Παίζουν την κολοκυθιά για τις ευθύνες οι αρμόδιοι – Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα μετά τις δύο καταρρεύσεις στην Πάφο…
Μόνο θλίψη μπορεί να αισθανθεί κανείς, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο μετατοπίζονται οι ευθύνες, στην περίπτωση της πτώσης μπαλκονιών σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στην Πάφο που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι προσώπων.
Ο Δήμος Πάφου, κάνει λόγο για ευθύνες του Υπουργείου Εσωτερικών και των άλλων αρμοδίων Υπηρεσιών, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών, επιρρίπτει όλη την ευθύνη στον Δήμο Πάφου ως τοπική πολεοδομική αρχή.
Μετά τις πρώτες δηλώσεις του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος έκανε λόγο για απουσία των αρμοδίων υπηρεσιών, το Υπουργείο Εσωτερικών
εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα δυο περιστατικά κατάρρευσης μπαλκονιών στην Πάφο.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ευθύνη της κάθε οικοδομικής Αρχής αποτελεί μεταξύ άλλων, ο εντοπισμός, ο έλεγχος και η λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επικίνδυνων οικοδομών, βάσει του Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου.
“Στις δυο τελευταίες περιπτώσεις τα υποστατικά των οποίων τα μπαλκόνια κατέρρευσαν, εμπίπτουν στα δημοτικά όρια του Δήμου Πάφου και ως εκ τούτου, ο Δήμος Πάφου σαν η αρμόδια Αρχή οφείλει να προβεί στις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες”, προστίθεται.
Το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, ο Υπουργός Εσωτερικών απέστειλε την ίδια μέρα επιστολή στον Δήμαρχο Πάφου, ζητώντας αφενός μεν ενημέρωση για τις όποιες ενέργειες και αφετέρου κάλεσε τον Δήμο Πάφου ως την αρμόδια αρχή, να προβεί σε όλα όσα ο νόμος ορίζει.
Η απάντηση του Φαίδωνα
Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος από την πλευρά του, απάντησε στην επιστολή του ΥΠΕΣ Νίκου Νουρή με αναφορές σε ευθύνες του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας να δοθούν στους Δήμους τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που αφορά τη χρήση των ακατάλληλων οικοδομών.
Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα μακροσκελή απάντηση στην επιστολή του κ. Νουρή, στην οποία υπενθυμίζει, ότι τον Φεβρουάριο του 2019 και με αφορμή κατάρρευση παλιάς οικοδομής στη Λευκωσία, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “θα καλέσει όλες τις Οικοδομικές Αρχές και την Ένωση Δήμων να διαβιβάσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών τυχόν απόψεις για περαιτέρω τροποποίηση της νομοθεσίας”. Στην ίδια ανακοίνωση, συνεχίζει, αναφερόταν ότι “το πλαίσιο της περιοδικής επιθεώρησης συζητείται στο παρόν στάδιο μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΕΤΕΚ για θεσμοθέτηση του θέματος, εξετάζοντας θέματα όπως, η κατηγοριοποίηση των οικοδομών για τις οποίες θα πραγματοποιείται η επιθεώρηση, η διαδικασία που θα ακολουθείται, τα προσόντα των ατόμων που θα προβαίνουν στους ελέγχους καθώς και οι τρόποι επιβολής.”
Ο Δήμαρχος Πάφου στην απάντηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών εγείρει και άλλα πολλά ερωτήματα σημειώνοντας ότι, “καμία, από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Κράτους δεν συνεργάστηκαν με τον Δήμο για να γίνει η έξωση των ενοίκων, παρόλο που ενημερώθηκαν άμεσα, τόσο γραπτώς όσο και προφορικά. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις Υπηρεσίες συνέχισαν να επιδοτούν την ενοικίαση διαμερισμάτων στις εν λόγω οικοδομές προς όφελος των ιδιοκτητών ενώ γνώριζαν για την κήρυξη των εν λόγω κτιρίων ως ακατάλληλων για κατοίκηση”.
Προειδοποίησε επίσης δημόσια να μην αποδοθούν ευθύνες στον Δήμο Πάφου για το γεγονός ότι περίπου 300 άντρες, γυναίκες ανάμεσα στις οποίες και έγκυες και παιδιά θα βρεθούν στο δρόμο, αφού ο Δήμος προτίθεται να εξασφαλίσει διάταγμα για την έξωσή τους από την ακατάλληλη πολυκατοικία.
Και αφού στη συνέχει αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος Πάφου, κατέληξε σημειώνοντας ότι «ως θέμα αρχής, δεν υπάρχει καμιά εξουσία στον Υπουργό Εσωτερικών να ζητεί ενημέρωση για ενέργειες του Δήμου και, αντί τούτου, καλό θα ήταν να εγκύψει στις ενέργειες που θα πρέπει ο ίδιος και το Υπουργείο να λάβουν για να δοθούν στους Δήμους τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».
Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα
Στο μεταξύ μόνο από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα όταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κατέρρευσε ξαφνικά μπαλκόνι διαμερίσματος του τρίτου ορόφου πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Νίκου Αντωνιάδη στο Κέντρο της Πάφου και στο οποίο εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν τρείς άνδρες από το Νεπάλ. Το μπαλκόνι στη συνέχεια προκάλεσε ντόμινο παρασύροντας τα άλλα δύο μπαλκόνια ου βρισκόντουσαν κάτω από αυτό και όλα μαζί καταπλάκωσαν αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο από κάτω.
Οι τρεις νεαροί ως εκ θαύματος γλίτωσαν τις ζωές τους παρά την πτώση τους από τρεις ορόφους μέσα στα συντρίμμια και κατέληξαν στο νοσοκομείο, με σοβαρούς τραυματισμούς μεν αλλά εκτός κινδύνου.
Και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απομάκρυνση των συντριμμιών στην οδό Νίκου Αντωνιάδη, το πρωί του Σαββάτου, είχαμε νέα κατάρρευση μπαλκονιού, στην καρδιά της τουριστικής περιοχής στην Κάτω Πάφο.
Το νέο ατύχημα έγινε στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος με την Αρχιμήδους στο ύψος των Δημοτικών Μπάνιων. Το μπαλκόνι υποχώρησε και έπεσε με πάταγο στο έδαφος, συμπαρασύροντας μαζί του και κατασκευές σκίασης κέντρου αναψυχής που βρίσκεται στο ισόγειο της οικοδομής και στο οποίο κάθονταν αρκετοί θαμώνες, δύο εκ των οποίων τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο Πάφου.
Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας
Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και δημιουργίας νομικού πλαισίου ελέγχου όλων των κτηρίων επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο Κόσμος ο γραμματείας της Περιφερικής Επιτροπής του ΕΤΕΚ Γιάννος Κουστόλαμπρος.
Ο κ. Κουτσόλαμπρος, επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνονται τακτικές υποχρεωτικές επιθεωρήσεις κτηρίων από ειδικούς εμπειρογνώμονες, που να αποδεικνύουν την καταλληλόλητα όλων των κτηρίων και τη λήψη μέτρων για παλιά και ακατάλληλα κτήρια.
Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και την άμεση θεσμοθέτηση του Πιστοποιητικού Επιθεώρησης Κτηρίων, επισημαίνει και το ΕΤΕΚ, οφείλει να επαναφέρει την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετά κτήρια στην Κύπρο και να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της διενέργειας τακτικών επιθεωρήσεων και συστηματικής συντήρησής τους.
Το ΕΤΕΚ καλεί την πολιτεία όπως προβεί άμεσα σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη περιοδικής συντήρησης κτηρίων και ιδιαίτερα των γηρασμένων οικοδομών, καθώς και για την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ενοίκων αλλά και των διερχομένων, κάτι το οποίο αποτελεί άλλωστε υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη.