Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
12.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΑύξηση της επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Αύξηση της επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Share

Το Σχέδιο Προώθησης της Ηλεκτροκίνησης στην Κύπρο με στόχο την προώθηση της αγοράς οχημάτων με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές ρύπων και της χρήσης εναλλακτικών τρόπων διακίνησης, θα παρουσιάσει σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σκοπός του σχεδίου είναι η προώθηση της αγοράς οχημάτων με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές ρύπων και της χρήσης εναλλακτικών τρόπων διακίνησης, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις μεταφορές, και συγκεκριμένα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των αέριων ρύπων.

Η προώθηση, είπε, της ηλεκτροκίνησης εντάσσεται στο Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και στο Εθνικό Σχέδιο της Κύπρου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σύμφωνα με το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, τίθεται στόχος το 25% των εγγραφών νέων οχημάτων το 2030 να αφορά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των εγγραφών οχημάτων, που φορτίζονται από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προκήρυξη θα υλοποιηθεί τη διετία 2024 – 2025 και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε €36 εκατομμύρια, με τον συνολικό προϋπολογισμό του σχεδίου να ανέρχεται σε €53 εκατομμύρια. Το σχέδιο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου.

Στην προκήρυξη έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσό χορηγίας για τις κατηγορίες που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σε σχέση με την 1η και τη 2η προκήρυξη.

Πιο συγκεκριμένα, στο σχέδιο υπάρχουν ειδικές κατηγορίες για δικαιούχους αναπηρικού οχήματος και για πολύτεκνες οικογένειες, τόσο για απόσυρση παλαιού ρυπογόνου οχήματος και αγορά καινούργιου χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ) κατηγορίας Μ1 (σαλούν) όσο και για χορηγία για αγορά καινούργιου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 κατηγορίας Μ1 (σαλούν).

Για απόσυρση και αγορά οχήματος χαμηλών εκπομπών CO2 το ποσό χορηγίας αυξάνεται σε €15.000 έναντι €10.000 (1η και 2η προκήρυξη), ενώ για αγορά οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2 το ποσό χορηγίας αυξάνεται σε €20.000 έναντι €12.000 (1η και 2η προκήρυξη). Οι εν λόγω αυξήσεις αφορούν και στις δυο ομάδες πληθυσμού που αναφέρονται πιο πάνω.

Επιπλέον, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι έχει αυξηθεί το ποσό χορηγίας για αγορά καινούργιου οχήματος ταξί μηδενικών ρύπων CO2 σε €20.000 έναντι €15.000 στο προηγούμενο σχέδιο.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!