Τα προβλήματα που απειλούν την λειτουργία της
Χρονικό πλαίσιο
Η Δημοτική Αγορά κτίστηκε κατά την περίοδο της Βρετανικής αποικιοκρατίας (γύρω στο 1920 με 1930). Ο σκοπός κατασκευής της ήταν η εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών των κατοίκων, καθώς εκεί μαζεύονταν μικροπωλητές, έμποροι τροφίμων, κρεοπωλείων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα μετά την δεκαετία του 1980 η αγορά άρχισε να υποβαθμίζεται, λόγω της ανάπτυξης των υπεραγορών και των νέων εμπορικών κέντρων.
Η Δημοτική Αγορά σήμερα
Όσο αφορά τη Δημοτική Αγορά του σήμερα έχει ανακαινιστεί δίνοντας μια διαχρονική πνοή στο κέντρο της Πάφου. Πλέον λειτουργεί όχι μόνο ως εμπορικός χώρος, αλλά και ως τουριστικό και πολιτιστικό σημείο.
Όμως το κλειστό κτήριο της Δημοτικής Αγοράς αν και ιστορικής αξίας αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται τόσο με την προσβασιμότητα όσο και με την μειωμένη επισκεψιμότητα.
«Σήμα κινδύνου» από την Δημοτική Αγορά
Η εφημερίδα Αδέσμευτος επισκέφθηκε την Δημοτική Αγορά και ήρθε σε επαφή με τους καταστηματάρχες. Μετά από συζητήσεις με τους επαγγελματίες, ήταν φανερό πως αντιμετωπίζουν πληθώρα ζητημάτων που επηρεάζουν την καθημερινή τους λειτουργία και τη βιωσιμότητα των μαγαζιών τους.
Ακατάλληλη διάταξη του χώρου – Αόρατα καταστήματα
Αρχικά, ένα από τα κύρια προβλήματα που εξέφρασαν ήταν η διαρρύθμιση του χώρου, καθώς δεν ευνοεί την κυκλοφορία των πελατών ανάμεσα στα καταστήματα. Παρόλο που το κτήριο διαθέτει 4 εισόδους, δύο στα πλάγια, μπροστά και πίσω, η εσωτερική διάταξη του χώρου δεν κατευθύνει φυσικά τον πελάτη να περιηγηθεί σε όλα τα καταστήματα που στεγάζονται στην Δημοτική Αγορά. Κάποιες ιδιοκτήτριες καταστημάτων μας δήλωσαν χαρακτηριστικά «εδώ δεν μπορώ να δω το απέναντι μαγαζί θα το δει ο τουρίστας;
Πόσο μάλλον ένας ηλικιωμένος:;». Ο λόγος που το είπαν είναι επειδή στην μέση του κτηρίου υπάρχει ένας αίθριος χώρος που εμποδίζει την ορατότητα όλων το καταστημάτων. Αντίθετα με την εξωτερική πτέρυγα της Δημοτικής Αγοράς, όπου είναι μια ευθεία άρα θέλοντας ή μη ο ντόπιος ή τουρίστας που κάνει τον περίπατο του θα περάσει από όλα τα μαγαζιά. Επίσης, σχολίασαν τον ανεπαρκή φωτισμό και προβολή προς τον εσωτερικό χώρο δημιουργώντας μια εικόνα που αποτρέπει την προσέλκυση περαστικών.
Έλλειψη προβολής
Επιπλέον, μερικοί καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς εκφράζουν το αίσθημα της αδικίας, καθώς κατά την επαναλειτουργία του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς δεν δόθηκε η ίδια προβολή και ενημέρωση στο κοινό.
Η απουσία ουσιαστικής διαφήμισης και δημοσιότητας δεν δημιούργησε αρκετό «ντόρο», με αποτέλεσμα να επηρεάζει σε αρκετό βαθμό και την επισκεψιμότητα του κόσμου.
Όπως μας είπε μια καταστηματάρχης, παλαιότερα έξω από το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, απέναντι από την στάση λεωφορείων, υπήρχαν μικρέμποροι που μέσω της παρουσίας και της δραστηριότητας τους τραβούσαν την προσοχή των περαστικών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να επωφελούνται και οι καταστηματάρχες εντός του κτηρίου. Πλέον, οι περισσότεροι τουρίστες δεν αντιλαμβάνονται καν ότι πρόκειται για Δημοτική Αγορά και έτσι προσπερνούν το κτήριο χωρίς καν να μπουν μέσα.
Δεν υπάρχουν αποχωρητήρια
Ακόμη, ένα από τα κύρια ζητήματα που έρχονται αντιμέτωποι οι μαγαζάτορες της Δημοτικής αγοράς είναι η έλλειψη χώρων υγιεινής (αποχωρητήριου).
Δεν υπάρχει αποχωρητήριο για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι αλλά και οι πελάτες τους.
Χωρίς ζωή και κίνηση η Δημοτική αγορά
Επίσης, ανέφεραν πως ο εσωτερικός χώρος είναι λίγο μουντός και ψυχρός, δεν έχει κάτι ενδιαφέρον που θα κρατήσει τον πελάτη. Τέλος, αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στην δημοσιογραφική ομάδα του Αδέσμευτου και το επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, είναι το γεγονός, ότι αρκετά μαγαζιά δεν ανοίγουν το μεσημέρι ή το απόγευμα καθώς δεν έχει κόσμο, γι’ αυτό και τα απογεύματα αρκετά μαγαζιά παραμένουν κλειστά.
Παρά τις δυσκολίες η θέληση παραμένει ζωντανή
Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο κλειστό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς όπως ανέφεραν έχουν μιλήσει επανειλημμένα για τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους προς τις αρμόδιες αρχές. Παρόλα αυτά, δεν έχουν δει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση. Όμως μέσα από τις δυσκολίες, οι άνθρωποι έχουν θέληση και πραγματικό ενδιαφέρον έτσι ώστε ο χώρος να αποκτήσει τη δυναμική και την προβολή που του αξίζει.