Ενώ ο Δήμαρχος Ακάμα Μαρίνος Λάμπρου προβαίνει στην παραδοχή ότι το νερό που διοχετεύεται στο δίκτυο ύδρευσης της Πέγειας δεν είναι πόσιμο διότι έχει υπερβολικά ψηλές τιμές βόριου, το Υπουργείο Γεωργίας διαβεβαιώνει ότι η Πάφος το Καλοκαίρι δεν θα διψάσει και ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες.
Ωστόσο η αγωνία και οι ανησυχίες παραμένουν. Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ επιμένει στις καταγγελίες του ότι οι λύσεις που παρουσιάζονται για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών στην Πάφο είναι πρόχειρες και ανεπαρκείς, ενώ βουλευτές και άλλοι παράγοντες της Πάδου αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις υποσχέσεις των αρμοδίων.
Διαβεβαιώσεις
Από μια λεπτή κλωστή θα εξαρτάται η κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της Πάφου για τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι την αποκατάσταση της σταθερής μονάδας αφαλάτωσης στα Κούκλια και την ένταξη στο δίκτυο ύδρευσης της κινητής μονάδας που θα κατασκευαστεί στα Πότιμα. Μέχρι τότε οι υδρευτικές ανάγκες της Πάφου θα καλύπτονται από τα δυο διυλιστήρια Καναβιού – Ασπρόκρεμου και τις γεωτρήσεις.
Οι διαβεβαιώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας στην σύσκεψη της Τρίτης στον ΕΟΑ Πάφου δεν έπεισε τους εκπροσώπους των φορέων της επαρχίας ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες και ότι δεν θα γίνουν περικοπές στην ύδρευση.
Αυξημένες ανάγκες
Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγορίου, έχει υπολογισθεί ότι οι ανάγκες της επαρχίας Πάφου θα είναι αυξημένες σε σχέση με την περυσινή χρονιά, και προσπάθεια του Υπουργείου είναι να ενισχυθεί το ισοζύγιο μέσω γεωτρήσεων, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για ύδρευση με την συμβολή και του Ασπρόκρεμμου. Ο κ. Γρηγορίου, επανέλαβε επίσης ότι ο ανάδοχος της μονάδας αφαλάτωσης των Κουκλιών, διαβεβαιώνει ότι η μονάδα θα αποκατασταθεί πλήρως μέχρι τον Αύγουστο.
Επίσης, τόνισε ότι υπογράφηκε το συμβόλαιο για την εγκατάσταση της κινητής μονάδας στην Κισσόνεργα και επιπρόσθετα προγραμματίζεται αν χρειασθεί, να δοθούν άλλα δύο χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού μέχρι τον Ιούλιο με φορητή μονάδα από την Ελλάδα.
Αν χρειαστεί είπε, μπορεί να έρθει και 2η δυναμικότητας 1500 κμν. Επιπλέον, θα συνεχιστεί η εκτέλεση έργων για μείωση της απώλειας νερού από τα δίκτυα της επαρχίας, και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Στόχος κατέληξε, είναι να μην γίνουν περικοπές στην ύδρευση σε καμία επαρχία.
Αυτή την στιγμή η Πάφος, χρειάζεται ημερησίως 45.000 κμν με τις 30.000 να εξασφαλίζονται από το διυλιστήριο του Ασπρόκρμεμου, 3.500 από την Καναβιού και οι υπολειπόμενες ποσότητες 11.500 από τις γεωτρήσεις.
Αγωνία στην Πέγεια
Ο Δήμαρχος Ακάμα, Μαρίνος Λάμπρου από την πλευρά του, εξέφρασε την έντονη αγωνία των δυτικών περιοχών της Πάφου, κάνοντας λόγο για δραματική κατάσταση την οποία βίωσαν πέρυσι και που ήδη αρχίζουν να βιώνουν και φέτος. Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτό το θέμα, τόνισε χαρακτηριστικά, έπρεπε οι ενέργειες να γίνονταν πιο ενωρίς. Μακάρι να πάνε όλα τόσο καλά όσο μας διαβεβαιώνουν, αλλά η κατάσταση κατέληξε είναι ανησυχητική.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος λειτουργοί του Τμήματος Υδάτων, βουλευτές και Δήμαρχοι, το ΕΒΕ, ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου και άλλοι κοινωνικοί φορείς. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πάφου, Ευριπίδης Λοϊζίδης, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση ότι κανείς ξενοδόχος της Πάφου δεν υπέβαλε αίτηση για μικρή μονάδα αφαλάτωσης, ανέφερε ότι αυτό δεν αληθεύει. Απλώς, δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σε άμεσο χρόνο, διευκρίνισε, ωστόσο τις επόμενες μέρες θα δείτε ότι υπάρχουν ήδη 10 αιτήσεις για εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης.
Ερωτηματικά για την ποιότητα του νερού στην Πέγεια
Το νερό στην Πέγεια δεν είναι πόσιμο και ο ίδιος δεν το πίνει παραδέχθηκε ο Δήμαρχος Ακάμα Μαρίνος Λάμπρου.
Σχολιάζοντας πληροφορίες και καταγγελίες δημοτών της Πέγειας στο Radiocosmos, ότι το νερό στο δίκτυο ύδρευσης δεν είναι πόσιμο ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι εδώ και καιρό το νερό που διοχετεύεται στο δίκτυο από τις γεωτρήσεις παρουσιάζει πολύ υψηλές τιμές βορίου. Αυτό το νερό συνέχισε, συγκεντρώνεται στις δεξαμενές του Δήμου αναμιγνύεται με το νερό του διυλιστηρίου και χρησιμοποιούνται χημικά για να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού που φθάνει στους καταναλωτές.
Σε ερώτηση αν ο ίδιος και η οικογένεια του πίνουν από αυτό το νερό ο κ. Λάμπρου απάντησε αρνητικά, διότι όπως είπε δεν είναι ασφαλές. Ο κ. Λάμπρου επέρριψε την ευθύνη του ελέγχου στον ΕΟΑ Πάφου και το Τμήμα Υδάτων. Στην βιβλιογραφία αναφέρεται ότι σε μεγάλες συγκεντρώσεις το βόριο είναι τοξικό, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις του υποδηλώνουν ρύπανση ανθρωπογενούς προέλευσης. Αναφέρεται επίσης ότι η κατάποση υπερβολικών ποσοτήτων βορίου μπορεί να προκαλέσει ναυτία, συμπτώματα κακοδιαθεσίας και κώμα. Η ασφαλής συγκέντρωση βόριου στο πόσιμο νερό προσδιορίζεται σε 0.3 mg/L.
Ποιος ελέγχει;
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους και οι Ιατρικές Υπηρεσίες έχουν ευθύνη να ελέγξουν αν η ποιότητα του νερού στο δίκτυο ύδρευσης είναι ασφαλής για κατανάλωση από τους πολίτες δήλωσε στο Radiocosmos o προϊστάμενος της υγειονομικής υπηρεσίας του Δήμου Πάφου Χρίστος Χρίστου. Επικαλούμενος και την θητεία του στην θέση του διευθυντή των κρατικών υγειονομικών υπηρεσιών ο κ. Χρίστου υπενθύμισε ότι παλαιότερα υπήρξαν περιπτώσεις που οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν απαγορεύσει την χρήση του νερού σε διάφορες περιοχές διότι είχε κριθεί επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Πέγειας που το νερό παρουσιάζει υψηλές τιμές βόριου, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι το όριο με βάση την σχετική νομοθεσία είναι στο ενάμιση μικρογραμμάριο ανά λίτρο. Περιστασιακά είπε μπορεί να παρουσιαστούν μεγαλύτερες τιμές όμως για να κριθεί ακατάλληλο νερό θα πρέπει να γίνουν συστηματικές εξετάσεις σε περισσότερα δείγματα. Σε ότι αφορά τα δημοτικά όρια της Πάφου ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι το νερό είναι εξαιρετικής ποιότητας και ο ίδιος πως είπε καταναλώνει μόνον το νερό από τη βρύση.
Κρατούν μικρό καλάθι
Οι προτάσεις επίλυσης του υδατικού όπως αυτές κατατέθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι πρόχειρες, επιφανειακές, μεγάλου ρίσκου και ανεπαρκείς τονίζει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ. Στο τέλος του χρόνου, σημειώνει τα φράγματα της επαρχίας Πάφου θα αδειάσουν ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η υπεράντληση από τις γεωτρήσεις να υφαλμηρίσει το νερό. Οι μονάδες αφαλάτωσης στα Κούκλια και Κισσόνεργα δεν θα είναι έτοιμες έγκαιρα, αφού σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν δεν θα λειτουργήσουν πριν το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Η Πάφος θα διψάσει, αφού σε περίοδο αυξημένης ζήτησης δεν θα υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες νερού. Όσον αφορά στη γεωργία τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού η κυβέρνηση δεν προνόησε έγκαιρα λύσεις, και δείχνει έμπρακτα την πλήρη αδιαφορία της για τους γεωργούς της Πάφου. Ο κίνδυνος να καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής στην επαρχία μας είναι πλέον ορατός. Μια νέα άνομβρη χρονιά θα δώσει το τελειωτικό κτύπημα στη γεωργία και ευρύτερα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Το επαναλαμβάνει την ανάγκη λήψης ολιστικών μέτρων από μέρους της κυβέρνησης για επίλυση του υδατικού στην πόλη μας. Οι πολίτες της Πάφου δεν πρέπει να πληρώσουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης πόσον μάλλον για ένα θέμα ζωτικής σημασίας όπως το νερό.