία Περιβάλλοντος στην Τραχυπέδουλα, το Περιφερειακό Πολυδύναμο Κέντρο Ενασχόλησης Νέων στον Κάθηκα, το Περιφερειακό Κέντρο Αγροτικών Επαγγελμάτων και Παραδοσιακών Προϊόντων στην Κοίλη, το Πολυδύναμο Κέντρο τρίτης Ηλικίας στο Προδρόμι, Πόλη Χρ., το Περιφερειακό Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας Ακάμα στις Π. Αρόδες, η ανάπλαση πυρήνων στις Κοινότητες Δρούσεια, Ίνεια, Κάθηκα, Μέσα Χωριό, Λάσα, Φοίτη, η Α΄ φάση ανάπλασης πυρήνα Παναγιάς, ο εξωραϊσμός περιοχής Μετεώρων στην Επισκοπή, τα Κοινοτικά κτίρια Ακουρσού και Πραιτωρίου, η κατασκευή τριών σύγχρονων γέφυρων Νατάς – Χολετριών, Νατάς – Επισκοπής και Κελοκεδάρων-Ζυριπιλλή, διάφορα αντιπλημμυρικά έργα και άλλα έργα υποδομής. Στα έργα υποδομής περιλαμβάνονται και οι βελτιώσεις δρόμων δικής μας αρμοδιότητας (ως γνωστό υπάρχουν κύριες οδικές αρτηρίες που υπάγονται στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και άλλοι δρόμοι εντός δημοτικών ορίων που αφορούν τους οικείους Δήμους). Επίσης σε κάποιες Κοινότητες έχουν δημιουργηθεί χώροι πάρκα/ χώροι πρασίνου. Τα πιο πάνω έργα είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα.
– Για το 2022 τι προγραμματίζετε;
Νέα έργα που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2022 αφορούν τη συντήρηση παλαιάς βρύσης στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας, την ανάπλαση/εξωραϊσμό του πυρήνα Αναρίτας, την ανάπλαση πλατείας και περιβάλλοντα χώρου Εκκλησίας Χρυσοαιματούσης Χλώρακας, τη μετατροπή Διατηρητέας οικοδομής στην Αρμίνου σε εκθεσιακό χώρο/βιβλιοθήκη, την ανάπλαση πυρήνα Κοίλης, τη δημιουργία πάρκου και χώρου εκδηλώσεων στην Κρήτου Μαρόττου, τη Β’ φάση εξωραϊσμού πυρήνα Κονιών, τις περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές με αστρόπαρκο στις Π. Αρόδες και άλλα. Επίσης, εντός του 2022 συνεχίζεται το έργο Θεματικής Διαδρομής Αφροδίτη στην ‘Ινεια που καλύπτεται μέσω του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, η ανάπλαση του πυρήνα Γιόλους, η μετατροπή πρώην κτιρίου ΣΠΕ στη Γαλαταριά σε Κέντρο Ηλικιωμένων, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διαμόρφωση της πλατείας Μανδριών.
Σημειώνεται ότι για αρκετά μεγάλα έργα και ανάλογα με το κόστος, η υλοποίηση γίνεται μέσω δυο ή/και τριών ετήσιων Προϋπολογισμών ως συνεχιζόμενα έργα ώστε να εκτελούνται παράλληλα και έργα άλλων κοινοτήτων και να υπάρχει ισομερής κατανομή πόρων. Για παράδειγμα, η ανάπλαση του πυρήνα Αναρίτας που εκτιμάται στο 1,7 εκατομ. αρχίζει περί το τέλος του 2022 και θα αποπερατωθεί περί τις αρχές 2024. Σημαντικό στοιχείο στην υλοποίηση έργων είναι και τα κονδύλια από Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης που συγχρηματοδοτούν μαζί με κρατικά κονδύλια, συγκεκριμένα ώριμα αδειούχα έργα. Μέχρι σήμερα, είχαμε ικανοποιητική απορρόφηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.
-Πέρα από τα διάφορα έργα που γίνονται στις κοινότητες της Πάφου υπάρχει όραμα για την ανάπτυξη τους και ποιο είναι αυτό;
Πρέπει να υπάρχει περιφερειακή και ολοκληρωμένη πολιτική για πλήρη ανάπτυξη της υπαίθρου που να έχει σχέση με θέματα υγείας ( περιφερειακά κέντρα υγείας) και εκπαίδευσης ( περιφερειακά σχολεία), θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Γραφείου μου. Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνω ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συμβάλει θετικά. Ήδη τα στεγαστικά κίνητρα που εφαρμόζει το Υπουργείο μας και τυγχάνουν αναπροσαρμογής/αναθεώρησης μπορούν να βοηθήσουν την ύπαιθρο. Επίσης σημαντικό είναι να προσπαθούν και τα κοινοτικά συμβούλια με την καθοδήγηση μας, αλλά και τη συμβολή του Υφυπουργείου Τουρισμού και της ΕΤΑΠ να έχουν προγράμματα/δράσεις για προσέλκυση τουρισμού και περιηγητών ειδικών ενδιαφερόντων σε συγκεκριμένα έργα που έγιναν ή/και προωθούνται, όπως το Μουσείο Αγροτικής Ζωής Ακάμα στη Δρούσεια, το Μουσείο Χελώνας στην Ίνεια κ.α.
– Ποιο είναι συνήθως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες μας;
Οι πλείστες κοινότητες είναι μικρές χωρίς προσωπικό οπόταν τα Κοινοτικά Συμβούλια χρειάζονται τη στήριξη και καθοδήγηση από το προσωπικό του Γραφείου μας, ενώ χρέη Γραμματέα εκτελούν σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι Κοινοτάρχες. Προσωπικό γραμματειακό, εργατικό και προσωπικό για λογιστικές υπηρεσίες διαθέτουν μόνο τα περιαστικά μεγάλα και εύρωστα Κοινοτικά Συμβούλια. Κάποια Συμβούλια προβαίνουν κατόπιν έγκρισης μας σε μίσθωση υπηρεσιών, όπου και δεν πρέπει να δημιουργείται υπαλληλική σχέση σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε πολύ εξαιρετικές και πλήρως αιτιολογημένες περιπτώσεις είναι δυνατό να δοθεί έγκριση για πλήρωση μόνιμων θέσεων κατόπιν μελέτης από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Με την αναμενόμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναμένεται ότι θα υπάρξουν κοινές υπηρεσίες σε συμπλέγματα κοινοτήτων.
– Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση των κτηριακών σας εγκαταστάσεων; Είναι λειτουργικά πλέον τα νέα σας γραφεία; Πόσο τελικά κόστισε; Προκύπτουν οποιαδήποτε προβλήματα με τα νέα αναπαλαιωμένα γραφεία σας;
Έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση των τριών διατηρητέων κτιρίων της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου και όλο το προσωπικό είναι πλέον συγκεντρωμένο στους ίδιους συνεχόμενους χώρους με πιο ομαλή και άμεση λειτουργικότητα. Μεταξύ των δυο πρώτων κτιρίων και του τρίτου έχει κατασκευασθεί πεζογέφυρα πάνω από τον πεζόδρομο για άμεση και ασφαλή διακίνηση. Ως γνωστό μέρος του ισογείου του τρίτου κτιρίου στην πρόσοψη χρησιμοποιείται από τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, ενώ οι εργασίες ανακαίνισης και στο τμήμα αυτό έγιναν από συνεργεία μας. Η συντήρηση περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ανακατασκευή πατωμάτων, στεγών, κεντρικό σύστημα κλιματισμού κτλ και οι εργασίες έγιναν κυρίως από τα συνεργεία μας σταδιακά μέσα σε διάστημα τριών περίπου χρόνων (στο μεσοδιάστημα υπήρχε προσωρινή μεταστέγαση προσωπικού μας σε ενοικιαζόμενο κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ). Το κόστος, περιλαμβανομένων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ανήλθε σχεδόν στα 3 εκατ. ευρώ. Κάποια μικρά προβλήματα υπάρχουν, όπως η ανάγκη για απρόσκοπτη λειτουργία του ανελκυστήρα και το θέμα μελετάται από Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία λόγω αρμοδιότητας.
-Ποιες είναι οι ανάγκες σε προσωπικό αφού κατά καιρούς δηλώνετε ότι η επαρχιακή διοίκηση είναι υποστελεχωμένη;
Υπάρχουν ανάγκες για πλήρωση κενών θέσεων ωρομισθίων και έχει ζητηθεί έγκριση από το Τμήμα Προσωπικού με βάση τη νενομισμένη διαδικασία. Επίσης λόγω πρόσφατων αφυπηρετήσεων υπάρχουν ανάγκες σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που επίσης θέσαμε στο Τμήμα Προσωπικού μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Μόλις πρόσφατα είχαμε ενίσχυση με 2 Τεχνικούς Μηχανικούς και προγενέστερα με ένα Βοηθό Γραμματειακό Λειτουργό. Θα έλεγα ότι υπάρχουν ανάγκες χωρίς όμως να υπάρχει σοβαρό θέμα υποστελέχωσης.
Στο Γραφείο έχουμε τους τελευταίους λίγους μήνες, εφαρμόσει το ηλεκτρονικό σύστημα Εoasis, ώστε τα σημειώματα/εκθέσεις εντός του Γραφείου να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς τη διακίνηση των φυσικών φακέλων, οπόταν αναμένεται θετική εξέλιξη στη διεκπεραίωση υποθέσεων.