Η Κισσόνεργα είναι παραλιακή κοινότητα με ακτογραμμή περίπου 4 χιλιόμετρων. Βρίσκεται στα δυτικά της πόλης της Πάφου και γειτνιάζει με τις κοινότητες Λέμπας, Έμπας, Τάλας και του Δήμου Πέγειας.
Με την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η Κισσόνεργα θα είναι πλέον δημοτικό διαμέρισμα του νεοσύστατου Δήμου Ακάμα, μαζί με την Πέγεια, Ακουρσό, Κάθηκα, Άνω και Κάτω Αρόδες και την Ίνεια.
Η Κισσόνεργα είναι μια κατεξοχήν τουριστική κοινότητα και σε αυτήν σήμερα λειτουργούν επτά ξενοδοχεία, τουριστικά διαμερίσματα, τουριστικές επαύλεις, εστιατόρια, μπαρ και διάφορες άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.
Το όνομα Κισσόνεργα προέρχεται από το παλιό όνομα της κοινότητας Χρυσονέρα, όπως αυτό καταγράφεται σε όλους τους παλιούς χάρτες. Το όνομα Χρυσονέρα, το οποίο με την πάροδο του χρόνου έγινε Κισσόνεργα, παραπέμπει στα πολλά πηγάδια και επιφανειακές πηγές, τα οποία υπάρχουν στην περιοχή, με το νερό να ρέει καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Η Κισσόνεργα είναι μια από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό κοινότητες της επαρχίας με 3.000 περίπου κατοίκους εκ των οποίων εκτιμάται ότι περίπου 500 είναι αλλοδαποί.
Οι κάτοικοι της κοινότητας ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, το εμπόριο και την γεωργία. Στο χωριό καλλιεργούνται μπανάνες, διάφορα λαχανικά, εσπεριδοειδή, αβοκάντο, σιτηρά, ελιές και χαρουπιές.
Πολλά είναι τα σημεία ενδιαφέροντος που μπορεί να δει ο επισκέπτης της Κισσόνεργας. Αρχίζοντας από τη πλατεία της κοινότητας με το Σιντριβάνι, τους πετρόκτιστους διάδρομους με γρασίδι, παιχνιδότοπο, αμφιθέατρο και το μοναδικό ηλιακό ρολόι.
Τον παραλιακό πεζόδρομο όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την εκπληκτική ακτογραμμή της Κισσόνεργας και να “κλειδώσει την αγάπη” του στο σημείο θέας “Κλειδώστε την Αγάπη σας”.
Τις Διαδρομές της Φύσης όπου ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει από κοντά την χλωρίδα της περιοχής και να θαυμάσει τις μπανανοφυτείες, πετρώδη μορφώματα καθώς επίσης και την θέα προς την θάλασσα από τα σημεία θέας στα οποία καταλήγουν οι διαδρομές.
Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή “Μοσφίλια” με τα χαρακτηριστικά κυκλικά σπίτια, τα οποία έχουν αναστυλωθεί και αναδειχθεί και στα οποία έχει τοποθετηθεί σκέπαστρο για προστασία, καθώς και το “Ναυτικό Πάρκο” με τους χαρακτηριστικούς διαδρόμους από χαλίκια της θάλασσας και γρασίδι, στο οποίο έχει τοποθετηθεί μια βάρκα τύπου τρεχαντήρι και ναυτική διακόσμηση.
Εκκλησίες και εξωκλήσια:
Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Την ανέγερση της εκκλησίας οι πλείστες μαρτυρίες, γραπτές και προφορικές, την τοποθετούν το 1906. Τα εγκαίνια της εκκλησίας έγιναν το 1956. Για την ανέγερση της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από τα ερείπια της Βίγλας, που βρισκόταν στον αρχαίο οικισμό Μοσφύλια, καθώς και από άλλα μέρη του χωριού.
Στη θέση που βρίσκεται η σημερινή εκκλησία υπήρχε μικρότερη εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μέρη της οποίας σώζονται στη νέα εκκλησία.
Από την παλιά εκκλησία διακρίνεται σ’ ένα μέρος του τοίχου η είσοδος του ναού καθώς και το εικονοστάσι του. Το εικονοστάσι κοσμούν πολλές παλιές αξιόλογες εικόνες, συγκεκριμένα, εικόνες από το εκκλησάκι των Αγίων Ζηναΐδας και Φιλονίλλης, από τη αρχική εκκλησία Μεταμορφώσεως καθώς και η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα που αγιογραφήθηκε το 1880 ή το 1881.
Η εκκλησία του Αγίου Κόνωνα, η δεύτερη μεγάλη εκκλησία της Κισσόνεργας, ανεγέρθηκε το 1987 και εγκαινιάστηκε ένα χρόνο αργότερα. Αξίζει να αναφερθεί πως η κάρα του Αγίου, όπως διασώζει ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός, είναι στη Πάφο.
Πολύ κοντά στην εκκλησία Μεταμορφώσεως βρίσκονται τα ερείπια μιας εκκλησιάς αφιερωμένης στις Αγίες Ζηναΐδα και Φιλονίλλη που καταστράφηκε από σεισμό. Οι Αγίες ήταν συγγενείς του Αποστόλου Παύλου τον οποίο συνόδευσαν από την Ταρσό στη Πάφο. Η παράδοση και άλλες γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν πως δίπλα από το εκκλησάκι υπήρχε ένα αγιασμένο πηγάδι στο οποίο πήγαιναν οι πιστές για να θεραπευτούν από γυναικείες παθήσεις.
Σημαντικά έργα στην κοινότητα
Τα τελευταία χρόνια, το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει καταφέρει να νοικοκυρέψει τα προβληματικά οικονομικά της κοινότητας, να αποπληρώσει οικονομικές υποχρεώσεις που παρέλαβε και προσεγγίζουν τα 4 εκατομμύρια, και παράλληλα να παραδώσει σημαντικό έργο.
Τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει είναι η ανάπλαση της πλατείας με την κατασκευή πάρκου, επένδυση τοιχοποιίας με πέτρα, κατασκευή σιντριβανιού, παιχνιδότοπου, γρασιδιού και αμφιθέατρου. Τα Κοινοτικά Κτίρια για στέγαση των γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου, η Κατασκευή Παραλιακού Πεζόδρομου, η δημιουργία Σημείου Θέας και Ενδιαφέροντος “Κλειδώστε την Αγάπη σας”, δημιουργία Παραλιών Λουομένων και Δικτύου Διαδρομών της Φύσης καθώς και ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων της κοινότητας.