Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
29.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΓιατί οι Ουκρανοί υφίσταται καταστροφικές απώλειες

Γιατί οι Ουκρανοί υφίσταται καταστροφικές απώλειες

Share

Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος αυτών των απωλειών και γιατί είναι τόσο μεγάλες…

ΟVolodymyr Zelensky, για πρώτη φορά μίλησε για το μέγεθος των ουκρανικών απωλειών, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χάνουν 100 ανθρώπους κάθε μέρα. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είναι τρομοκρατημένος από αυτό το νούμερο, αλλά στην πραγματικότητα σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ, οι απώλειες της χώρας του είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος αυτών των απωλειών και γιατί είναι τόσο μεγάλες;

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, παραδέχτηκε τις καθημερινές απώλειες των στρατιωτών του σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, Andrzej Duda. Ανακοίνωσε τα στοιχεία, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση της απαγόρευσης ταξιδιού για Ουκρανούς άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών: «λένε, έχουμε εκατό ανθρώπους την ημέρα νεκρούς», είπε.

Οι απώλειες που ανακοίνωσε ο Ζελένσκι ακούγονταν τρομακτικές, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ περισσότερες. Ταυτόχρονα, το Κίεβο με κάθε δυνατό τρόπο, υποτίμησε τις απώλειές του έως και 3 χιλιάδες άτομα για όλη τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης.

Τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι ανεπανόρθωτες απώλειες των ουκρανικών στρατιωτικών και εθνικών ταγμάτων είναι πολύ περισσότερες από 30 χιλιάδες. Συν δεκάδες χιλιάδες τραυματίες.

Στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, κάθε μία από τις αντίπαλες πλευρές χρησιμοποιεί διάφορα όπλα και μέσα καταστροφής, τα οποία αναπόφευκτα οδηγούν σε απώλειες και από τις δύο πλευρές. Στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες.

«Το πρώτο σημείο καμπής της επιχείρησης έχει αποτέλεσμα, όταν οι αποθήκες και οι εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής εκκαθαρίστηκαν με ακριβή χτυπήματα. Το κύριο πράγμα εδώ είναι η συνέπεια στις ενέργειες του ρωσικού στρατού, ο οποίος δεν επιδιώκει ορατά αποτελέσματα, αλλά επιτυγχάνει την ανωτερότητα βήμα προς βήμα», αναφέρει ο υποστράτηγος Alexander Vladimirov, πρόεδρος του συμβουλίου στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.

Αν πάρουμε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τότε σε 10 χρόνια εχθροπραξιών το σοβιετικό σώμα έχασε 15 χιλιάδες ανθρώπους εκεί, δηλαδή περίπου 1500 τον χρόνο. Και ήταν ακόμα μια μεγάλη απώλεια, δεδομένου ότι ο ρωσικός στρατός  αντιμετώπιζε αποσπάσματα ανταρτών, τα οποία όμως διέθεταν μεγάλη γκάμα όπλων, διέθεταν τις ικανότητες του αντάρτικου, οργανώνοντας επιχειρήσεις ενέδρας, δηλαδή φαινόταν ότι ήταν σοβαρός αντίπαλος.

Οι κυριότερες απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των εθνικών ταγμάτων, κατά τη διάρκεια της «ειδικής επιχείρησης» είναι από βομβαρδισμούς και ρωσικό πυροβολικό. Αυτό οφείλεται, στα ακριβή χτυπήματα στόχων με χώρους συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων κέντρων εκπαίδευσης με ξένους μισθοφόρους, αρχηγεία διοίκησης και ελέγχου, θέσεις συστημάτων αεράμυνας, συστήματα πυροβολικού, συγκέντρωση τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η αεροπορία έχει επίσης έναν ειδικό ρόλο, τόσο ο στρατός (ελικόπτερα και αεροσκάφη επίθεσης), όσο και μαχητικά (συμπεριλαμβανομένου του Su-35S και, πιθανώς, των μαχητικών πέμπτης γενιάς Su-57), και, φυσικά, βομβαρδιστικών (Su-24, Su- 34). Η αεροπορία προσπαθεί να μην εισέλθει σε εχθρικές ζώνες κρούσης αεράμυνας και επιχειρεί από απόσταση ασφαλείας.

Οι επίγειες επιχειρήσεις μηχανοκίνητων τυφεκίων και μονάδων ειδικών δυνάμεων, που χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα οχήματα οδηγούν επίσης σε μεγάλο αποτέλεσμα, ειδικά εάν είναι δυνατό να αποκλειστεί ο εχθρός με επακόλουθη καταστροφή ή αναγκαστική παράδοση.

« Η επιχείρηση στη Μαριούπολη στο εργοστάσιο Azovstal, εκτός από μεγάλο αριθμό νεκρών Ουκρανών στρατιωτικών, οδήγησε στην παράδοση περισσότερων από 2.500 ατόμων. Καταρχήν παραδόθηκαν οι επαγγελματίες στρατιωτικοί, οι οποίοι διαπίστωσαν αμέσως την αδυναμία αντίστασης», αναφέρει ο  υποστράτηγος Alexander Vladimirov.

«Ο αριθμός των θυμάτων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, μπορεί να είναι ένας ισχυρός παράγοντας για την καταστολή του ηθικού του στρατιωτικού προσωπικού», δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός συνταγματάρχης Βλαντιμίρ Ποπόφ.

Τώρα, οι Ουκρανοί στρατιώτες παραλίγο να βρεθούν υπό την απειλή καταστροφής, από τους δικούς τους διοικητές. Την πρόταση αυτή έκανε η βουλευτής  της Βερχόβνα Ράντα, μέλος του κόμματος του Βλαντιμίρ Ζελένσκι «Υπηρέτης του Λαού», Μαριάνα Μπεζουγκλάγια. Εισήγαγε ένα νομοσχέδιο, που θα επέτρεπε στους Ουκρανούς αξιωματικούς να σκοτώνουν λιποτάκτες στρατιώτες που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.  Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε, αλλά αυτή η ίδια η πρωτοβουλία φαίνεται συμπτωματική.

Μόνο μία πυραυλική επίθεση, στο εκπαιδευτικό κέντρο Desna των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στοίχισε τη ζωή σε 87 Ουκρανούς στρατιώτες, για τους οποίους μίλησε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος. Ακόμη και εκείνη την ημέρα, 210 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Την ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι δηλώνει ότι θα υπάρξουν ακόμη πιο δύσκολες εβδομάδες πολέμου. Και αυτός, σε αντίθεση με τον ίδιο τον ουκρανικό στρατό, είναι πιο έτοιμος για αυτό. Τι γίνεται με τις απώλειες; Το Κίεβο διατάζει να σιωπήσουν για τις απώλειες, σαν να μην υπάρχουν καθόλου», αναφέρει.

Συγκεκριμένα,  το γραφείο του Ζελένσκι έστειλε εντολές στα στρατεύματα, που απαγορεύουν την απομάκρυνση των σορών των νεκρών στρατιωτών τους, καθώς και διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό με εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του LDNR.

«Χωρίς σώμα κανένα πρόβλημα και κανένα σχετικό στατιστικό. Απαγορεύεται επίσης, να φοβούνται οι πολίτες με τον αριθμό των απωλειών από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης με το πρόσχημα ότι οποιοδήποτε αρνητικό μπορεί να βλάψει την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, επομένως, είναι απαραίτητο να διατηρηθούν ψευδαισθήσεις, σχετικά με το αήττητο του στρατού και μια πρώιμη νίκη επί της Ρωσίας όσο το δυνατόν περισσότερο», αναφέρει ο στρατιωτικός ειδικός συνταγματάρχης Βλαντιμίρ Ποπόφ.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News