Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕκπλήσσει το Μέσα Χωριό -Αφιέρωμα

Εκπλήσσει το Μέσα Χωριό -Αφιέρωμα

Share

Τόσο κοντά αλλά τόσο διαφορετικά…

Αφιέρωμα στην κοινότητα που προσφέρει τις ευκολίες της πόλης αλλά και τα προνόμια του χωριού…

Το Μέσα Χωριό βρίσκετε σε μια προνομιακή περιοχή κοντά στην Πάφο σε ακτίνα μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης σε υψόμετρο 315 μέτρων.

Η κοινότητα είναι κτισμένη αμφιθεατρικά, προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει το πράσινο περιβάλλον του χώρου, την εξαιρετική θέα προς την Πάφο και όχι μόνο, τη θάλασσα, τις γύρω περιοχές από το αεροδρόμιο μέχρι τον κόλπο των Κοραλίων.

Συνορεύει με τις κοινότητες Μεσόγη, Τσάδα, Άρμου, Αναβαργός και την Πάφο. Σε κάποιες περιπτώσεις με την οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων η κοινότητα έχει ενωθεί κυρίως με την Πάφο και τη Μεσόγη.

 Ονομασία –κάτοικοι

Η ονομασία Μέσα Χωριό, προφανώς και έχει σχέση και με τη γεωγραφία του χωριού αφού βρίσκεται περίκλειστό από άλλα χωριά – Μέσα από τα χωριά ή Μέσα στο χωριό.

Στην κοινότητα διαμένουν 700 – 750  κάτοικοι, από τους οποίους γύρω στο 20%  είναι κυρίως ευρωπαίοι και άλλοι ξένοι πολίτες που αγόρασαν ή ενοικίασαν σπίτια στο χωριό. Τα τελευταία χρόνια, η κοινότητα πήρε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και υπάρχει μέχρι και σήμερα τρομερή ζήτηση σε ακίνητα, αφού η μικρή απόσταση από την πόλη, οι κοντινές αποστάσεις από τις διάφορες υπηρεσίες, όπως και το νοσοκομείο αλλά και το International School, σε συνδυασμό με την ομορφιά του τοπίου και το ωραίο κλίμα, συνθέτουν τα προνόμια για το ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτου.

Οι κάτοικοι της κοινότητας παλαιότερα, ασχολούνταν με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Τα εισοδήματα τους ήταν κυρίως από την αμπελοκαλλιέργεια, τα χαρούπια και γενικότερα από τις δενδροκαλλιέργειες. Χρόνο με τον χρόνο αυτές οι ασχολίες φθίνουν και πλέον σήμερα, η πλειοψηφία των κατοίκων εργάζονται στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, ή είναι αυτοεργοδοτούμενοι. Πολλοί λίγοι  πλέον ασχολούνται με τη γη.

Εκκλησίες και εξωκλήσια

Στο Μέσα Χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε τον  Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο κέντρο της κοινότητας. Η εκκλησία κτισμένη πριν το 1900, αλλά κατά καιρούς ανακαινισμένη, γιορτάζει στις 17 Ιουλίου και γίνεται μικρή πανήγυρις όπου συγκεντρώνει εκατοντάδες προσκυνητές από τις γύρω περιοχές.

Εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας υπάρχει και στην άκρη της κοινότητας στην αυλή του κοιμητηρίου. Δίπλα ακριβώς από την εκκλησία, βρίσκεται μικρό εργαστήρι ξυλογλυπτικής όπου στεγάζεται και εργάζεται στην ειδικότητα του ο συγχωριανός μας Παράσχος Μιχαήλ, ο οποίος επίσης διδάσκει την τέχνη στα επιμορφωτικά μαθήματα.

Ακολουθώντας τα δρομάκια στις παλιές γειτονιές με τα πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα και την όμορφη φύση, φτάνεις στην παλιά βρύση στην άκρη του χωριού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί, να απολαύσει το πράσινο  και να ξεδιψάσει.

Στο Μέσα Χωριό λειτουργούν διάφορες ταβέρνες με κυπριακούς μεζέδες σε παραδοσιακούς χώρους με ευχάριστο περιβάλλον και κάθε νύχτα, μπορούν να  φιλοξενήσουν κόσμο για να διασκεδάσουν και να γευτούν τους πλούσιους μεζέδες τους. Στην κοινότητα, λειτουργεί και καφετέρια που βρίσκεται δίπλα από τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Στη περιοχή νότια της κοινότητας, εδρεύει το περιφερειακό νοσηλευτήριο – αναρρωτήριο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ένα ίδρυμα που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε άτομα με σοβαρές ασθένειες.

Στην κοινότητα λειτουργεί ακόμα και το σύγχρονο γηροκομείο Κυανούς Σταυρός που φιλοξενεί ηλικιωμένους σε ένα ωραίο περιβάλλον.

Πολιτισμός

Τους καλοκαιρινούς μήνες από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, στο Μέσα Χωριό οργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσικές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις) καθώς και εορταστικές εκδηλώσεις το Πάσχα και τα Χριστούγεννα από την Πολιτιστική Ομάδα ΓΕΦΥΡΕΣ και το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Πρόσφατα, η Κοινότητα έχει προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου ΜΕΣΑ ΧΩΡΙΟ – Ο ΤΟΠΟΣ- ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, που γίνεται αναφορά στη ζωή και την εξέλιξη της  κοινότητας τα τελευταία διακόσια χρόνια.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για αγορά στην επιχορηγημένη τιμή των δέκα μόνο ευρώ από τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Έργα

Το Κοινοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Νεόφυτο Άσσο τα τελευταία χρόνια έχει προωθήσει και αποπερατώσει αρκετά έργα με κυριότερα την  ανάπλαση του πυρήνα της κοινότητας, με κατάληξη στην παλιά βρύση που παλαιότερα οι κάτοικοι προμηθεύονταν το νερό για ύδρευση. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η Α΄ και Β΄ Φάση και σήμερα αρχίζει η Γ΄ Φάση για ολοκλήρωση του έργου.

Πρόσφατα επίσης, έχει γίνει αλλαγή και βελτίωση του υδρευτικού δικτύου καθώς και η διαμόρφωση της εισόδου της κοινότητας.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!