Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
29.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΑπό την ΕΕ το 40% των φετινών αφίξεων τουριστών

Από την ΕΕ το 40% των φετινών αφίξεων τουριστών

Share

Πετυχημένη ήταν η προσπάθεια διαφοροποίησης των αγορών της τουριστικής βιομηχανίας, με επικέντρωση στις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων. Σημείωσε ότι φέτος, το 40% των αφίξεων προέρχονταν από την ΕΕ, ποσοστό αυξημένο κατά 22% από το 2019.
Σε χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρήκε προετοιμασμένο το Υφυπουργείο, καθώς υπήρχε ήδη πλάνο έκτακτης δράσης, το οποίο είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων με όλους τους φορείς του τουρισμού. «Στόχος μας ήταν, γνωρίζοντας ότι θα χάναμε 800.000 αφίξεις από τη Ρωσία, να βρίσκαμε γύρω στις 200.000 από αλλού», σημείωσε.
Το πλάνο μπήκε σε εφαρμογή άμεσα και έφερε αποτέλεσμα, καθώς στο πρώτο οχτάμηνο «έχουμε καταφέρει από αγορές της ΕΕ να φέρουμε επιπλέον 160.000 επισκέπτες, σε σχέση με το 2019, που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αυτές τις 200.000 μάλλον θα τις φτάσουμε».
Επίσης, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι στο τέλος Αυγούστου «πιάσαμε τον στόχο που τέθηκε από όλους μας φέτος» για να φτάσουμε τουλάχιστον τους αριθμούς του 2021. «Έχουμε ξεπεράσει τα 2 εκ. αφίξεις και μας μένουν 4 μήνες να κάνουμε ό,τι πιο καλό μπορούμε με ένα τελικό σπρώξιμο προς την κατεύθυνση που πρέπει», επεσήμανε.
Συμπλήρωσε ότι το 40% των αφίξεων πλέον είναι από αγορές της ΕΕ. «Αυτό δεν έχει σχέση μόνο με το έκτακτο πλάνο δράσης, έχει σχέση και με τη δουλειά που όλοι μας εδώ και τρία χρόνια κάνουμε από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμάστε τον Νοέμβρη στο World Travel Market όταν λέγαμε όλοι ότι έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού και η βρετανική και η ρωσική αγορά, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα βρίσκαμε μπροστά μας», σημείωσε.
Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει αύξηση 22% στις αφίξεις από την ΕΕ σε σχέση με το 2019, τη στιγμή που το σύνολο των αφίξεων είναι περίπου στο -22%. Επιπρόσθετα, είπε ότι ενώ πριν την πανδημία το 70% του τουρισμού ήταν μέσω διοργανωτών ταξιδιών, πλέον είναι 50-50 με μεμονωμένους ταξιδιώτες, οι οποίοι «αφήνουν περισσότερα χρήματα στο νησί».

Χειμερινός Τουρισμός
Αναφορικά με τον χειμερινό τουρισμό, τα προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών για τον Δεκέμβριο, σε εβδομαδιαία βάση, περιλαμβάνουν 65 πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, 38 από Ισραήλ, 25 από Γερμανία, 23 από Πολωνία, 14 από Λίβανο, 13 από Αυστρία, 13 από Ρουμανία, 12 από Βουλγαρία, 10 από Ουγγαρία, 8 από Ιταλία, 6 από Γαλλία, 6 από Σερβία κ.λπ., ανέφερε.
Για το 2023, «δεν θα είναι έκπληξη για εμάς φέτος ότι η Ρωσία θα είναι απούσα από τις αγορές μας. Είναι μία ευκαιρία για εμένα αυτό, για να κάνω μία έκκληση προς όλους σας για να συνεργαστούμε συντονισμένα προς τις αγορές της ΕΕ, γιατί εκεί είναι το πιο δυνατό χαρτί της Κύπρου».
Υπογράμμισε ότι οι επισκέπτες που ήρθαν από την ΕΕ έμειναν ευχαριστημένοι, κι αυτό είναι σημαντικό. «Καταρρίψαμε τον μύθο ότι η Κύπρος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους Ευρωπαίους. Αυτές οι 200.000 έξτρα που πήραμε φέτος μπορούν να αυξηθούν και να καλύψουν το κενό που άφησε η αγορά της Ρωσίας», σημείωσε.
Όσον αφορά τους ξενοδόχους που δεν κατάφεραν να κινηθούν προς άλλες αγορές, ο Υφυπουργός είπε ότι το Υφυπουργείο προσπάθησε, είτε μέσω της φιλοξενίας των προσφύγων από την Ουκρανία, είτε μέσω του εγχώριου τουρισμού να βοηθήσει. «Θεωρώ ότι κι εκεί καταφέραμε να μετριάσουμε τις απώλειές σας και να είστε σίγουροι ότι πάντα θα είμαστε εδώ για εσάς», ανέφερε.

Χ. Λοϊζίδης
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, είπε ότι κατά γενική ομολογία, η τουριστική βιομηχανία, η πλέον πληγείσα βιομηχανία από την πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποιεί την επανεκκίνησή της σε πολύ αντίξοες συνθήκες, με την παγκόσμια οικονομία να πλήττεται από την άνοδο των τιμών, την ενεργειακή κρίση και όλα τα υπόλοιπα που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Είμαστε μπροστά σε μία κρίση που περιορίζει τη δυνατότητα των Ευρωπαίων να ταξιδεύουν», είπε, προσθέτοντας ότι η πανδημία δίδαξε υπομονή και επιμονή, ενώ η κρίση της Ουκρανίας υπέδειξε τη σημασία της αποφυγής της υπερεξάρτησης σε κάποιες αγορές.
Παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, ο τουρισμός έδειξε σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα, δίνοντας βαθιές ανάσες στην κυπριακή οικονομία και στέλνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον, είπε, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να βάλουμε ξανά τον τουρισμό σε θέση οδηγού και πρωταγωνιστή».
Όπως ανέφερε, το 2019, οι αφίξεις είχαν φτάσει τα 4 εκ. και τα έσοδα από τον τουρισμό τα €2,7 δις. Το 2020 η πανδημία προσγείωσε ανώμαλα τις αφίξεις στις 600.000 και γι’ αυτό η χρονιά θεωρείται ως μη γενόμενη. Το 2021 οι αφίξεις κινήθηκαν γύρω στο 50% του 2019 και τα έσοδα γύρω στο 57%, ενώ τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 βρίσκονται στο 83% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ οι αφίξεις στο 75%. «Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα είναι σε καλύτερη πορεία από τις αφίξεις, κάτι που περιλαμβάνεται στους στρατηγικούς μας στόχους», υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι το 2023, παρά τις προκλήσεις, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με τις ευρωπαϊκές αγορές. «Είμαστε υποχρεωμένοι να μάθουμε να λειτουργούμε χωρίς υπερβολική εξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές. Είμαστε υποχρεωμένοι να διευρύνουμε διαρκώς τον κύκλο των αγορών από τις οποίες αντλούμε τουρισμό, ενώ σ’ αυτό βοήθησε η προσπάθεια διεύρυνσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας», είπε, ευχαριστώντας τον Υφυπουργό Τουρισμού, τον Υπουργό Μεταφορών και τη Hermes Airports για τις προσπάθειές τους. «Χωρίς την κρατική στήριξη θα ήταν αδύνατο να περάσει επιτυχώς τις συμπληγάδες της πανδημίας η τουριστική βιομηχανία και ο ξενοδοχειακός κλάδος ειδικά.
Για αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι η ιδανική συνταγή για αντιμετώπιση κρίσεων», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την πράσινη επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, είπε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, καθώς το κόστος είναι δυσβάσταχτο για τα ξενοδοχεία. «Γι’ αυτό ως Σύνδεσμος εντείνουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, που θα ενισχύσουν ενεργειακά τα ξενοδοχεία της Κύπρου, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά έξοδα».

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!