Επιστήμονες και φοιτητές από 11 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια της Μέσης Ανατολής και της Γερμανίας θα συναντηθούν τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (AUB) – Mediterraneo, στην Πάφο, για να παρουσιάσουν τα πρωτοποριακά αποτελέσματα της τριετούς πρωτοβουλίας τους για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές κρίσεων.
Η πρωτοβουλία, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Βραδεμβούργου και την Εθνική Επιτροπή UNESCO της Γερμανίας, στοχεύει στην ψηφιοποίηση και ανακατασκευή ιστορικών τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς στον Λίβανο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Ομάν, το Σουδάν και την Κύπρο. Πολλά από τα Μνημεία αυτά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο καταστροφής λόγω συγκρούσεων και περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει εργαστήριο το οποίο παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στις ροές εργασιών φωτογραμμετρίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές και ερευνητές να δημιουργήσουν εξαιρετικά λεπτομερείς τρισδιάστατες ψηφιακές δίδυμες πολιτιστικές τοποθεσίες και να τις κάνουν ευρέως προσβάσιμες.
Η πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), θα κορυφωθεί με μονοήμερο συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 100 προσκεκλημένοι και ειδικοί, με επίκεντρο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο και τις χώρες εταίρους.
Στο συνέδριο θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωπος της Υπουργού Πολιτισμού κ. Βασιλικής Κασσιανίδου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανώτατης εκπαίδευσης και Έρευνας του Ιράκ, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κύπρου Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, ο διευθυντής της Έδρας της UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης κ.ά.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα λειτουργήσει έκθεση αφίσας με εργασίες φοιτητών και ερευνητών από τα 11 συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια.