Για την ιστορία η «τραγωδία» ή το «έγκλημα των Τεμπών», «διαπράχθηκε» στις 28 Φεβρουαρίου 2023 κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Τεμπών Λάρισας, όταν επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.
Ο επιβατικός συρμός -που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Θριάσιο. Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός, η πυρόσφαιρα που προκλήθηκε και η πυρκαγιά που ακολούθησε προκάλεσαν τον θάνατο 57 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των δύο μηχανοδηγών. Οι τραυματίες ήταν τουλάχιστον 85. Π
ρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην Ελλάδα. Μετά το δυστύχημα σημειώθηκαν ολοήμερες και ολονύχτιες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις με την αστυνομία σε όλη την Ελλάδα.
Από τις 2 Μαρτίου, οι σιδηροδρομικοί της Hellenic Train και του Μετρό της Αθήνας προχώρησαν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τους κινδύνους που σχετίζονται με το δυστύχημα. Μετά το δυστύχημα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από τον υπουργικό θώκο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το δυστύχημα. Επανεξελέγη ως βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές, περίπου 3 μήνες μετά το συμβάν.
Η υπόθεση προκάλεσε καταδίκη του κρατικού χειρισμού της έρευνας, η οποία χαρακτηρίστηκε ψευδής, με την υποτιθέμενη πρόθεση να ολοκληρωθεί πρόωρα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε συζήτηση μεταξύ των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος δικαιοσύνης ιδίως όσον αφορά ζητήματα αμεροληψίας και ακεραιότητας.
Η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισε πρόταση δυσπιστίας στις 28 Μαρτίου 2024, παρά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης σχετικά με τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πριν από το δυστύχημα, είχαν γίνει έγγραφες προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όσον αφορά στην υποστελέχωση, την ανεπαρκή συντήρηση και την έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στους σιδηρόδρομους.
Επίσης, με εμπιστευτική επιστολή, το 2021, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο «να υπάρξει ένα συμβάν μέγιστης σοβαρότητας» στον σιδηρόδρομο. Μπορεί η κυβέρνηση να θεώρησε ότι με την απόρριψη της πρότασης μομφής και κυρίως με το εκλογικό αποτέλεσμα που πήρε στις εκλογές που ακολούθησαν το θέμα των Τεμπών να έκλεισε και η αντιπολίτευση να το ξέχασε, οι γονείς όμως και οι συγγενείς των θυμάτων δεν σταμάτησαν ούτε μια στιγμή να απαιτούν δικαιοσύνη και να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.
Αυτή η επιμονή τους αλλά και η γενικευμένη οργή στην κοινωνία εκφράστηκαν στα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από τον τραγωδία και το έγκλημα των Τεμπών καθώς και όλα όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες, αλλάζουν άρδην την πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα και δημιουργούν νέα δεδομένα.
Η κοινωνική οργή ξεχειλίζει, είναι παρούσα και διαμορφώνει πλέον πολιτικές εξελίξεις που για την ώρα είναι απρόβλεπτες. Όσοι επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν ή να αποκομίσουν πολιτικά κέρδη από αυτό το κύμα οργής, θα το μετανιώσουν πολύ γρήγορα.
Η οργή για τα Τέμπη
Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Custom Ad 1