Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
27.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜενέλαος Χριστοδούλου: Ο Υδραυλικός που έγινε ο πρώτος Δήμαρχος Γεροσκήπου

Μενέλαος Χριστοδούλου: Ο Υδραυλικός που έγινε ο πρώτος Δήμαρχος Γεροσκήπου

Share

Μια αναδρομή στο παρελθόν του και την πορεία της Γεροσκήπου μέχρι σήμερα…

Συνέντευξη στην Άννα Κυριάκου

Ο Μενέλαος Χριστοδούλου-πρώτος Δήμαρχος Γεροσκήπου ανοίγει την καρδιά του στον “Αδέσμευτο”. Συναντηθήκαμε  ένα πρωινό στο κέντρο ενήλικων-ένα από τα έργα που έγιναν επί δημαρχίας του-και στο οποίο  συχνάζει καθημερνά. Στρέψαμε τη μνήμη πίσω στα παιδικά του χρόνια, την πρώτη ανάμειξη του με τα κοινά, την εκλογή του ως κοινοτάρχης και Δήμαρχος, τα πρώτα του έργα, αλλά και την προωθούμενη διαδικασία για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής αυτοδιοίκησης που δηλώνει ότι το δίκαιο είναι να γίνει δημοψήφισμα. “Εν τζι’ εν γάμος τζι’ εν να πούμε εν συμφωνούμε τζιαι χωρίζουμε” αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο πρώτος Δήμαρχος Γεροσκήπου Μενέλαος Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Γεροσκήπου στις 6 Απριλίου 1941. Γονείς του ο Χριστόδουλος Κλεάνθους και η Μαρία Εθελοντή. Είναι νυμφευμένος από το 1965 με την Κατερίνα Κώστα Χριστοφή και απέκτησαν τρία παιδιά, δυο γιους και μια κόρη.

-Να ξεκινήσουμε από τα παιδικά σας χρόνια κ. Χριστοδούλου.

Είμαι γέννημα θρέμμα της Γεροσκήπου όπου πήγα και σχολείο μέχρι την τρίτη γυμνάσιου όταν το 1956 οι Άγγλοι μας έκλεισαν το γυμνάσιο και επειδή ήμουν από φτωχή οικογένεια, επιδίωξα να πάω σε μια δουλειά και κατέληξα στο σιδηρουργείο Ομόνοια, όπου έμεινα για 55 χρόνια στο ίδιο μαγαζί. Τη ζωή μου στην τέχνη επέρασα την καλά, αφού ήμουν ένας καλός τεχνίτης για τούτο μάλιστα με απόφαση του Μακαρίου απολύθηκα από τον Στρατό γρηγορότερα αφού δεν υπήρχε άλλος υδραυλικός στην Πάφο για να εξυπηρετεί τους κατοίκους. Τα παιδικά μου χρόνια επέρασα τα καλά, αφού ήμουν και το τελευταίο παιδί της οικογένειας και είχα μια ιδιαίτερη αγάπη από όλα τα μέλη της οικογένειας μου.

Η μητέρα μου ήταν νοικοκυρά στο σπίτι, ενώ ο πατέρας μου ήταν γεωργός και καλλιεργούσε κτήματα πλουσίων, έκαμνε ζευκάρι (όργωμα με το άροτρο και τα βόδια), θέριζε και γενικά έκαμνε όλες τις γεωργικές δουλειές. Μικρός περίπου 3 ετών πήγαινα στο σχολείο και ήμουν έξω στην αυλή και πολλές φορές τον χειμώνα όταν έβρεχε οι δάσκαλοι με έβαζαν και μέσα στην τάξη. Αργότερα όταν πήγα σχολείο, μετά το καθημερινό διάβασμα πήγαινα με τα άλλα παιδιά στην αυλή του σχολείου για να παίξουμε κυρίως μπάλα.

-Πως ήταν η Γεροσκήπου εκείνα τα χρόνια. Πόσους κάτοικους είχε;

Η Γεροσκήπου ήταν τότε από τα μεγάλα χωριά της Πάφου, είχε περίπου χίλιους κατοίκους και το σχολείο είχε 80 με 90 μαθητές.

-Βοηθούσατε τον πατέρα σας στις δουλειές του στα χωράφια;

Όχι γιατί η γη δεν ήταν δική μας για να μας παίρνει ο πατέρας μου να τον βοηθήσουμε.

-Πώς ήταν τα πρώτα σας χρόνια στη δουλειά;

Το μεροκάματο ήταν δυο σελίνια την ημέρα, έπιανα 12 σελίνια την εβδομάδα και στην δουλειά μου που ήταν στο Κτήμα πήγαινα με το ποδήλατο. Ήταν δύσκολα χρόνια αλλά όμορφα, αφού το χωριό μας ήταν προοδευτικό, είχαμε τους συλλόγους, χορευτικό συγκρότημα που ήμουν μέλος του από τα 15 μου, ήμουν και στην φιλαρμονική της ΠΕΟ σαλπιστής, ασχολήθηκα και με το ποδόσφαιρο στον Ατρόμητο.

-Πώς προέκυψε η ανάμειξη με τα κοινά;

Στα 45 μου, μου έγινε πρόταση από το ΑΚΕΛ –που τότε δεν ήμουν ούτε καν μέλος του κόμματος, να υποβάλω υποψηφιότητα για μέλος της Συνεργατικής και στις εκλογές από τα 300 τότε μέλη, πήρα 290 ψήφους, αφού ήμουν πολύ γνωστός στην Γεροσκήπου και από την ανάμειξη μου στα εκκλησιαστικά, αφού από τα παιδικά μου χρόνια έψελνα,  ήμουν μέλος της χορωδίας της Γεροσκήπου και είχα γνωριμίες με τον κόσμο και τούτο το πράγμα επροσέξαν τα μέλη της συνεργατικής και με εψήφισαν. Μάλιστα ο τότε κοινοτάρχης της Γεροσκήπου, είχε πει στο ΑΚΕΛ να με προσέξουν. Ακολούθως το 1962 μου έγινε και πρόταση (1962) να γίνω μέλος του ΑΚΕΛ. Μετά την συνεργατική το ΑΚΕΛ με πρότεινε για κοινοτάρχη της Γεροσκήπου και  μάλιστα ξεπέρασα κατά 100 ψήφους τον ανθυποψήφιο μου Σόλων Μάρκου. Ήμουν κοινοτάρχης για 6 χρόνια με μισθό 250 περίπου λίρες. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, έγιναν οι διαδικασίες και το Δημοψήφισμα, ώστε η Γεροσκήπου να γίνει Δήμος. Στις πρώτες εκλογές, τον Απρίλη του 1994 εκλέγηκα Δήμαρχος για θητεία 2,5 χρόνων και στις εκλογές του 1996 ήμουν υποψήφιος και εκλέγηκα για δεύτερη θητεία.

-Θυμάστε ποιοι ήταν οι ανθυποψήφιοι σας;

Στις πρώτες εκλογές  ανθυποψήφιοι μου ήταν ο μακαριστός πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Παυλίδης και η κυρία Πόπη Αθηνοδώρου και στη δεύτερη θητεία ο Πανίκκος Σεκκές, ο Σόλων Μάρκου και ο Αντώνης Τσαδιώτης (Πογιατζιής).

-Το πρώτο σας έργο ως Δήμαρχος ποιο ήταν;

Το πρώτο έργο του νεοσύστατου τότε Δήμου ήταν ο εξωραϊσμός της Κάτω Βρύσης, ήταν ένας σκουπιδότοπος και αναλάβαμε να τον καθαρίσουμε και να τον ευπρεπίσουμε.

-Υπάρχει κάποιο έργο που έγινε επί δημαρχίας σας και ξεχωρίζετε;

Το έργο που ξεχωρίζω είναι το Πολυδύναμο Κέντρο Εξυπηρέτησης Παιδιών, που δέχεται παιδιά από ενός μήνα μέχρι και την προδημοτική. Το ξεκινήσαμε με 120 περίπου παιδιά όλων των ηλικιών από τη Γεροσκήπου κυρίως, αλλά και από την Πάφο. Ήταν ένα έργο πρωτοποριακό για την Πάφο και από τα καλύτερα της Κύπρου. Στο σημείο αυτό πρέπει να πω, ότι επί δημαρχίας μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης και τόσο ο ίδιος, όσο και ο τότε υπουργός εσωτερικών μας βοήθησαν πολύ στο έργο μας.

-Πως προέκυψε η Αδελφοποίηση με τον Δήμο  Αγίας Παρασκευής Αττικής που ήταν και η πρώτη αδελφοποίηση που έγινε από τον Δήμο Γεροσκήπου;

Να πω ότι ο τότε πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης,  μας πρότεινε να προχωρήσουμε σε μια αδελφοποίηση με κάποιο Δήμο της Ελλάδας. Έγινε εισήγηση για το Δήμο Αγίας Παρασκευής και μετά από επισκέψεις αντιπροσωπειών των δυο Δήμων, αποφασίσαμε να αδελφοποιηθούμε, αφού και οι δυο Δήμοι είχαμε ως πολιούχο την Αγία Παρασκευή και έκτοτε αναπτύξαμε πολύ στενές σχέσεις με ανταλλαγές επισκέψεων αντιπροσωπειών των Δήμων μας.

-Πως περνάτε πλέον την ώρα σας κ. Μενέλαε;

Καθημερινά επισκέπτομαι το Κέντρο Ενηλίκων Γεροσκήπου, κάμνω τις βόλτες μου στον Δήμο και στο σπίτι με τα παιδιά και τα εγγόνια μου.

-Ποια η άποψη σας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία Δήμου Ανατολικής Πάφου;

Για να κάνουμε τον Δήμο μας αγωνιστήκαμε, δεν έγινε τυχαία. Το δίκαιο είναι να κάνουμε δημοψήφισμα και ότι θέλει ο κόσμος. Εν τζι εν γάμος τζιαι να πούμε εν συμφωνούμε τζιαι χωρίζουμεν. Η Γεροσκήπου έχει μέλλον, έχει ανάπτυξη έχουμε γη, μέλλον έχει η ανατολική περιοχή…

-Ποια άλλα έργα πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν στη Γεροσκήπου;

Στον Δήμο μας έγιναν έργα τα τελευταία χρόνια ωστόσο θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα κάποια. Αυτό που χρειάζεται ο Δήμος μας, είναι μια κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων, ή ακόμα και ένα ανοιχτό αμφιθέατρο για τις εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή των 7 Αη Γιώργηδων που υπάρχει και κατάλληλος χώρος. Επίσης οι δρόμοι μας πρέπει άμεσα να επιδιορθωθούν.

-Για το παραλιακό μέτωπο τι έχετε να πείτε;

Είναι μια περιοχή που το καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες κόσμου μετά τους κυματοθραύστες  και τα περίπτερα που έγιναν στην περιοχή. Είναι μια περιοχή για την οποία με τραβούσαν στα δικαστήρια για αρκετό καιρό για δύο αποχωρητήρια που φτιάξαμε για να διευκολύνουμε τους λουόμενους.

-Για την πλατεία μετά την ανάπλαση της πώς τη βλέπετε;

Έγινε ένα καλό και λειτουργικό έργο, για το οποίο ο δήμος πλήρωσε μόνο το 1/5 από το κόστος του.

-Μετά από τόσα χρόνια στα κοινά πως νιώθετε;

Κάναμε και έργο αλλα αφήσαμε και ένα σημαντικό ποσό περί τα 2,5 εκατομμύρια μετρητά σε τράπεζα. Νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση όταν ακόμα και σήμερα περπατώ στον δρόμο, συναντώ κόσμο και με χαιρετά με το γεια σου δήμαρχε. Στην θητεία μου όλη προσπαθούσα να βοηθήσω τον κόσμο και νομίζω ότι ήμουν δίκαιος, έκαμνα ότι μπορούσα για να εξυπηρετήσω…

Από τη ζωή μου δεν έχω κανένα παράπονο, φάνηκα και τυχερός αφού και στη δουλειά μου επέτυχα, εκλέγηκα κοινοτάρχης, δήμαρχος, ήμουν και εκπρόσωπος της Πάφου για 5 χρόνια στη Βουλή των Γερόντων

 

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News