Η απόφαση του ΝΑΤΟ να ανακηρύξει τη Ρωσία εχθρό, οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης και υπονόμευση της ασφάλειας στην Ευρώπη, έρχεται, δε, σε αντίθεση με τη Θεμελιώδη Πράξη, που έχουν υπογράψει Ρωσία και ΝΑΤΟ, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και θεωρούμενος έγκυρος εκφραστής της πολιτικής του Κρεμλίνου Νικολάι Πάτρουσεφ.
«Υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα και την κυριαρχία της, η Ρωσία κηρύχθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εχθρός, πράγμα, που καταγράφηκε στα έγγραφα του δόγματος, που υιοθετήθηκαν μεταξύ άλλων στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη», υποστήριξε ο Πάτρουσεφ σε σύσκεψη για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας στην περιφέρεια της Άπω Ανατολής.
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, «οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους αρνήθηκαν να διεξάγουν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία στον τομέα της στρατηγικής ασφάλειας και αγνόησαν πλήρως τις απαιτήσεις της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας», ενώ την ίδια στιγμή «οι στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ πλησιάζουν στα σύνορά μας, δραστήρια αυξάνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις και μέσα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε η ένταξη στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δημιουργήθηκε η νέα στρατιωτική συμμαχία AUKUS», όπως μεταφέρει τις δηλώσεις του το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
«Οι αποφάσεις αυτές και οι ενέργειες όχι μόνο οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά ευθέως έρχονται σε αντίθεση με τη Θεμελιώδη Πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η οποία παρεμπιπτόντως συνεχίζει νομικώς να είναι σε ισχύ», είπε ο Ν. Πάτρουσεφ, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερά επαναλαμβανόμενη θέση του Κρεμλίνου ότι οι στόχοι που έχει θέσει ο Β. Πούτιν ανακοινώνοντας την επίθεση του ρωσικού στρατού στις ουκρανικές δυνάμεις «θα επιτευχθούν, παρά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και τη Δύση στην Ουκρανία και την αυξημένη μεταφορά επιθετικών όπλων».
Όπως υποστήριξε ο γραμματέας του ρωσικού ΣΑ στόχοι της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία είναι «να προστατευθούν οι άνθρωποι από τη γενοκτονία από πλευράς του ουκρανικού νεοναζιστικού καθεστώτος, να αποστρατιωτικοποιηθεί και αποναζιστικοποιηθεί το έδαφος της Ουκρανίας, να επιτευχθεί στην πράξη το ουδέτερο καθεστώς της, το οποίο πρέπει να καταγραφεί στο Σύνταγμα».
Θέλοντας να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του Κρεμλίνου, ο Ν. Πάτρουσεφ είπε ότι «η διάδοση του νεοναζισμού στην Ουκρανία, η λειτουργία στο έδαφός της βιολογικών εργαστηρίων, τα οποία εντάσσονται σε στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα των ΗΠΑ, καθώς και τα σχέδια, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Κιέβου για δημιουργία πυρηνικού όπλου και ένταξη στο ΝΑΤΟ, δημιουργούσαν σημαντικές απειλές για την ασφάλεια όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου».
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Κοινού Κέντρου Επιτήρησης και Συντονισμού του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός, που είχε δημιουργηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία και συνεχίζει να λειτουργεί στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ, η πρώτη χρήση των εξελιγμένων αμερικανικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Μ142 HIMARS από την ουκρανική πλευρά καταγράφηκε στην κωμόπολη Σνιέζνοε εντός των εδαφών, που έχει υπό τον έλεγχό της η ρωσόφωνη πολιτοφυλακή του Ντονιέτσκ, η οποία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση του Κιέβου ως «αυτονομιστική και τρομοκρατική οργάνωση».