Τι ανακάλυψαν Κύπριοι επιστήμονες που γεμίζει την μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο
Μια σπάνια μορφή Νεφροπάθειας που διαπιστώθηκε σε πολύ μεγάλη συχνότητα στην Πάφο βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου με την συνεργασία του Harvard, το πανεπιστημίου της Καρολίνας και άλλα μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όπως αποκάλυψε o Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Δέλτας οι έρευνες βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο για την παρασκευή φαρμάκου που αντιμετωπίζει την ασθένεια. Πολλοί από τους ασθενείς είπε που σήμερα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην Πάφο, έχουν αυτή την κληρονομική ασθένεια Mucin-1 που οδηγεί σε αργή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου. Στοιχεία για την πορεία των επιστημονικών μελετών αναφέρθηκαν την Δευτέρα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Πάφο από τον Δήμο Πάφου και το Κέντρο Αριστείας biobank.cy με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Πάφια Νεφρονόσος
Η σπάνια μορφή νεφροπάθειας που εντοπίζεται σε πολύ μεγάλη συχνότητα στην Πάφο είχε ονομαστεί αρχικά από τους επιστήμονες ως «Πάφια Νεφρονόσος». Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που κατέθεσε στην εκδήλωση ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Λάκης Γιουκάς, σημειώνοντας πως σήμερα το ποσοστό των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και σχετίζεται με την σπάνια νεφροπάθεια ανέρχεται στο 10%, ενώ πριν από περίπου 20 χρόνια, το ποσοστό ήταν στο 25%.
Σύμφωνα με τον νεφρολόγο Χριστόφορο Σταύρου ο οποίος εργάζεται στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και ήταν από τους πρώτους που έκαναν τις σχετικές παρατηρήσεις για την συχνότητα της νόσου που εμφανίζεται στην Πάφο, έχει καταγραφεί πως ένα μεγάλο ποσοστό νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην Πάφο έχουν την ασθένεια Mucin-1.
Πρόκειται όπως είπε για κληρονομική ασθένεια των νεφρών, που οδηγεί σε αργή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου. Συμπτώματα της νόσου μπορούν να εμφανιστούν αργά στη ζωή των ασθενών.
Κληρονομικότητα
Η Νεφροπάθεια Mucin-1, είναι μια κληρονομική ασθένεια των νεφρών που οδηγεί σε αργή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου. Οφείλεται σε μεταλλάξεις στο γονίδιο MUC1 και θεωρείται διεθνώς μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που επηρεάζει μόνο τους νεφρούς. Στην Κύπρο έχει διαγνωστεί σε μεγάλη συχνότητα. Τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες έχουν την ίδια πιθανότητα να νοσήσουν. Τα περισσότερα άτομα με Νεφροπάθεια Mucin-1 παρουσιάζουν σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Όσο η νόσος εξελίσσεται με την ηλικία, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, σε ηλικίες από 40-80 ετών. Η σοβαρότητα της νεφρικής νόσου και η ηλικία εμφάνισής της ποικίλουν ακόμη και σε μέλη της ίδιας οικογένειας.