Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
26.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΓιατί παίρνουν φωτιά τα τζάκια; Ποιες είναι οι αιτίες και πως μπορούμε...

Γιατί παίρνουν φωτιά τα τζάκια; Ποιες είναι οι αιτίες και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Share

Πού οφείλεται η ανάφλεξη της καμινάδας στα τζάκια;

Στην πραγματικότητα, αυτό που αναφλέγεται και δημιουργεί την πυρκαγιά ή την έκρηξη, δεν είναι το καύσιμο που βρίσκεται στο τζάκι, αλλά το καύσιμο που βρίσκεται στην καπνοδόχο του τζακιού σε υγρή μορφή.

Κατά την καύση του ξύλου, δημιουργούνται καυσαέρια, τα οποία περιέχουν σε μεγάλο βαθμό αιθάλη και άλλα υπολείμματα καυσίμου. Τα υπολείμματα εξέρχονται από την ζεστή εστία του τζακιού και εισέρχονται στην καπνοδόχο, η οποία τα οδηγεί στο περιβάλλον.

Όπως σε όλες τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, έτσι και στην θέρμανση με ξύλα, η λειτουργία της καπνοδόχου γίνεται με φυσική τάση δηλαδή του αέρα να ανεβαίνει προς τα επάνω. Για τον λόγο αυτόν οι καπνοδόχοι σε όλες τις συσκευές θέρμανσης πρέπει να είναι καλά μονωμένες, ώστε το καυσαέριο να μην κρυώνει κατά την διέλευση του από την καπνοδόχο, ώστε να διατηρεί την υψηλή του θερμοκρασία και την τάση του να ανεβαίνει έτσι ώστε να φεύγει από μόνο του από την εστία προς το περιβάλλον.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το τζάκι έχουν εγκατασταθεί με κακής ποιότητας καπνοδόχο, συνήθως αμόνωτης, από λαμαρίνα μονού τοιχώματος .

Η έλλειψη μόνωσης έχει σαν αποτέλεσμα την ψύξη των καυσαερίων πριν αυτά εξέλθουν από την καπνοδόχο, πράγμα που με τη σειρά του έχει σαν συνέπεια την υγροποίηση των υπολειμμάτων της καύσης στα τοιχώματα της καπνοδόχου. Τα υγροποιημένα υπολείμματα της καύσης δημιουργούν μια παχύρευστη μαύρη λιπαρή ουσία που ονομάζεται κρεόζωτο, η οποία είναι εξαιρετικά εύφλεκτη.

Έπιασε φωτιά καμινάδα σπιτιού στους Κυνοπιάστες - CorfuPress.com

Παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργία κρεόζωτου

Η ποσότητα του κρεόζωτου (αποτελείται κυρίως από πίσσα και είναι ένα υποπροϊόν της καύσης του ξύλου. Όταν ο καπνός ταξιδεύει προς τα πάνω και αναμιγνύεται με κρύο αέρα και νερό κοντά στην κορυφή μιας καμινάδας, στερεοποιείται και κολλάει στα τοιχώματά της.Το κρεόζωτο είναι αυτό που δίνει στο «καπνιστό» κρέας τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα) δημιουργείται κατά την καύση , εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Ποιότητα του ξύλου που καίμε (ξύλα χαμηλής θερμογόνου δύναμης δημιουργούν φωτιά χαμηλής έντασης που ευνοεί την δημιουργία κρεόζωτου – το καυσαέριο χαμηλής θερμοκρασίας συμπυκνώνεται ευκολότερα)
  • Υγρασία του ξύλου (ξύλα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία ευνοούν την δημιουργία κρεόζωτου για τους ίδιους λόγους, μιας και η υγρασία χαμηλώνει την ένταση της φωτιάς, αφού καθυστερεί την καύση του ξύλου)
  • Αμόνωτη καπνοδόχος ευνοεί την υγροποίηση των καυσαερίων για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω).
  • Επικάθιση λίπους ή άλλων εύφλεκτων στοιχείων στην καπνοδόχο (όταν π.χ. στο τζάκι ψήνουμε κρέας)

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που αναφλεγεί η καπνοδόχος.

Σε περίπτωση ανάφλεξης θα πρέπει:

  1. Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας,
  2. Να κλείσουμε το τάμπερ του τζακιού ώστε να σταματήσουμε την ροή αέρα (οξυγόνου) προς την καπνοδόχο για να διακοπεί η καύση
  3. Να καλέσουμε την πυροσβεστική υπηρεσία.

Στη συνέχεια πρέπει να προσπαθήσουμε να σβήσουμε την φωτιά στο τζάκι.

Για την δουλειά αυτή, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε έναν πυροσβεστήρα εφόσον διαθέτουμε.Όμως εάν δεν διαθέτουμε πυροσβεστήρα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να σβήσουμε την φωτιά στο τζάκι ρίχνοντας νερό σε μικρές δόσεις πάνω στα ξύλα. Δεν πρέπει να ρίξουμε απότομα πολύ νερό, γιατί η απότομη ψύξη μπορεί να επιφέρει διάρρηξη του τζακιού.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News