Μηδενική ανοχή από την Αστυνομία, που κάνει έκκληση στους γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους
Οι κροτίδες δεν είναι παιχνίδι, ούτε έθιμο, αλλά μία επικίνδυνη συνήθεια. Είναι εκρηκτικά σκευάσματα, που είτε τραυματίζουν, είτε σκοτώνουν.
Είκοσι δύο ημέρες πριν τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και η Αστυνομία Κύπρου βρίσκεται επί ποδός για πάταξη του φαινομένου χρήσης κροτίδων και άλλων επικίνδυνων εκρηκτικών υλών, καθώς και για το άναμμα της λαμπρατζιάς. Η Αστυνομία τονίζει ότι θα εφαρμόσει σειρά μέτρων, έτσι ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατασκευή και η χρήση αυτών των επικίνδυνων εκρηκτικών υλών την περίοδο του Πάσχα.
Από τις αρχές Μαρτίου οι αρμόδιοι βρίσκονται επί ποδός, εφαρμόζοντας σειρά μέτρων έτσι ώστε να προστατέψουν τους πολίτες από τις επικίνδυνες κροτίδες.
Τα μέτρα αφορούν τακτικές περιπολίες και ελέγχους αυτοκινήτων, ελέγχους σε σημεία εισαγωγής κροτίδων και άλλων εκρηκτικών υλών, εκστρατείες διαφώτισης σε όλα τα σχολεία κλπ.
Η αστυνομία
«Η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διαφώτιση του κοινού σχετικά με τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων. Σκοπός είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση του φαινομένου της χρήσης, κατοχής και εμπορίας κροτίδων κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα» δηλώνει στον Αδέσμευτο ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Πάφου Γιώργος Γεωργίου.
«Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται εκστρατείες σε όλα τα σχολεία της Πάφου, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικότερα των νέων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ενασχόληση τους με τις κροτίδες, τόσο για τη σωματική ακεραιότητα των ιδίων αλλά και άλλων πολιτών».
Παράλληλα, η Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειές της, για εντοπισμό και σύλληψη προσώπων που παράνομα εισάγουν, κατέχουν, πωλούν, κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν κροτίδες ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κροτίδων.
Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα εντατικοποιηθούν οι αστυνομικές περίπολοι, κυρίως έξω από τους Ιερούς Ναούς, με αποκορύφωμα τη λειτουργία και περιφορά του Επιταφίου και τη γιορτή της Ανάστασης, όπου θα αστυνομευθούν οι περισσότεροι ναοί των πόλεων και της υπαίθρου.
«Ως Αστυνομία, απευθύνουμε έκκληση για ακόμα μία φορά, κυρίως στα νεαρά πρόσωπα, να αποφύγουν την κατασκευή και χρήση κροτίδων. Δυστυχώς, έχουμε πολλά παραδείγματα, όπου νεαροί έχουν χάσει μέρος της παλάμης τους από έκρηξη κροτίδας» αναφέρει ο κ. Γεωργίου, τονίζοντας ότι «οι κροτίδες δεν είναι παιχνίδι, ούτε έθιμο, αλλά μία επικίνδυνη συνήθεια. Είναι εκρηκτικά σκευάσματα, που είτε τραυματίζουν, είτε σκοτώνουν».
Τα μέτρα
Η Αστυνομία κάνει ότι είναι δυνατόν, όπως διαλέξεις σε σχολεία, ελέγχους, περιπολίες κλπ, έτσι ώστε να πατάξει αυτό το φαινόμενο. Σε κάποιες περιοχές, όπου υπάρχουν μεγάλοι ιεροί ναοί, εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα, λόγω και της παρουσίας μεγαλύτερου κοινού.
Εισαγωγή κροτίδων
Η εισαγωγή κροτίδων στην Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται πάντα παρανόμως, είτε από τα κατεχόμενα, είτε από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Οι έμποροι βρίσκουν τρόπο να ξεγελούν τις αρχές και να εισάγουν τις κροτίδες και άλλες εκρηκτικές ύλες όπως πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες κλπ. Ως μεγαλύτερη πηγή εισόδου αυτών των υλών θεωρούνται τα κατεχόμενα. Παρά τους ελέγχους, οι εισαγωγής βρίσκουν τρόπους να ξεγελούν τις αρχές καμουφλάροντας τα ύποπτα κιβώτια. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη μικτή κοινότητα της Πύλας στην πράσινη γραμμή, όπου λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι.
Εισαγωγή κροτίδων γίνεται επίσης από λιμάνια και αεροδρόμια, με τους αρμόδιους να αδυνατούν να ελέγχουν όλα τα εμπορευματοκιβώτια που έρχονται στην Κύπρο.
Απ’ εκεί και ύστερα, ο παραλήπτης παραδίδει τις κροτίδες σε καταστήματα, περίπτερα κλπ τα οποία πωλούν, πάντα παράνομα, σε πολίτες που ζητούν.
Χειροποίητες κροτίδες
Πέραν των έτοιμων εργοστασιακών κροτίδων, υπάρχουν και οι χειροποίητες, οι οποίες είναι ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μείγμα που βρίσκουν ακόμα και ελεύθερο στην αγορά, ή χρησιμοποιώντας μπαρούτι, φτιάχνουν κυρίως για δική τους χρήση. Χρησιμοποιούν σκληρό χαρτόνι, ή και σωλήνες χαλκού για να τις κατασκευάσουν. Συνήθως οι χειροποίητες κροτίδες είναι μεγαλύτερης ισχύος και χρησιμοποιούνται ακόμα και για κακόβουλες ενέργειες.
Λαμπρατζιές
Παράλληλα με το θέμα των κροτίδων, είναι και το άναμμα της λαμπρατζιάς, που επίσης θεωρείται απαγορευμένο έθιμο, αλλά εξακολουθεί να τηρείται κυρίως από νεαρούς σε κοινότητες. Λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο Σάββατο, νεαροί μαζεύουν ξύλα σε μεγάλες ποσότητες για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να πάρουν τον τίτλο «της μεγαλύτερης λαμπρατζιάς». Οι αρμόδιοι, πάντως, κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσει και αυτό το έθιμο, αλλά μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό.