Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
30.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΑυξάνεται η χρήση και η διακίνηση ναρκωτικών

Αυξάνεται η χρήση και η διακίνηση ναρκωτικών

Share

Θλιβερές διαπιστώσεις από τα τελευταία στοιχεία…

Σε δηλώσεις του, με αφορμή τη διάσκεψη Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών (26η Ιουνίου), ο υποδιοικητής της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης, είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν μια τέτοια πιθανότητα, ωστόσο, σημείωσε πως αυτό το αποδεικνύουν εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.

Πιο φθηνό Crystal Ice στην αγορά

Αναφέρθηκε στην καλλιέργεια μεθαμφεταμίνης, η οποία όπως είπε, παρασκευάζεται πλέον στο Αφγανιστάν, για να προσθέσει πως «αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο φθηνή από την παρασκευή μεθαμφεταμίνης στην Ευρώπη και υπάρχει ο φόβος ότι θα διοχετευτεί στην αγορά πιο φθηνό Crystal Ice». Ερωτηθείς πως επηρεάζεται η Κύπρος, ο κ. Σεργίδης εξήγησε πως πλέον η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Τουρκία χρησιμοποιούνται ως δίοδοι, για να σημειώσει ότι λόγω του πολέμου, «η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως δίοδος ναρκωτικών προς την Ευρώπη, άρα υπάρχει πιθανότητα να έρθουν ναρκωτικά μέσω Τουρκίας στα κατεχόμενα».

Ανθεκτικότητα και τη μεταλλαξιμότητα της αγοράς ναρκωτικών

Σύμφωνα με τον Στέλιο Σεργίδη η πανδημία ανέδειξε την ανθεκτικότητα και τη μεταλλαξιμότητα της αγοράς των ναρκωτικών, για να σημειώσει πως παρατηρείται αύξηση της παραγωγής, της διακίνησης και διαθεσιμότητας των ναρκωτικών στην Ευρώπη, η οποία επηρεάζει και την Κύπρο. Επιπλέον, ανέφερε πως έχει παρατηρηθεί αύξηση της παραγωγής της κοκαΐνης, με αντίκτυπο την αύξηση των κατασχέσεων και στην Κύπρο, ενώ τόνισε ότι με την πανδημία αυξήθηκε η χρήση του διαδικτύου για αγορά παράνομων ουσιών, κάνοντας λόγο για «ψηφιακή αγορά ναρκωτικών». Εξάλλου, ανέφερε πως η θαλάσσια οδός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, για τη διακίνηση ναρκωτικών από τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, ενώ υπογράμμισε πως παρατηρείται εξάπλωση των συνθετικών ναρκωτικών, τάση που, παρατηρείται στην Ευρώπη.Ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ είπε ότι τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 καταγράφηκαν 424 υποθέσεις ναρκωτικών, με 460 ενεχόμενα άτομα, με το ποσοστό αύξησης να ανέρχεται στο 16,5%. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι υποθέσεις αφορούν 289 Ελληνοκύπριους και 174 αλλοδαπούς. Επιπροσθέτως, ο κ. Σεργίδης είπε ότι το 2022 κατασχέθηκαν 58 φυτά κάνναβης, πέραν των 174 κιλών κάνναβης, πέραν των 15 κιλών κοκαΐνης και ενός κιλού μεθαμφεταμίνης, 55 δισκία ecstasy και 14 χαρτάκια LSD. Αναφερόμενος σε στοιχεία, είπε ότι το 2021 καταγράφηκαν 861 υποθέσεις ναρκωτικών με 945 ενεχόμενα άτομα, ενώ το ίδιο έτος καταγγέλθηκαν 622 υποθέσεις με κάνναβη, 46 με κοκαΐνη, 122 με μεθαμφεταμίνες, 25 με φυτά κάνναβης και 25 με ουσίες ντοπινγκ. Στο μεταξύ, ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ είπε πως το 2021 κατασχέθηκαν 190 φυτά κάνναβης, πέραν των 240 κιλών κάνναβης, πέραν των 5 κιλών κοκαΐνης και 3 κιλών μεθαμφεταμίνης, 62 δισκία ecstasy, καθώς επίσης 13 χαρτάκια LSD.

Αυξήθηκαν οι παραγγελίες στο διαδίκτυο

Αναφερόμενος στην αύξηση πώλησης ναρκωτικών μέσω διαδικτύου, ο κ. Σεργίδης είπε πως «αυτό είναι ένα μάθημα από την πανδημία, αφού φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται ψηφιακές πλέον αγορές». «Αυτό έγινε σε όλη την Ευρώπης, δυστυχώς και στην Κύπρο. Δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία κατά πόσον έχει αυξηθεί, αλλά είναι και μια παρατήρηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης Ναρκωτικών ότι έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες μέσω του διαδίκτυού και μέσω των διαδικτυακών πλατφόρμων», ανέφερε. Σημείωσε ότι πλέον χρησιμοποιούνται οι ιδιωτικές εταιρείες/ταχυδρομεία, αφού οι παραγγελίες γίνονται μέσω διαδικτύου, για να σημειώσει πως η ΥΚΑΝ έχει μια άψογη συνεργασία με το Τμήμα Τελωνείων και τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να αναχαιτίσουν αυτό το φαινόμενο.

 

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News