Δεν παίρνουμε μαθήματα ούτε από τραγωδίες
Η πρόσφατη τραγωδία στην Λεμεσό με τον τραγικό θάνατο που βρήκε η πενταμελής οικογένεια, επανάφερε για πολλοστή φορά το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν σε όλη την Κύπρο πλέον χιλιάδες νέα ζευγάρια και οικογένειες.
Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στην Λεμεσό, όπου σημειώθηκε και η τραγωδία τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.
Για να λύσουν το πρόβλημα στέγης, οι άνθρωποι προβαίνουν σε προσθήκες και πρόχειρες μετατροπές οικοδομών.
Σε άλλες περιπτώσεις, επιτήδειοι κλείνουν υπόγεια και γκαράζ τα οποία μετατρέπουν σε διαμερίσματα για ενοικίαση. Τα ενοίκια σε όλες τις πόλεις πλέον έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτεία και οι κυβερνώντες είναι σε πλήρη αδράνεια, ή εξαντλούν την παρέμβαση τους σε ημίμετρα και εξαγγελίες για να χαϊδεύουν αυτιά.
Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει την αδυναμία πολλών οικογενειών να εξασφαλίσουν ασφαλή και αξιοπρεπή στέγη, ειδικά στη Λεμεσό, όπου η ραγδαία ανάπτυξη και οι υψηλές τιμές ακινήτων αφήνουν χιλιάδες οικογένειες σε υποβαθμισμένα και επικίνδυνα καταλύματα. Το γεγονός ότι η φωτιά εξαπλώθηκε αστραπιαία, οφείλεται στις πρόχειρες κατασκευαστικές αλλαγές και στα ακατάλληλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατοικία, δημιουργώντας παγίδα θανάτου για την οικογένεια.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Δημάρχου Λεμεσού μετά την τραγωδία. «Οι παράνομες μετατροπές υποστατικών αποτελούν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στον Δήμο, γι’ αυτό πρόσθεσε από τις πρώτες μέρες της εκλογής του, έχει δώσει οδηγίες στις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου να διενεργηθούν επιτόπιοι έλεγχοι για το ζήτημα των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, σύμφωνα με τον κ. Αρμεύτη, είναι ότι από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε μόλις οκτώ κεντρικούς δρόμους της πόλης, εντοπίστηκαν 350 παρανομίες σε υποστατικά. Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό και τα όσα έχουν διαπιστώσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει καταρτιστεί σχετικός κατάλογος, ο οποίος στάλθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στον ΕΟΑ Λεμεσού για τη λήψη άμεσων μέτρων.
Τόνισε επίσης ότι εδώ και αρκετά χρόνια τίθεται το ζήτημα της επιβολής τεχνικού ελέγχου (ΜΟΤ) στα κτίρια, καθώς και των τακτικών επιθεωρήσεων. Είναι τραγικό να θυμόμαστε κάθε φορά μετά από τραγωδίες τι θα έπρεπε να γίνει προληπτικά για να μην θρηνούμε νεκρούς σχολίασε και ο γραμματέας της περιφερειακής επιτροπής του ΕΤΕΚ στην Πάφο Γιάννης Κουτσόλαμπρος, με αφορμή την τραγωδία στην Λεμεσό.
Οι αυθαίρετες επεκτάσεις οικοδομών, οι προσθήκες και οι αλλαγές χρήσης, εγκυμονούν όπως είπε θανάσιμες παγίδες και δυστυχώς πρόσθεσε, η πολιτεία δεν έχει την βούληση να εφαρμόσει τις σχετικές νομοθεσίες.
Εδώ και χρόνια τόνισε, συζητείται το πιστοποιητικό καταλληλόλητας των οικοδομών, οι οποίες θα πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά οι αρμόδιοι το θυμούνται αυτό κάθε φορά που καταρρέουν μπαλκόνια.
Η 2η παράμετρος αυτής της τραγωδίας, αφορά την ασφάλεια και την καταλληλότητα των διαφόρων ηλεκτρικών συσκευών. Οι έλεγχοι αυτών των ειδών που κατακλύζουν την αγορά αποδεικνύονται λειψοί. Γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι λένε οι αρμόδιοι…Είναι φανερό ότι σε αυτή την χώρα δυστυχώς δεν παίρνουμε μαθήματα ούτε από τις τραγωδίες.