Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΚάλλιο αργά παρά ποτέ - Παραδόθηκε το κτήριο της Αιμοκάθαρσης στο ΓΝ...

Κάλλιο αργά παρά ποτέ – Παραδόθηκε το κτήριο της Αιμοκάθαρσης στο ΓΝ Πάφου

Share

Με 13 μήνες καθυστέρηση

Υπολογίζουν να λειτουργήσει στις αρχές του νέου χρόνου…

 

Με σημαντική καθυστέρηση περίπου 13 μηνών παραδόθηκε χθες από τον εργολάβο στο Τμήμα Δημοσίων Έργων το κτήριο που προορίζεται για την λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπο Χαριλάου, άμεσα θα αρχίσουν οι διαδικασίες παραλαβής και ελέγχου των εγκαταστάσεων και με την τελική παραλαβή θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την τοποθέτηση του εξοπλισμού, ώστε αρχές του επόμενου χρόνου να λειτουργήσει η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης. Αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση των σχεδιασμών, αναδιάταξης του ΤΑΕΠ, την προσθήκη νέων εξεταστηρίων και την δημιουργία, θαλάμου με κλίνες βραχείας νοσηλείας.

 

Αναβάθμιση

 

Η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης θα λειτουργεί με 25 σύγχρονους σταθμούς αιμοκάθαρσης . Το νέο κτίριο θα διαθέτει ξεχωριστή Μονάδα Αιμοκάθαρσης για τους οροθετικούς ασθενείς (φορείς Ηπατίτιδας Β), το λεγόμενο yellow unit, το οποίο σήμερα, όπως είπε, δεν διαθέτουν, με αποτέλεσμα ασθενείς από την Πάφο να μεταβαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στη Λευκωσία και να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Επιπρόσθετα, θα υπάρχει πρόνοια για μονάδα που θα εξυπηρετεί λοιμώδη νοσήματα, όπως π.χ. Covid–19.

Στο κτίριο προβλέπεται να στεγαστούν τα εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία και θα υπάρχει μονάδα βραχείας νοσηλείας και θάλαμος για μικρές επεμβάσεις και περιτοναϊκή κάθαρση, που αποτελεί ένα άλλο είδος θεραπείας αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

Το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και η αποπεράτωσή του είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2022. Μάλιστα, κατά την τελετή θεμελίωσης είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα παραδίδονταν και νωρίτερα. Το κόστος ανέγερσης ανέρχεται στο ποσό των €4.737.000 πλέον ΦΠΑ.

 

Διαβήματα

 

Εν τω μεταξύ ο σύνδεσμος νεφροπαθών Πάφου, «Paphos Kidney Association» με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Υγείας πριν από δύο μέρες ζήτησε την άμεση παρέμβαση τους, έτσι ώστε η νέα μονάδα αιμοκάθαρσης να τεθεί σε άμεση  λειτουργία. «Η άμεση λειτουργία της μονάδας αιμοκάθαρσης  αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη για τους νεφροπαθείς της Πάφου, καθώς η δημιουργία μίας τέτοιου είδους μονάδας ήταν αίτημα πολλών ετών, λόγω των δυσκολιών και της ταλαιπωρίας που υφίσταντο οι ασθενείς της περιοχής προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία, επισημαίνεται στο υπόμνημα προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την Υπουργό Υγείας». Όπως σημείωνε ο σύνδεσμος έχει συμπληρωθεί ήδη ένας χρόνος καθυστέρησης στην παράδοση της μονάδας αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου και ακόμη δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την ημερομηνία παράδοσης του έργου, αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!