Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
29.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΕπικίνδυνα γεωργικά μηχανήματα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα ανάμεσά μας

Επικίνδυνα γεωργικά μηχανήματα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα ανάμεσά μας

Share

  • Κανένας ουσιαστικός έλεγχος σε βαριά γεωργικά μηχανήματα
  • Σοκ στην κοινή γνώμη από το τραγικό αγροτικό δυστύχημα στο Στρουμπί και πολλά ερωτηματικά…

Εξ αφορμής του τραγικού δυστυχήματος στο Στρουμπί, ερευνήσαμε κατά πόσο υπάρχουν και ποιοι έλεγχοι γίνονται από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την ασφάλεια των γεωργικών μηχανημάτων.

Τα όσα αποκαλύπτουμε προκαλούν ανησυχία και φόβο.

Όπως δήλωσε στον Αδέσμευτο ο κ. Κατσονούρης, η κατάσταση με τα βαριά ιδίως μηχανήματα είναι εκτός ελέγχου, καθώς κανένας δεν γνωρίζει πόσα και ποια τέτοιου είδους βαριά γεωργικά μηχανήματα υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στην Κυπριακή ύπαιθρο και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Σχετικά με την περίπτωση του δυστυχήματος στο Στρουμπί, ο κ. Κατσονούρης ανέφερε ότι η βαριά θεριστική μηχανή φαίνεται να βρισκόταν σε καλή κατάσταση όμως δεν ήταν εγγεγραμμένη και δεν έφερε καν αριθμό κυκλοφορίας. Πράγμα το οποίο συμβαίνει με αδιευκρίνιστο αριθμό άλλων γεωργικών μηχανημάτων παγκύπρια καθώς κανένας δεν γνωρίζει πόσα από αυτά κυκλοφορούν.

Τα ευρήματα

Στον μπροστινό άξονα της θεριστικής μηχανής που δίδει κίνηση στο βαρύ αγροτικό μηχάνημα αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το εξάρτημα με το οποίο ο χειριστής μπορεί να σταματήσει την κίνηση του επικεντρώνονται οι έρευνες για το διπλό θανατηφόρο δυστύχημα σε αγροτική περιοχή του Στρουμπιού, που στοίχισε τη ζωή στον Νίκο Δημοσθένους και Πανίκο Ιωαννίδη.

Συγκεκριμένα, ο μπροστινός άξονας βρέθηκε κομμένος και αυτό που εξετάζεται είναι αν κόπηκε εν κινήσει, με αποτέλεσμα ο χειριστής να απωλέσει τον έλεγχο ή αν κόπηκε όταν η θεριστική μηχανή ανατράπηκε.

Ο προϊστάμενος του επαρχιακού γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Κατσονούρης δήλωσε ότι γίνεται ενδελεχής έρευνα στο μηχάνημα με την αφαίρεση κάποιων εξαρτημάτων προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, ενώ αδιευκρίνιστο είναι και το πού βρισκόταν ο ιδιοκτήτης του χωραφιού την ώρα του δυστυχήματος.

Ερωτηματικά

Ωστόσο και ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προκύπτουν πολλά βασανιστικά  ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν αρμοδίως. Είναι τοις πάσι γνωστόν ότι κατά καιρούς έχουμε δυστυχήματα που σχετίζονται με γεωργικά μηχανήματα συνήθως τρακτέρ και στην Πάφο αλλά και παγκύπρια, έχουμε μέχρι σήμερα θρηνήσει ουκ ολίγα θύματα.

Υπάρχει λοιπόν νομοθεσία για τον έλεγχο όλων αυτών των αγροτικών μηχανημάτων και εάν ναι, εφαρμόζεται;

Ποιος έχει την ευθύνη για τους ελέγχους και πόσα τέτοια μηχανήματα κυκλοφορούν στην Κύπρο και πόσα έχουν ελεγχθεί φέτος;

Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας για τους χειριστές αυτών των μηχανημάτων και ποιοι τους διενεργούν;

Γνωρίζει κανείς πόσοι συμπατριώτες μας ασχολούνται με τέτοιου είδους εργασίες χωρίς να είναι δηλωμένοι γεωργοί;

Όχι βεβαίως ήταν η κατηγορηματική απάντηση του προϊστάμενου του επαρχιακού γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας, στα ερωτήματά μας αυτά, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και αρμοδίως.

Ουσιαστικά, τίποτα από όσα αναφέρουμε πιο πάνω δεν ισχύει και κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν γίνεται αφού κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο.

Για να γίνει κάτι τέτοιο μας ανέφερε ο συνομιλητής μας θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν κάθε σπίτι, κάθε αυλή και υποστατικό της υπαίθρου για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν γεωργικά μηχανήματα και εάν είναι εγγεγραμμένα.

Αν και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί που μπορούν να ελέγξουν την απόκτηση και χρήση γεωργικών μηχανημάτων παντός είδους, ο κ. Κατσονούρης επιμένει ότι η λύση είναι να δοθούν κίνητρα από το κράτος ώστε οι ιδιοκτήτες τέτοιων μηχανημάτων να τα εγγράψουν, αφού περάσουν βέβαια από τους απαραίτητους ελέγχους. Να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της ασφάλειας με την τοποθέτηση κουβουκλίων στα τρακτέρ, αλλά κυρίως να επιδιωχθεί να αποκτήσουμε κουλτούρα και ευαισθησίες αναφορικά με το επάγγελμα του γεωργού.

Πολλά επίσης αναπάντητα τα γιατί για τις οικογένειες των θυμάτων, που ελλείψει μαρτυριών δεν θα απαντηθούν ποτέ…

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και μηχανισμοί του κράτους, πέρα από τη διερεύνηση και την εξαγωγή πορίσματος έχουν ευθύνη να μεριμνήσουν ώστε να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, είτε αυτά αφορούν νομοθεσίες είτε πρακτικές, ώστε να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων τραγικών περιστατικών.

Επίλογος

Αργά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, διενεργήθηκαν οι νεκροτομές στις σορούς των δύο οικογενειαρχών που καταπλακώθηκαν από τη θεριστική μηχανή. Σύμφωνα με τους  ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου, ο θάνατος του 62χρονου Πανίκου Ιωαννίδη, επήλθε από αιμορραγικό σοκ συνεπεία πολλαπλών κακώσεων σώματος και ζωτικών οργάνων και του 53χρονου Νίκου Δημοσθένους από ασφυξία συνεπεία καταπλάκωσης από γεωργικό μηχάνημα καθώς και πολλαπλές κακώσεις σώματος και ζωτικών οργάνων.

Οι δύο άτυχοι άνδρες κηδεύτηκαν την Τετάρτη σε Στρουμπί και Ίννια αντίστοιχα, μέσα σε κλίμα βαρύτατου πένθους.

Η κηδεία του Νίκου Δημοσθένους τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας στην Ίννια και στις 5  το απόγευμα τελέστηκε και η κηδεία του  Πανίκου  Ιωαννίδη στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρουμπί.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News