Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΥΓΕΙΑΚαρκίνος: Γιατί εμφανίζεται πιο συχνά στους κάτω των 50;

Καρκίνος: Γιατί εμφανίζεται πιο συχνά στους κάτω των 50;

Share

Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι οι διαγνώσεις καρκίνου σε νεότερες ηλικίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ρίχνουν φως στους παράγοντες που συνδέονται με την πρώιμη εμφάνισή τους.

Νέα επιστημονική έκθεση αποκαλύπτει ότι τα ποσοστά καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος σε νεότερους ενήλικες φαίνεται να αυξάνονται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο τύπο καρκίνου. Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network, οι καρκίνοι του γαστρεντερικού πρόκειται για τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου πρώιμης έναρξης που εμφανίζονται σε άτομα κάτω των 50 ετών. Αυτοί οι τύποι περιλαμβάνουν τον καρκίνο παχέος εντέρου, του ορθού, του στομάχου αλλά και στο πάγκρεας.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο τύπος καρκίνου, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν ασθένεια των ηλικιωμένων, διαγιγνώσκεται τώρα πιο συχνά σε νεότερους.

Επειδή οι νεότεροι ενήλικες δεν κάνουν τακτικά τσεκ απ για διάφορους τύπους καρκίνου, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των σαράντα ετών, πολλές είναι οι περιπτώσεις που παραμένουν στο «σκοτάδι» έως ότου διαγνωστούν σε μεταγενέστερο, πιο επιθετικό στάδιο.

Σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται συχνότερα ο καρκίνος;

Για να μετρήσουν τα ποσοστά εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου σε άτομα κάτω των 50 ετών, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας 562.145 ατόμων με πρώιμη εμφάνιση καρκίνου μεταξύ 2010 και 2019.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ενώ τα ποσοστά καρκίνου μειώθηκαν σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, οι καρκίνοι σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξήθηκαν, ιδιαίτερα στο ηλικιακό εύρος μεταξύ των 30 και 39 ετών.

Ο πρώιμος καρκίνος αυξήθηκε κατά 0,74%, από 56.051 νέους που διαγνώστηκαν με καρκίνο το 2010 σε 56.468 το 2019. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου πρώιμης έναρξης ανά 100.000 άτομα ήταν 0,28%.

Ενώ ο καρκίνος του μαστού ήταν ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που διαγνώστηκε το 2019, οι καρκίνοι του γαστρεντερικού – όπως οι καρκίνοι του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ορθού και του παγκρέατος – παρουσίασαν τα ταχύτερα αυξανόμενα ποσοστά εκείνο το έτος.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης 8% αύξηση στις περιπτώσεις πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταξύ 2010 και 2019. Παράλληλα καταγράφηκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του ουροποιητικού συστήματος και του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Το φύλο φαίνεται να παίζει ρόλο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο πρώιμος καρκίνος αυξήθηκε κατά 4,4% στις γυναίκες και μειώθηκε κατά 5% στους άνδρες, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στην ταχεία αύξηση των καρκίνων του μαστού και της μήτρας.

Γιατί εμφανίζεται πιο συχνά στους νεότερους;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξημένη συχνότητα μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Για παράδειγμα, έρευνες υποστηρίζουν ότι η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας συνδέεται με την αυξημένη συχνότητα πρώιμης εμφάνισης καρκίνων του γαστρεντερικού καρκίνου στους νεότερους.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν την περιβαλλοντική έκθεση σε καπνό ή βενζίνη, την έκθεση σε καρκινογόνες χημικές ουσίες αλλά και την μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!