Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
22.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣτα "πάτρια εδάφη της" η δεσποτική εικόνα του Ένθρονου Χριστού από την...

Στα “πάτρια εδάφη της” η δεσποτική εικόνα του Ένθρονου Χριστού από την Ζυρίχη…

Share

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το τμήμα Αρχαιοτήτων ο επαναπατρισμός της εικόνας από την Ζυρίχη της Ελβετίας  στέφθηκε με επιτυχία.

Πρόκειται για τη δεσποτική εικόνα του Ένθρονου Χριστού, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα και προέρχεται από την κατεχόμενη Εκκλησία του Αντιφωνητή στην Καλογραία της επαρχίας Κερύνειας.                                                  Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, αλλά και πολύπλοκες υποθέσεις επαναπατρισμού είχαν επιτυχή κατάληξη .

Το τμήμα Αρχαιοτήτων ανέφερε πως “αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου”.                       Η Εκκλησία της Κύπρου, η οποία εντόπισε την εικόνα σε δημοπρασία στο εξωτερικό, μετά από πληροφορίες του Διευθυντή του Μουσείου Κύκκου Στυλιανού Περδίκη, ενημέρωσε την Αστυνομία Κύπρου, η οποία προέβη σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες με αποτέλεσμα το 2014 οι Αστυνομικές Αρχές της Ελβετίας να προχωρήσουν σε κατάσχεση της εικόνας.

Η παράδοση έγινε την 7η Ιουλίου από τον Δημόσιο Κατήγορο του Καντονίου της Ζυρίχης Bernhard Hecht και η παραλαβή από τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου και τον Υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανώτερο Υπαστυνόμο Μιχάλη Γαβριηλίδη. Παρών επίσης στην παράδοση ήταν ο Συντηρητής του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Ελευθέριος Χαραλάμπους. Στις 8 Ιουλίου, η εικόνα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην Κύπρο συνοδευόμενη από τους προαναφερθέντες και βρίσκεται στο Κυπριακό Μουσείο.

Η Εκκλησία  του Αντιφωνητή, η οποία είναι κηρυγμένη σε Αρχαίο Μνημείο με βάση τον περί Αρχαιοτήτων Νόμο, ιδρύθηκε πιθανότατα τον 12ον αιώνα, ανήκει στον τύπο του νησιώτικου οκταγωνικού ναού με τρούλλο και είναι η μοναδική που σώζεται στην Κύπρο σε πολύ καλή κατάσταση.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις εντατικές του προσπάθειες για διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής και τονίζει τη σημασία της συνεργασίας σε αυτό το δύσκολο αγώνα.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News