Η Πέγεια άρχισε να διψάει αλλά οι φορητές μονάδες πάνε όλες Λεμεσό…
Πυρ ομαδόν από τους παράγοντες της Πάφου κατά της απόφασης του Υπουργείου και του Τμήματος Υδάτων…
Μέχρι πριν δύο εβδομάδες οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι οι φορητές μονάδας αφαλάτωσης που έρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εγκαθίσταντο στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Την Τετάρτη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, ανακοίνωσε ότι οι 13 μονάδες θα εγκατασταθούν όλες στην Λεμεσό και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μονής.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, αφήνουν ακάλυπτη ουσιαστικά την Πάφο και ιδιαίτερα τον Δήμο Ακάμα, ο οποίος αντιμετωπίζεται τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Ήδη το περασμένο Σάββατο πολλά υποστατικά στην Πέγεια που βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία του διαμερίσματος δεν είχαν για πολλές ώρες νερό. Η Πέγεια άρχισε να διψά, καθώς οι ποσότητες νερού που φθάνουν στην περιοχή δεν επαρκούν για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Ακάμα Μαρίνος Λάμπρου. Αυτό όπως είπε ο κ. Λάμπου, οφείλεται στην έλλειψη ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού. Παρότι πρόσθεσε ο κ. Λάμπου εντάχθηκαν στο δίκτυο 2 γεωτρήσεις, οι ποσότητες νερού δεν επαρκούν.
Εντός της εβδομάδας πρόσθεσε, θα ενταχθούν άλλες 3 γεωργήσεις όμως συνέχισε και πάλι θα υπολείπονται περίπου 150 – 200 τόνοι νερού την ώρα, για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.
Ο Δήμαρχος Ακάμα χαρακτήρισε αναγκαία την εγκατάσταση σε περιοχή του Δήμου 2 ή 3 κινητών μονάδων αφαλάτωσης, ώστε όπως είπε να καλυφθούν οι ανάγκες για την τουριστική σεζόν. Υπενθυμίζεται, ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή της σύμβασης για την μεγάλη κινητή μονάδα στα Πότιμα, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμη τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ η σταθερή μονάδα αφαλάτωσης που κάηκε στα Κούκλια, αναμένεται να αποκατασταθεί τον Αύγουστο.
Μέχρι τότε είπε ο Δήμαρχος Ακάμα το διαμέρισμα της Πέγειας και της Κισσόνεργας θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών.
Όλες στην Λεμεσό
Εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησης να εγκατασταθούν όλες οι μονάδες στην Λεμεσό, ο κ. Γρηγορίου σε δηλώσεις, ανέφερε ότι οι αρμόδιοι εντοπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας στη Λεμεσό, και γι’ αυτό όπως είπε, όλες οι μονάδες αποφασίστηκε να εγκατασταθούν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σε ότι αφορά στην Πάφο, το αργότερο εντός Αυγούστου αναμένεται να επαναλειτουργήσει η μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί γεωτρήσεις για ύδρευση και άρδευση. Σε περίπτωση συνέχισε που κριθεί ότι πρέπει να κάνουμε περικοπές, θα είναι μικρές και δεν θα είναι αισθητές στους τελικούς καταναλωτές.
Εξηγήσεις
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου σχολιάζοντας στο Radiocosmos τις αντιδράσεις των παραγόντων της Πάφου, μετά την απόφαση για εγκατάσταση όλων μονάδων αφαλάτωσης στη Λεμεσό, διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στην ύδρευση σε καμιά επαρχία.
Εξήγησε ότι η απόφαση να εγκατασταθούν όλες οι μονάδες στην Λεμεσό ήταν τεχνοκρατική και δεν είναι όπως είπε πολιτική απόφαση. Ειδικοί πρόσθεσε που ήρθαν από τα Αραβικά Εμιράτα, υπέδειξαν ότι η περιοχή που προσφέρονταν για την εγκατάσταση των φορητών μονάδων ήταν στην Λεμεσό. Στην Πάφο συνέχισε, οι ανάγκες θα καλυφθούν από τις γεωτρήσεις που θα ενταχθούν στο δίκτυο ύδρευσης. Ανακοίνωσε επίσης, ότι για την κινητή μονάδα αφαλάτωσης στα Πότιμα, θα υπογραφούν συμβόλαια την Δευτέρα στην Λευκωσία.
Αντιδράσεις
Ο Δήμαρχος Ακάμα Μαρίνος Λάμπρου, χαρακτήρισε ακατανόητη και απογοητευτική την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας να μην εγκατασταθεί στην Πάφο καμιά μονάδα αφαλάτωσης.
Τόνισε ότι δεν είναι μόνον η Πέγεια που κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό το Καλοκαίρι αλλά και οι γειτονικές κοινότητες Κισσόνεργας και Χλώρακας.
Η Πέγεια είπε, χρειάζεται 600 τόνους νερού την ώρα τους Καλοκαιρινούς μήνες και παίρνει 200 τόνους από το κεντρικό διυλιστήριο και άλλους 200 τόνους από τις γεωτρήσεις.
Υπολείπονται πρόσθεσε άλλοι 200 τόνοι για να καλυφθούν οι ανάγκες της Πέγειας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, εξέφρασε έκπληξη για την απόφαση του Τμήματος Γεωργίας να εγκατασταθούν όλες οι φορητές μονάδες αφαλάτωσης στην Λεμεσό, τονίζοντας ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από την Υπουργό Γεωργίας.
Επίθεση
Σφοδρή επίθεση εναντίον του Υπουργείου Γεωργίας εξαπέλυσε ο Βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο ότι και 13 μονάδες αφαλάτωσης από τα ΗΑΕ θα εγκατασταθούν στην περιοχή της Μονής Λεμεσού. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, διερωτήθηκε με ποια λογική δεν θα στηθούν μονάδες στην επαρχία Πάφου και διερωτήθηκε αν στο Υπουργείο Γεωργίας θεωρούν ότι οι κάτοικοι της Πάφου μπορούν να ζήσουν άνυδροι ή αν θεωρούν ότι στην Πάφο δεν έχει τουρισμό. Ζήτησε να γίνουν δεύτερες σκέψεις και να τοποθετηθούν μονάδες αφαλάτωσης και στην Επαρχία Πάφου καθώς όπως τόνισε, η άντληση νερού από διατρήσεις δεν είναι λύση και το γνωρίζουν όπως είπε στο Υπουργείο. Έστω και την υστάτη, ανέφερε θα πρέπει να δουν ποια μπορεί να είναι η λύση ώστε να εγκατασταθούν στην επαρχία μονάδες που έρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα.
Οι βουλευτές Βαλεντίνος Φακοντής και Ηλίας Μυριάνθους σε δηλώσεις στο Radiocomos, χαρακτήρισαν περίεργη την απόφαση να μην εγκατασταθεί καμιά φορητή μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο και δήλωσαν ότι θα προβούν σε διαβήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο. Οι εξηγήσεις που δίνονται από κρατικούς αξιωματούχους όπως είπαν δεν είναι πειστικές. Σε κάθε περίπτωση τόνισαν, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει την Πάφο ακάλυπτη.
Επικρίσεις διατυπώνει και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και τον θυμό του για την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας να εγκαταστήσει όλες τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης στη Μονή, επαρχία Λεμεσού.
Την Τρίτη 13/5/25 ενώπιον των μελών της Επιτροπής Γεωργίας στην οποία συμμετέχω, η ίδια η Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι αριθμός των μονάδων θα εγκατασταθούν και στην Πάφο που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα.
Δεν τιμά το υπουργείο, την επόμενη μέρα της διαβεβαίωσης, να δηλώνει ότι οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης θα τοποθετηθούν ΟΛΕΣ σε περιοχή της Μονής στην Λεμεσό. Ήδη εκτελούνται έργα υποδομής για την εγκατάσταση και λειτουργία τους, συνεπώς συμπεραίνεται πως όταν δήλωνε ότι θα τοποθετηθούν και στην Πάφο ψευδόταν. Το λέω κατά λέξη. Είναι κοροϊδία, είναι ασέβεια προς την επιτροπή της Βουλής και πάνω απ’ όλα για τον κόσμο της Πάφου.
Λυπάμαι, αλλά η υπουργός και η ομάδα της, συνειδητά δεν μας είπαν την αλήθεια, συνεχίζει ο κ. Πάζαρος.
Οι αφαλατώσεις θα καλύψουν 15.000 κυβικά, όσα κάλυπτε και η μονάδα αφαλάτωσης που καταστράφηκε στα Κούκλια. Δεν γίνεται να έρχονται οι αφαλατώσεις και να μην καλύπτονται οι ανάγκες της Πάφου που και οι ίδιοι δήλωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα μετά την καταστροφή της μονάδας αφαλάτωσης των Κουκλιών και του φράγματος του Μαυροκόλυμπου και να τοποθετούνται σε άλλη επαρχία, στην Μονή ή οπουδήποτε αλλού.
Κύριοι, αν η Πάφος διψάσει να είστε έτοιμοι να αναλάβετε τις ευθύνες σας από τις αποφάσεις σας ως Υπουργείο Γεωργίας καταλήγει .
Επικρίσεις και εισηγήσεις ΑΚΕΛ
Δυστυχώς, λόγω αδράνειας και μη έγκαιρης λήψης μέτρων αντιμετώπισης της λειψυδρίας από την κυβέρνηση, οι διαθέσιμες ποσότητες νερού δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της επαρχίας Πάφου και ως εκ τούτου, θα έχουμε αποκοπές σε ύδρευση και άρδευση με συνεπακόλουθο ένα δύσκολο και «άνυδρο» καλοκαίρι.
Το ΑΚΕΛ Πάφου καλεί την κυβέρνηση όπως ενεργήσει άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υλοποιώντας τα ακόλουθα: Επανακατασκευή και λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης στα Κούκλια, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που καθορίστηκαν, ήτοι μέχρι τον Αύγουστο του 2025.
Κατασκευή κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Κισσόνεργα εντός του καλοκαιριού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Δυτικής Πάφου. Εγκατάσταση και λειτουργία των νέων μονάδων αφαλάτωσης τύπου «κοντέινερ», τις οποίες παραχώρησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε να συμπληρώνονται οι υφιστάμενες διαθέσιμες ποσότητες.
Κατασκευή ταχυ-διυλιστηρίων παραγωγής πόσιμου νερού στα μικρά φράγματα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής.
Άμεση επιδιόρθωση του φράγματος «Μαυροκόλυμπος», ώστε να μπορεί να αξιοποιείται το ανακυκλωμένο νερό που διοχετεύετο σ΄ αυτό για τη συμπληρωματική κάλυψη των αναγκών άρδευσης.
Λήψη απόφασης για κατασκευή εντός της επόμενης τριετίας των φραγμάτων Επισκοπής και Σουσκιούς, τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση του υδατικού αποθέματος στην επαρχία Πάφου.
Λήψη απόφασης για ανύψωση των φραγμάτων Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, Πωμού και Αργάκας, ώστε ν΄ αυξηθεί η χωρητικότητα τους σε νερό.
Καθορισμός πενταετούς πλάνου ουσιαστικής οικονομικής στήριξης του Επαρχιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πάφου και των Κοινοτικών Συμβουλίων από την κυβέρνηση, για αντικατάσταση και επιδιόρθωση του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου για περιορισμό ή εξάλειψη των απωλειών νερού.
Άμεση προώθηση των αναγκαίων έργων και δράσεων απεξάρτησης της Κύπρου από τις καιρικές συνθήκες.