Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
16.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣ"Αμετακίνητος" ο Τατάρ για λύση δυο κρατών

“Αμετακίνητος” ο Τατάρ για λύση δυο κρατών

Share

Ερσίν Τατάρ: «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε πει ‘ναι’ (στο σχέδιο Ανάν), θα υπήρχαν πολύ διαφορετικές καταστάσεις εναντίον μας στο νησί σήμερα». Για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, είπε πως το «το τελευαίο χαρτί ήταν οι ‘μηδέν στρατιώτες, μηδέν εγγυήσεις’. Η Τουρκία θα εγκατέλειπε τις εγγυήσεις στο νησί, θα αναλάμβανε η ΕΕ. Θα αποσύρονταν και οι Τούρκοι στρατιώτες. Αδύνατον. Όταν δεν έγινε δεκτό, αυτή η δουλειά τελείωσε».

Στη συνέντευξή του Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε,  ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί «λαοί» στην Κυπριακή Δημοκρατία και  ότι «η πολιτική της λύσης, η οποία προβλέπει τη συνεργασία δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών που πρεσβεύουμε σήμερα, πηγάζει από εδώ».

Υποστηριξε επίσης ότι «δεν υπάρχει πια ενιαίο κράτος στην Κύπρο. Δεδομένου ότι μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση δεν απέφερε αποτελέσματα μετά από 50 χρόνια, όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν εξαντληθεί, τώρα λέμε δύο κράτη. Δεν υπάρχει πλέον γυρισμός. Δεν υπάρχει αυτό που λέει ‘η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους’. Γιατί αυτή η φράση εξυπηρετεί ουσιαστικά τους Ε/κ».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι «ως ξεχωριστός λαός, κυβερνάμε τον εαυτό μας και η `ΤΔΒΚ` έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τη Δημοκρατία της Τουρκίας ως προς τη δομή, τα σύνορα και τη θαλάσσια δικαιοδοσία της. Έτσι η ύπαρξη και τα δικαιώματά μας έχουν αυξηθεί στη Γαλάζια Πατρίδα».

Μάλιστα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης,  ανέφερε μεταξύ άλλων σε αναφορά του στην ΕΕ  ότι     « Η ΕΕ αμφισβητεί την 500χρονη ιστορία μου και λέει: ‘Ενέταξα την Κύπρο’» και διερωτήθηκε «από ποιον πήρες εσύ την Κύπρο και την ενέταξες; Ποιος σου έδωσε αυτή την εξουσία; Ποιο δικαίωμα, ποιος νόμος, ποιος κανονισμός, ποιο δικαστήριο;».

«Αν έχουν ισχύ, έχουμε και εμείς. Εδώ υπάρχει μια Τουρκία στο όνομα της Κύπρου. 85 εκατομμύρια σήμερα, 100 εκατομμύρια αύριο. Οι διπλωμάτες, οι ειδικοί, οι ιστορικοί μας λένε ότι έχουμε δίκιο. Φτάνει να σταθούμε στο ανάστημά μας. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα είμαστε σταθερά όρθιοι», συμπλήρωσε.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!