Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΚεφτέδες από DNA μαμούθ δημιουργήθηκαν από εταιρεία τροφίμων (pic)

Κεφτέδες από DNA μαμούθ δημιουργήθηκαν από εταιρεία τροφίμων (pic)

Share

Η ανακάλυψή των λειψάνων επέτρεψε στους επιστήμονες να ακολουθήσουν το γονιδίωμα των μαμούθ και να μάθουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη ζωή αυτών των εξαφανισμένων γιγάντων της Εποχής των Παγετώνων.

Τώρα, κάποιες από αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη μιας προσέγγισης του κρέατος μαμούθ στο εργαστήριο.

«Πρέπει να αρχίσουμε να επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε τα τρόφιμά μας. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου για αυτό το έργο είναι ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να ακούνε για το καλλιεργημένο κρέας», δήλωσε ο James Ryall, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Vow.

Δημιουργία «κρέατος από μαμούθ»

Ένα υπέροχα τρελό διαφημιστικό κόλπο, οι κεφτέδες δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Ακόμα και το να αποκαλείται η δημιουργία κρέας μαμούθ είναι λίγο υπερβολικό. Είναι περισσότερο σαν αρνί που παρασκευάζεται στο εργαστήριο αναμεμειγμένο με μια μικρή ποσότητα DNA μαμούθ.

Οι επιστήμονες που εργάστηκαν για το έργο δεν είχαν πρόσβαση σε κατεψυγμένο απόθεμα ιστού μαμούθ για να βασίσουν τις προσπάθειές τους. Αντ’ αυτού, επικεντρώθηκαν σε μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα θηλαστικά και ονομάζεται μυοσφαιρίνη, η οποία δίνει στο κρέας την υφή, το χρώμα και τη γεύση του, εντοπίζοντας την αλληλουχία DNA για την έκδοση του μαμούθ σε μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων γονιδιώματος.

Συμπλήρωσαν τα κενά στην αλληλουχία του DNA της μυοσφαιρίνης των μαμούθ χρησιμοποιώντας πληροφορίες από το γονιδίωμα ενός αφρικανικού ελέφαντα. Οι επιστήμονες εισήγαγαν το συνθετικό γονίδιο σε ένα μυϊκό κύτταρο προβάτου, το οποίο στη συνέχεια καλλιεργήθηκε, ή αναπτύχθηκε, σε ένα εργαστήριο.

Η ομάδα κατάφερε τελικά να παρασκευάσει περίπου 400 γραμμάρια κρέατος μαμούθ.

«Από γονιδιωματική άποψη, είναι μόνο ένα γονίδιο ανάμεσα σε όλα τα άλλα γονίδια των προβάτων που είναι μαμούθ», δήλωσε ο Ernst Wolvetang, καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα. «Είναι ένα γονίδιο από τα 25.000».

Ο Ryall δήλωσε ότι η μυοσφαιρίνη των μαμούθ άλλαξε τη φυσική εμφάνιση των μυϊκών κυττάρων των προβάτων. Παρόλο που οι πρόγονοί μας της Λίθινης Εποχής κυνηγούσαν και πιθανώς γευόταν μαμούθ, ο Ryall και ο Wolvetang δήλωσαν ότι δεν είχαν δοκιμάσει τους κεφτέδες.

«Κανονικά, θα δοκιμάζαμε τα προϊόντα μας και θα παίζαμε με αυτά. Αλλά διστάζαμε να δοκιμάσουμε και να δοκιμάσουμε αμέσως, επειδή μιλάμε για μια πρωτεΐνη που δεν υπάρχει εδώ και 5.000 χρόνια. Δεν έχω ιδέα ποια μπορεί να είναι η πιθανή αλλεργιογόνος δράση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης», δήλωσε ο Ryall.

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν την προσφέρουμε ως προϊόν. Δεν πρόκειται να βγει προς πώληση, επειδή δεν έχουμε ιδέα για το προφίλ ασφάλειας του συγκεκριμένου προϊόντος», πρόσθεσε.

Καλλιεργημένο έναντι του πραγματικού προϊόντος

Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι το καλλιεργημένο κρέας θα μειώσει την ανάγκη σφαγής ζώων για τροφή και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Το σύστημα διατροφής είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από τη γεωργία των ζώων.

Η Vow ελπίζει να λάβει σύντομα ρυθμιστική έγκριση στη Σιγκαπούρη, την πρώτη χώρα που ενέκρινε το καλλιεργημένο κρέας, για να πωλεί το κρέας ορτυκιού που έχει αναπτύξει στο εργαστήριο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο FDA έχει δηλώσει ότι το κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι εντάξει για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το DNA του μαμούθ εισήχθη σε κύτταρα προβάτου, τα οποία στη συνέχεια καλλιεργήθηκαν σε εργαστήριο.

Τα κουφάρια των μαμούθ, τα οποία εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια, έχουν βρεθεί τόσο καλά διατηρημένα σε μόνιμο πάγο, που είχαν ακόμα αίμα στις φλέβες τους.

Ο Love Dalén, καθηγητής εξελικτικής γονιδιωματικής στο Κέντρο Παλαιογενετικής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ο οποίος προχώρησε στην αλληλουχία του αρχαιότερου DNA μαμούθ στον κόσμο, γνωρίζει πώς είναι πραγματικά η γεύση του κρέατος των μαμούθ.

Κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής στον ποταμό Γιάνα στη Σιβηρία το 2012, ο Dalén είπε ότι δοκίμασε ένα μικρό κομμάτι κατεψυγμένου κρέατος που είχε ληφθεί από μερικό κουφάρι ενός μωρού μαμούθ. Αν και είπε ότι δεν μπορούσε να δει μεγάλη επιστημονική αξία στο εγχείρημα των κεφτέδων, αν ποτέ κυκλοφορούσαν προς πώληση, ο Dalén είπε ότι σίγουρα θα δοκίμαζε έναν.

«Χωρίς κανένα δισταγμό θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!» είπε. «Δεν μπορεί να έχει χειρότερη γεύση από το αληθινό κρέας μαμούθ».

Πηγή: Ertnews

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!