Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
24.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΓυναίκες Κρεοπώλισσες στην Πάφο - Σπάνε τα στεγανά του επαγγέλματος (ΦΩΤΟ)

Γυναίκες Κρεοπώλισσες στην Πάφο – Σπάνε τα στεγανά του επαγγέλματος (ΦΩΤΟ)

Share

Αστέρω Πάσιου και Μαίρη Ασπρή, μιλούν για τις δυσκολίες αλλά και την αγάπη που τρέφουν για το μέχρι πρότινος  ανδροκρατούμενο επάγγελμα του κρεοπώλη…

Δραστήριες, δυναμικές και με μεγάλη αγάπη για το επάγγελμα τους είναι οι γυναίκες κρεοπώλισσες της Πάφου. Μπήκαν στο συγκεκριμένο επάγγελμα για να βοηθούν τους συζύγους τους  και όπως δήλωσαν στον Αδέσμευτο, έμαθαν σιγά σιγά τα μυστικά του επαγγέλματος και το αγάπησαν. Παραδέχονται ότι είναι ένα δύσκολο επάγγελμα με πολύωρο ωράριο και πολλές απαιτήσεις…

Δηλώνουν ότι οι πελάτες τους, τις εμπιστεύονται αφού ως γυναίκες και νοικοκυρές θα τους προμηθεύσουν το κατάλληλο κρέας και πολλές φορές θα ανταλλάξουν και συνταγές…

Οι κρεοπώλισσες της Πάφου μάλιστα όπως διαπιστώσαμε όχι μόνο γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά είναι φίλες και πολλές φορές όπως μας ανέφεραν, συνεργάζονται κυρίως για την ετοιμασία παραδοσιακών προϊόντων .

Αστέρω Πάσιου

-Πώς βρεθήκατε σε αυτό το επάγγελμα;

Ο σύζυγος μου ήταν κρεοπώλης και σιγά σιγά έμαθα και εγώ τη δουλειά, αγάπησα αυτό το επάγγελμα και εδώ και 41χρόνια  είναι η δουλειά μου και είμαι μια από τις γυναίκες κρεοπώλισσες στην Πάφο.

-Ο κόσμος όταν μπαίνει στο κατάστημα και βλέπει μια γυναίκα πίσω από τον πάγκο πώς σας αντιμετωπίζει;

Δεν έχω κανένα πρόβλημα, μπορώ να πω μάλιστα ότι τους αρέσει κιόλας. Ειδικά οι γυναίκες πελάτισσες που ξέρουν τι ακριβώς θέλουν και πώς θα το μαγειρέψουν. Με τους πελάτες μου -άνδρες και γυναίκες- πολλές φορές ανταλλάσσουμε και ιδέες για το πώς μπορεί να μαγειρευτεί το κρέας ή τα αλλα προϊόντα που φτιάχνω εδώ στο κρεοπωλείο.

-Ποιος είναι πιο εύκολος πελάτης ο άνδρας ή η γυναίκα;

Η γυναίκα γιατί όπως είπα και προηγουμένως ξέρει τι θέλει και πώς θα το μαγειρέψει.

-Ποιο είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα μου ξεκινά από πολύ νωρίς το πρωί -περίπου στις 6 –και πολλές φορές ολοκληρώνεται γύρω στις 9 το βράδυ. Κάποιες φορές μπορεί να έρθω και από τις 3 τα ξημερώματα στο εργαστήρι για να ετοιμάσω μπιφτέκια και σιεφταλιές όταν θα είμαι μόνη μου και δεν θα με διακόπτουν πελάτες.

-Η οικογένεια σας πώς το αντιμετωπίζει αυτό;

Τα παιδιά μου πλέον έχουν μεγαλώσει, παλαιότερα όμως αναγκαζόμουν να φεύγω από τη δουλειά για τα σχολεία και τα φροντιστήρια είτε για να πάω στο σπίτι να ετοιμάσω φαγητό. Πλέον είμαι από το πρωί μέχρι το βράδυ στο κρεοπωλείο.

-Πώς αισθάνεστε που εργάζεστε σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο;

Αγαπώ το επάγγελμα μου και για να μπορεί κάποιος είτε άνδρας ή γυναίκα να εργάζεται σε κρεοπωλείο, πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει αφού και τα ωράρια μας είναι δύσκολα.

-Οι πελάτες πως σας αντιμετωπίζουν;

Οι ξένοι πελάτες μας ξαφνιάζονταν όταν με έβλεπαν με την Ππάλα να κόψω το κρέας και πολλές φορές φορές μου ζητούν μάλιστα να με φωτογραφήσουν .

Όταν κρατάτε την Ππάλα φοβάστε;

Δε φοβούμαι καθόλου και ευτυχώς στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι δεν τραυματίστηκα ποτέ με Ππάλα, με μαχαίρι έκοψα πολλές φορές τα χέρια μου. Για να κάνεις αυτή την δουλειά δεν πρέπει να ανακατσιάς (σιχένεσαι), να μην φοβάσαι το αίμα και να μπορείς να σηκώνεις βάρη. Το κρεοπωλείο θέλει δύναμη…

-Ποιο είναι το προϊόν που σας αρέσει να φτιάχνετε;

  Η λούντζα που είναι και πολύ εύκολο για να την φτιάξεις αλλά μου αρέσει και η διαδικασία για το λουκάνικο. Μεγάλη ταλαιπωρία είναι η ετοιμασία των Σιεφταλιών και της  Ζαλατίνας.

-Πως νιώθετε όταν ακούτε τα σχόλια των πελατών σας για τα προϊόντα σας; 

Τα σχόλια των πελάτων, είναι και η διαφήμιση μου, είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ακούω ότι οι πελάτες μου είναι ευχαριστημένοι και έρχονται για να αγοράσουν συγκεκριμένα προϊόντα .

-Θα συμβούλευες μια γυναίκα να εργαστεί σε ένα κρεοπωλείο;

Φυσικά, εάν της αρέσει γιατί όχι; Πλέον αρκετές γυναίκες στην Πάφο εργάζονται σε κρεοπωλεία.

 

 

Μαίρη Ασπρή

Πώς βρεθήκατε σε αυτό το επάγγελμα;

-Όταν αρραβωνιάστηκα με τον σύζυγο μου πριν από αρκετά χρόνια, αποφασίσαμε να ανοίξουμε κρεοπωλείο για να μπορούμε να διαθέτουμε στην αγορά κρέατα από τα δικά μας κτηνοτροφικά υποστατικά. Είμασταν νεαροί,19 χρονών εγώ και 23ων ο σύζυγος μου Πάμπος όταν ανοίξαμε το κρεοπωλείο μας πριν από 30 χρόνια.

-Αντιμετωπίσατε ως νεαροί τότε κάποιες δυσκολίες;

 Τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα, είχαμε αποκτήσει και παιδιά και πέρα από τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών μας, έπρεπε να εργάζομαι και στο κρεοπωλείο με το πολύωρο ωράριο του. Καταφέραμε να μεγαλώσουμε τρία παιδιά μέσα στο κρεοπωλείο και πλέον φροντίζουμε και τα εγγονάκια μας.

-Οι πελάτες  πώς σας αντιμετώπισαν τότε αλλα και σήμερα;

Τα πρώτα χρόνια οι πελάτες περίμεναν τον σύζυγο μου για να τους εξυπηρετήσει και όταν έλειπε έπαιρνα παραγγελίες και τις ετοίμαζε όταν επέστρεφε.

Βλέποντας ωστόσο τις δυσκολίες για τους πελάτες μας, δοκίμασα σιγά σιγά και με την καθοδήγηση του, έμαθα τη δουλειά. Πλέον χειρίζομαι άνετα την Ππάλα και τα μαχαίρια. Με τη βοήθεια της μητέρας μου, έμαθα να φτιάχνω και όλες τις παρασκευές λούντζες, λουκάνικα, παστουρμάδες, ζαλατίνα, μπιφτέκια και σιεφταλιές, ενώ συνεχίζω να μαθαίνω αφού πλέον οι καταναλωτές αναζητούν και αλλα προϊόντα πέρα από τα παραδοσιακά. Πολλές φορές οι νέοι πελάτες ξαφνιάζονται όταν δουν μια γυναίκα πίσω από τον πάγκο και είναι διστακτικοί να εξυπηρετηθούν από εμένα ή από κάποια από τις άλλες εργαζόμενες και μας ρωτούν εάν ξέρουμε να τους εξυπηρετήσουμε, ενώ πολύ παλαιότερα, υπήρξαν και περιπτώσεις που περίμεναν για να εξυπηρετηθούν από τον σύζυγο μου.

-Ποιος είναι ο πιο καλός πελάτης ο άνδρας ή η γυναίκα;

Παλαιότερα ήταν η γυναίκα που ήξερε τι ακριβώς ήθελε για να αγοράσει. Πλέον και οι άνδρες έρχονται στο κρεοπωλείο με τη λίστα τους και ζητούν από τον κρεοπώλη κρέας για το κάθε φαγητό.

-Πώς αισθάνεστε που βρίσκεστε σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα;

Ήταν ανδροκρατούμενο, τα τελευταία χρόνια η Πάφος πρωτοπορεί και πολλές γυναίκες εργάζονται σε κρεοπωλεία και είμαστε περήφανες που μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε ένα δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα. Προσωπικά νιώθω πολύ περήφανη που μπορώ να δουλέψω και να βοηθήσω τον σύζυγο μου στο κρεοπωλείο. Παρακολούθησα μάλιστα και ειδικά σεμινάρια για τα διάφορα κρεατοπαρασκευάσματα, ώστε να φτιάχνω και καινούργια πράγματα αφού οι πελάτες μας το ζητούν.

-Ποιο είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα;

Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το βράδυ για να έχω χρόνο και για τα εγγονάκια μου. Παλαιότερα όμως εργαζόμουνα από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ.

-Πώς τα φέρεις σε πέρας με τις υποχρεώσεις σου ως εργαζόμενη, μητέρα και γιαγιά;

Προσπαθώ πολύ και σίγουρα κάτι αφήνω πίσω από τις δουλείες του σπιτιού, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα τέλεια. Προτιμώ να αφιερώνω λίγο από τον ελεύθερο μου χρόνο στα εγγονάκια  μου.

-Θα θέλατε η κόρη σας να ακολουθήσει το επάγγελμα σας;

Παρόλο που άρεσε στην κόρη μου αυτό το επάγγελμα, εγώ την καθοδήγησα να μην το ακολουθήσει, γιατί είναι ένα πολύ απαιτητικό και σκληρό επάγγελμα ειδικά για μία γυναίκα. Το επάγγελμα μας ακολουθεί ο γιος μας.

-Η Γεωργία η εγγονή σας, που την συναντήσαμε πριν από λίγο στο κρεοπωλείο μας είπε ότι θα γίνει κρεοπώλης… 

 Εάν πραγματικά το θέλει μεγαλώνοντας θα δούμε…

-Θα ήθελες να ασχοληθείς με κάποιο άλλο επάγγελμα;

Το όνειρο μου τότε  ήταν να γίνω σχεδιάστρια μόδας, πλέον σχεδιάζω τη βιτρίνα του καταστήματος…

Άννα Κυριάκου

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!