Του Κώστα Νάνου
Για άλλη μια φορά οι φορείς και παράγοντες του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς τρέχουν πίσω από τα γεγονότα για να προλάβουν αρνητικές εξελίξεις. Τα τελευταία 2 χρόνια συζητείται το θέμα της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων στο πλαίσιο των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και την μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Δυστυχώς αυτά τα δύο χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν από τους παράγοντες και τους φορείς της περιοχής ώστε να δημιουργήσουν μια δυναμική και να δεσμεύσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για να θέσουν ως προτεραιότητα τους την διάνοιξη του οδοφράγματος στα Κόκκινα που κρατάει την περιοχή αποκλεισμένη από το 1964. Η πιο σοβαρή προσπάθεια για διάνοιξη του οδοφράγματος έγινε την περίοδο που ήταν απεσταλμένους του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ο Εσπεν Μπάθ Αίντα ο Άϊντα. Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακκιντζή αλλά όπως και σε προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν υπήρξε αρνητική απάντηση από την Τουρκοκυπριακή πλευρά η οποία επικαλέστηκε την άρνηση του κατοχικού στρατού να δώσει την συγκατάθεση του για διάνοιξη του οδοφράγματος με το επιχείρημα ότι ο δρόμος θα περνούσε από στρατιωτική ζώνη.
Η περιοχή αυτή των Κοκκίνων που είναι κατεχόμενη παραμένει αποκλεισμένη από το 1964. Σε περίπτωση διάνοιξης του αποκλεισμένου σημείου στα Κόκκινα τότε η σημερινή διαδρομή Πωμού – Πύργου για την οποία χρειάζονται περίπου 45 λεπτά, δεν θα ξεπερνά τα 10 λεπτά. Με τη διάνοιξη θα εξυπηρετούνται όλες οι κοινότητες της περιοχής, αφού θα μπορούν να μεταβούν στη Λευκωσία σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι χρειάζεται σήμερα. Το θέμα της διάνοιξης των Κοκκίνων είχε τεθεί και παλαιότερα προς συζήτηση μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ χωρίς όμως να βρεθεί λύση καθώς όπως είχε λεχθεί αντιδρούσε ο κατοχικός στρατός. Με δεδομένο τι είχε προηγηθεί σε προηγούμενες προσπάθειες διάνοιξης του οδοφράγματος των Κοκκίνων θα έπρεπε όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν να είχε μελετηθεί το ζήτημα να είχε στοιχειοθετηθεί καλύτερα το αίτημα και να είχαν κινητοποιηθεί διάφοροι παράγοντες και από τις δύο κοινότητες.
Πριν από περίπου 10 χρόνια είχαν γίνει κοινές συναντήσεις των φορέων της περιοχής στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών οργανώσεων και φορέων. Το αίτημα για διάνοιξη του οδοφράγματος είναι δίκαιο καλώς γίνεται η εκδήλωση σήμερα στον Παχύαμμο, όμως δυστυχώς φαίνεται πως είναι πολύ αργά για να δημιουργηθεί η αναγκαία δυναμική και να ασκηθούν ουσιαστικές πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να το θέσει ως προτεραιότητα. Δυστυχώς έχουν δίκαιο οι παράγοντες που λένε πως αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για διάνοιξη του οδοφράγματος.