Η Κύπρος μπορεί να είναι παράδειγμα όσον αφορά την υδατοκαλλιέργεια, η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί σε όλη την ΕΕ, ενώ αναμένεται να επωφεληθεί από τη στήριξη της Κομισιόν προς τη μικρής κλίμακας αλιεία, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κύπριος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην εν εξέλιξη αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της προσπάθειας διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή αλιεία, σημειώνοντας πως επιδίωξη είναι προς το τέλος του 2025 να παρουσιάσουν τις προτάσεις για πιθανή αναθεώρησή της. Μνεία έκανε και στο γεγονός πως το 70% των αλιευμάτων που καταναλώνονται στην ΕΕ προέρχονται από εισαγωγές.
Ειδικότερα για την Κύπρο, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στους στόχους στήριξης της αλιείας μικρής κλίμακας, κάτι που αφορά σε σημαντικό βαθμό τη χώρα, αλλά και την υδατοκαλλιέργεια και την ιχθυοκαλλιέργεια όπου η Κύπρος είναι εξαιρετικό παράδειγμα σταθερής αύξησης και ανάπτυξης των πρακτικών αυτών.
Ο Κύπριος Επίτροπος μίλησε ακόμα για την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος στην οριοθέτηση των περιοχών Natura, αναφερόμενος στην πρόοδο που έγινε επί θητείας του ως Υπουργός, και εκτιμώντας πως το Υπουργείο Γεωργίας έχει αντίληψη του τι πρέπει να γίνει.
Εξήγησε επίσης τη σημασία του Συμφώνου για τους Ωκεανούς αλλά και του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, μεταξύ άλλων ώστε οι ανθρώπινες δραστηριότητες να λειτουργούν αρμονικά και χωρίς αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον ή υποβάθμιση των ωκεανών.
Δήλωσε, επίσης στη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ότι φιλοδοξία είναι το Σύμφωνο για τους Ωκεανούς να ανακοινωθεί μέχρι το καλοκαίρι.