Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
27.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΝαυαγεί η ανάπτυξη του "Αφροδίτη"

Ναυαγεί η ανάπτυξη του “Αφροδίτη”

Share

Στον αέρα βρίσκεται και πάλι η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», αφού η κυβέρνηση απέρριψε για δεύτερη φορά την πρόταση της κοινοπραξίας για αναθεώρηση – βελτιστοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής που συμφωνήθηκε το 2019. Ζήτησε μάλιστα από τις εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στην κοινοπραξία (Chevron Cyprus Limited, NewMed Energy Limited Partnership και BG Cyprus Limited) «να επιβεβαιώσουν σύντομα γραπτώς τη συγκατάθεσή τους στη διεξαγωγή της μελέτης FEED (Front-end Engineering and Design) σε περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία της επιστολής, σύμφωνα με το αρχικό Σχέδιο Ανάπτυξης, περίπτωση κατά την οποία θα δοθούν στους εταίρους (της κοινοπραξίας) ορισμένες παρατάσεις για συμμόρφωση με το ορόσημο της διεξαγωγής του FEED και με το ορόσημο για την υιοθέτηση της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της NewMed Energy, η οποία κοινοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Σημειώνεται ότι την πρώτη φορά που ξέσπασε κρίση μεταξύ των δύο πλευρών ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με αξιωματούχους της Chevron, τον Σεπτέμβριο του 2023. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και πρόσφατα (9 Απριλίου 2024) ο ΠτΔ δήλωσε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο στις συζητήσεις με τη Chevron, ελπίζω σύντομα να υπάρξουν ανακοινώσεις».

Επίσης, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε πρόσφατα (22 Απριλίου 2024) ότι η πρόταση η οποία έχει υποβληθεί από την κοινοπραξία «περιλαμβάνει πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU)» -που ήταν ένα από τα επίμαχα σημεία μεταξύ των δύο πλευρών- καθώς και ότι «εφόσον συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα, η κοινοπραξία αναμένεται να προχωρήσει εντός του 2024 στην εκπόνηση των σχετικών μελετών (Concept Select, Pre-FEED, FEED), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025».

Παρά ταύτα, με τις νέες εξελίξεις δεν αναμένεται να υλοποιηθεί ούτε αυτό το ορόσημο. Αντίθετα, φαίνεται ότι το θέμα οδηγείται σε νέες περιπέτειες με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η εταιρεία στην ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ αναφέρει λακωνικά ότι: «Η New Med, μαζί με τους εταίρους της στο κοίτασμα “Αφροδίτη”, προτίθεται να εξετάσει τις επιπτώσεις της επιστολής που λήφθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση και την πιθανή πορεία δράσης, που τους είναι διαθέσιμη».

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News