Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
15.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΛάρα – Τοξεύτρα: Πιστοποιητικό SPAMI έλαβε η Κύπρος στο Μονακό

Λάρα – Τοξεύτρα: Πιστοποιητικό SPAMI έλαβε η Κύπρος στο Μονακό

Share

Η περιοχή φιλοξενεί δύο προστατευόμενα είδη της Μεσογείου
Πιστοποιητικό SPAMI για Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές Μεσογειακής Σημασίας έλαβε η Κύπρος στις 20 Μαΐου στο Μονακό. Το πιστοποιητικό, που αφορά στην προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας, παρέλαβε η Διευθύντρια του Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), Μαρίνα Αργυρού.

Η απονομή του πιστοποιητικού έγινε στο Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό σε ειδική εκδήλωση για την 1η Έκδοση της Διεθνούς Ημέρας SPAMI, η οποία διοργανώθηκε από το SPA/RAC (Κέντρο Περιφερειακής Δραστηριότητας για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές) UNEP/MAP στα πλαίσια της Σύμβασης της Βαρκελώνης και τελούσε υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, ο οποίος παρευρέθηκε κατά τη διάρκεια του υψηλού επιπέδου τμήματος της εκδήλωσης, την οποία και χαιρέτισε.

Το ΤΑΘΕ του Υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το επίσημο Πιστοποιητικό SPAMI, το οποίο πιστοποιεί ότι η περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας συγκαταλέγεται στις SPAMI περιοχές, μαζί με τις περιοχές άλλων δέκα χωρών, και ανήκει στη λίστα των σημαντικών για τη Μεσόγειο περιοχών SPAMI. Η προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας αποτελεί σημαντική περιοχή φωλεοποίησης των δύο εμβληματικών προστατευόμενων ειδών της Μεσογείου, της πράσινης χελώνας (Cheloniamydas) και της καρέτα καρέτα (Caretta caretta) και συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση των δύο αυτών ειδών σε μεσογειακό επίπεδο.

Η προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας εγκρίθηκε το 2013 για συμπερίληψη της στη Λίστα των SPAMI από όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Σύμβασης της Βαρκελώνης και το 2021 αξιολογήθηκε επιτυχώς κατά την πρώτη εξαετή αναθεώρηση.

Σε ανακοίνωσή του, το ΤΑΘΕ εκφράζει τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τους πρωτεργάτες του Προγράμματος Προστασίας και Παρακολούθησης των Θαλάσσιων Χελωνών, Ανδρέα Δημητρόπουλο, πρώτο Διευθυντή και ιδρυτή του Τμήματος Αλιείας, και Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, οι οποίοι έβαλαν τα θεμέλια και συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχή προστασία και διατήρηση των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών και εγκαθίδρυσαν τη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας ως προστατευόμενη το 1989 με βάση τον περί Αλιείας Νόμο και Κανονισμούς.

Σημειώνεται ότι η λίστα SPAMI δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2001, στο Μονακό, από τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Σήμερα στη Λίστα, περιλαμβάνονται 39 SPAMI από 11 μεσογειακές χώρες, από τις 1.233 Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και άλλων αποτελεσματικών μέτρων διατήρησης που βασίζονται σε περιοχές που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Για να συμπεριληφθούν στον Κατάλογο SPAMI, οι υποψήφιες θαλάσσιες και παράκτιες προστατευόμενες περιοχές πρέπει να επιδεικνύουν ένα σύνολο οικολογικών, επιστημονικών, αισθητικών, πολιτιστικών ή εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών ενδιαφέροντος ως μέρος επίσημων υποβολών από τα ενδιαφερόμενα Συμβαλλόμενα Μέρη. Μόλις εγκριθούν και περιληφθούν στη Λίστα, τα SPAMI παρακολουθούνται ως μέρος αυστηρών περιοδικών αναθεωρήσεων που πραγματοποιούνται κάθε έξι χρόνια. Η θέσπιση της Ημέρας SPAMI και του Πιστοποιητικού SPAMI έχουν υιοθετηθεί από τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Σύμβασης της Βαρκελώνης στο COP 22, που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 7-10 Δεκεμβρίου 2021.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!