Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑνησυχίες για νέες μεταλλάξεις

Ανησυχίες για νέες μεταλλάξεις

Share

Φθινοπωρινά σενάρια για μέτρα κατά του covid

Δεν χρειάζονται επιπρόσθετα ή αυστηρότερα μέτρα για να περιοριστούν τα κρούσματα με τις υποπαραλλαγές της omicron διότι τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν υπάρχει πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια δήλωσε στο Radio Cosmos το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης. Από την περασμένη εβδομάδα είπε, παρατηρείται ανακοπή της αύξησης των κρουσμάτων και εκτίμησε ότι αν αυτό συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να αρχίζει η καθοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για τον αριθμό των κρουσμάτων ανέφερε ότι είναι περισσότερα από αυτά που δηλώνονται όμως είπε δεν υπάρχει ανησυχία. Ο κ. Καραγιάννης συνέστησε σε  ηλικιωμένους και ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα να σπεύσουν να εμβολιαστούν με την 4η δόση και να μην περιμένουν το Φθινόπωρο ή τα νέα εμβόλια. Σε ότι αφορά τη νέα παραλλαγή Κένταυρος ο κ. Καραγιάννης είπε ότι τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από τις υφιστάμενες παραλλαγές όμως πρόσθεσε η μεταδοτικότητα της είναι πολλαπλάσια.

Ανησυχία

Γνωστή και ως παραλλαγή Όμικρον BA.2.75, είναι στενά συνδεδεμένη με τις παραλλαγές BA.5 και BA.2, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη πιο γρήγορα από τα «ξαδέλφια» της. Ο «Κένταυρος» είναι η τελευταία υποπαραλλαγή της νόσου και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες. Επιστημονικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν χαρακτηρίσει τον «Κένταυρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», ενώ η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να προσδιοριστεί πόσο θανατηφόρος είναι.

Υπό παρακολούθηση

Όπως πάντα, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η κατανόηση των συμπτωμάτων μπορεί μόνο να βοηθήσει την κατάσταση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον BA.2.75 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου. Αυτό υποδηλώνει ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη, αν και τα δεδομένα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται. Τα συμπτώματα του «Κένταυρου» πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με τις προηγούμενες παραλλαγές της ‘Ομικρον. Ωστόσο, καθώς η νέα υπο-παραλλαγή βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη, είναι σημαντικό να κατανοήσετε όλα τα πιθανά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

Συμπτώματα

Υψηλή θερμοκρασία ή ρίγος (ρίγος).

Νέος, συνεχής βήχας. Αυτό σημαίνει ότι βήχετε πολύ, για περισσότερο από μία ώρα ή τρία ή περισσότερα επεισόδια βήχα σε 24 ώρες. Απώλεια ή αλλαγή της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης.

Δύσπνοια

Αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης

Πόνος στο σώμα

Πονοκέφαλος

Πονόλαιμος

Βουλωμένη μύτη ή καταρροή

Απώλεια όρεξης

Διάρροια

Αίσθημα αδιαθεσίας ή αδιαθεσία

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News