Ανεξέλεγκτη η χρήση υποστατικών Airbnb
«Νομιμοποιούνται» δεκάδες χιλιάδες κλίνες
Τι υποστηρίζει το Υφυπουργείο Τουρισμού για τα παραξενοδοχεία που λειτουργούν σε παραλιακές περιοχές…με πρωταθλήτρια την Πάφο
Από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα έχουν αυξηθεί οι εγγραφές των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού κατά 73%, με τον αριθμό των εγγεγραμμένων καταλυμάτων να ανέρχεται σε 8.248, δήλωσε την Τρίτη ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού, όπου συζητήθηκε η πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αναφερόμενος στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Κουμής είπε ότι το εν λόγω θέμα απασχολεί αρκετές χώρες και ως γνωστό απασχόλησε και σχετικά πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανέφερε ότι το κυριότερο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή, ήταν κατά πόσον έχουν εγγραφεί στο Μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, τα καταλύματα εκείνα που προσφέρουν την συγκεκριμένη υπηρεσία.
Από τον Απρίλιο του 2023, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα έχουν αυξηθεί οι εγγραφές στο σχετικό Μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού κατά 73%, ποσοστό που δύναται να ανέλθει στο 99,8% με την ολοκλήρωση και όλων των εκκρεμουσών αιτήσεων που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 1.275», ανέφερε ο Υφυπουργός.
Δήλωσε ακόμη ότι εκκρεμούν 1.170 αιτήσεις εξ υπαιτιότητας των αιτητών.
Ο Υφυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η βελτίωση των αριθμών των νέων εγγραφών οφείλεται στις εκστρατείες του Υφυπουργείου Τουρισμού. Συγκεκριμένα είπε ότι στη βάση αριθμών, τον Απρίλιο του 2023 ήταν εγγεγραμμένα στο σχετικό μητρώο 4.765 καταλύματα, που ισοδυναμούσε με 7.138 κλίνες, ενώ σήμερα ο αριθμός των εγγεγραμμένων καταλυμάτων ανέρχεται σε 8.248 καταλύματα, που ισοδυναμεί με 36.640 κλίνες. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησε η λειτουργία καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης γιατί «κτυπούσαν» την ξενοδοχειακή βιομηχανία και δημιουργούσαν θέματα στο στεγαστικό, ο κ. Κουμής είπε ότι οι παρενέργειες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην κάθε χώρα ή στην κάθε πόλη είναι διαφορετικές.
Παραξενοδοχεία
Ανέφερε ότι η πρώτη χώρα που προσέγγισε το συγκεκριμένο θέμα με αυστηρότητα ήταν η Ισπανία, η οποία μετέφερε τις εξουσίες λήψης μέτρων κατά του συγκεκριμένου θέματος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συμπλήρωσε ότι σχεδόν καμία χώρα δεν έχει λάβει άμεσα μέτρα, εξηγώντας ότι η Ισπανία έχει λάβει αποφάσεις σε βάθος χρόνου με στόχο να απαγορεύσει την συγκεκριμένη υπηρεσία από το 2028.
Είπε ακόμη, ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί διάφορες αποφάσεις με κυριότερη μια που λήφθηκε το 2024 με την οποία απαγορεύεται η εγγραφή νέων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης από την 1η Ιανουαρίου 2025 στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας.
Είπε ακόμη ότι το θέμα χαρακτηρίζεται από μια περιπλοκότητα, σημειώνοντας ότι η εν λόγω υπηρεσία έχει προσφέρει στην τουριστική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «λειτουργεί σε ένα καθεστώς ανταγωνισμού με την ξενοδοχειακή βιομηχανία και είναι ένα θέμα που μας απασχολεί». «Μας απασχολεί αυτό που ονομάζεται ‘παραξενοδοχεία’», σημείωσε και εξήγησε ότι ο κάθε προορισμός κρίνεται από την συνολική εικόνα του προορισμού και από την πρώτη εντύπωση που παρέχει η ξενοδοχειακή βιομηχανία. «Οφείλουμε να είμαστε σωστοί και ξεκάθαροι σε σχέση με το τι συμβαίνει στο τουριστικό γίγνεσθαι», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Τουρισμού.