Του Κώστα Νάνου
Σε μια χρονιά που όλα πάνε στραβά σχετικά με το υδατικό ισοζύγιο λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, στην Πάφο η κατάσταση γίνει όλο και πιο δραματική.
Μετά την απώλεια της σταθερής μονάδας αφαλάτωσης που καταστράφηκε από την πυρκαγιά ήρθε και η διαρροή του φράγματος στον Μαυροκόλυμπο. Στην περίπτωση του Μαυροκόλυμπου χάθηκε ουσιαστικά σχεδόν όλη η ποσότητα νερού που συγκεντρώθηκε μέχρι τώρα σε όλα τα φράγματα της Πάφου από την αρχή του υδρολογικού έτους. Αυτή η απώλεια επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το υδατικό ισοζύγιο, το οποίο ήταν αρνητικό ακόμη και πριν να χαθεί η μονάδα αφαλάτωσης.
Με δεδομένο ότι οι βροχές που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιαστικά το υδατικό ισοζύγιο, την νύφη θα την πληρώσουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό οι γεωργοί, στους οποίους θα επιβληθούν οδυνηρές περικοπές.
Θα την πληρώσουν όμως και τα νοικοκυριά, που πολύ πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπα με διακοπή της υδροδότησης για κάποιες ώρες ή και κάποιες ημέρες.
Οι μόνοι που φαίνεται ακόμη πως δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι οι ιθύνοντες του Υπουργείου Γεωργίας, του Τμήματος Υδάτων και της Κυβέρνησης.
Στην διάρκεια του Καλοκαιριού συζητούσαμε για την ανάγκη να ενισχυθεί η υδροδότηση της Πέγειας, του Δήμου Ακάμα με κινητή μονάδα αφαλάτωσης. Αυτή η ανάγκη ήταν ήδη πιεστική για την Πέγεια, καθώς πολλά νοικοκυριά και επαύλεις έμειναν χωρίς νερό για αρκετές μέρες στην διάρκεια του Καλοκαιριού. Χρειάστηκε να γίνουν πολλά διαβήματα μέχρι οι αρμόδιοι να πειστούν για την ανάγκη της κινητής μονάδας. Για να καταστεί εφικτή η λειτουργία αυτής της μονάδας, έλεγαν ότι ήθελαν ένα χρόνο. Ακόμη όμως και μετά την απώλεια της σταθερής μονάδας αφαλάτωσης στα Κούκλια αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν άλλαξε.
Το τραγικό είναι πως δεν άλλαξε αυτός ο σχεδιασμός ούτε και μετά την απώλεια της ποσότητας νερού από το φράγμα του Μαυροκόλυμπου!
Το αρμόδιο Υπουργείο και οι εκπρόσωποι του, επαναλαμβάνουν μονότονα ότι οι κινητές μονάδες θα είναι έτοιμες τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η δικαιολογία που προβάλλουν είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για την προμήθεια των συστημάτων και τελευταίως ότι δεν βρίσκουν εύκολα στην διεθνή αγορά διότι υπάρχει έλλειψη και μεγάλη ζήτηση.
Όλα αυτά που λέγονται τώρα βέβαια, θα τα κρατήσουμε για να δούμε πως θα αντιδράσουν οι αρμόδιοι το Καλοκαίρι και τι θα λένε όταν θα αρχίσουν να επιβάλλονται περικοπές στην ύδρευση στα νοικοκυριά και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Προς το παρόν, νερό για να πίνουμε έχουμε από τα διυλιστήρια και ευτυχώς για τους γεωργούς ακόμη βρέχει.