Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΙΔΕΙΑΜια απίστευτη Εκάβη από το Γυμνάσιο Απόστολου Παύλου Πάφου (ΦΩΤΟ)

Μια απίστευτη Εκάβη από το Γυμνάσιο Απόστολου Παύλου Πάφου (ΦΩΤΟ)

Share

“Ωιμέ, τι κακό πράμα να είσαι σκλάβος

και να βαστάς τα’ αβάσταχτα…”

Το Γυμνάσιο Απόστολου Παύλου Πάφου στα πλαίσια των 35ων Αγώνων Σχολικού θεάτρου, παρουσίασε χτες βράδυ στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου με μεγάλη επιτυχία, την τραγωδία του Ευριπίδη Εκάβη.

Ένα αντιπολεμικό έργο ,γροθιά στο στομάχι για τον εξανδραποδισμό του ίδιου του ανθρώπου μέσα από τον πόλεμο .Η Εκάβη  αφηγείται την τραγική μοίρα της γυναίκας του Πρίαμου, η οποία από τα ύψη του παλιού βασιλικού της μεγαλείου βυθίζεται στα τάρταρα της πιο σκληρής σκλαβιάς· που από μητέρα πενήντα παιδιών μένει άτεκνη χάνοντας, με τρόπο βάρβαρο και αδιανόητο, τα δύο τελευταία της σπλάχνα, τον Πολύδωρο και την Πολυξένη· και που από την αξιοπρέπεια, την τιμήν και την αρετή του αξιώματός της, έχοντας χάσει πια κάθε ελπίδα και κάθε ηθικό αντέρεισμα, κατρακυλά στην πιο ωμή και θηριώδη, την πιο δαιμονική αγριότητα, μέχρι που καταλήγει να αποκτηνωθεί τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά.

Εικοσιτέσσερις αιώνες μετά, το διαχρονικό έργο του Ευριπίδη γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ. Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο, αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε.

Δάσκαλοι και μαθητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική παράσταση και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που κατέκλεισε το θέατρο.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News