Οι αμοιβές των γιατρών είναι το πρόβλημα του ΟΚΥπΥ;
Με αφορμή την 48ωρη απεργία των γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια και την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι ασθενείς άνοιξε εκ νέου μια μεγάλη συζήτηση για τις αμοιβές των ειδικών αλλά και γενικότερα των γιατρών.
Ο ΟΚΥπΥ στην προσπάθεια του να στηρίξει τα επιχειρήματα αποκάλυψε ότι οι αμοιβές των γιατρών προ Γεσυ το 2018 συγκριτικά με τα ποσά που λαμβάνουν διπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι από 80.000 έφθασαν τις 150.000 κατά μέσο όρο.
Για έναν μεροκαματιάρη ή ακόμη και ένα έναν καλά αμειβόμενο δημόσιο υπάλληλο αυτές οι αμοιβές είναι εξωπραγματικές. Γιατί όμως δόθηκαν από τον ΟΚΥπΥ αυτές οι αμοιβές στους γιατρούς και έγινε η συμφωνία το 2020 που καθορίστηκαν και κίνητρα με βάση οικονομικούς στόχους του οργανισμού;
Η αλήθεια είναι πως ο ΟΚΥπΥ στην μετά το ΓεΣΥ εποχή είδε τους έμπειρους γιατρούς που είχε στις διάφορες κλινικές να εγκαταλείπουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και να ιδιωτεύουν. Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη μελέτη για να διαπιστώσει κανείς ότι οι ιδιώτες ειδικοί γιατροί έβγαζαν τριπλάσια και τετραπλάσια χρήματα από αυτά που λάμβαναν οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ακόμη και σήμερα που η ψαλίδα έκλεισε σε μεγάλο βαθμό πολλοί γιατροί επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα και φεύγουν από τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Αυτό γίνεται διότι οι συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι καλύτερες όπως και οι απολαβές τους. Αν οι αμοιβές των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι στα ίδια επίπεδα με τον ιδιωτικό τομέα τότε γιατί δεν είδαμε κανέναν έμπειρο γιατρό να εγκαταλείπει ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο για να εργαστεί στα κρατικά νοσηλευτήρια;
\Αν εξαιρεθούν οι νέοι γιατροί που τώρα τελείωσαν τις ειδικότητες τους ή τους ελλαδίτες γιατρούς που έρχονται στην Κύπρο κανένας άλλο δεν επιλέγει τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Αν λοιπόν ο ΟΚΥπΥ θέλει να κρατήσει ή να προσελκύσει ικανούς γιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στου ασθενείς, τότε θα πρέπει να γίνει και ανταγωνιστικός. \
Οι ασθενείς που πληρώνουν για το ΓεΣΥ από το οποίο αμείβονται και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα επιλέξουν να λάβουν υπηρεσίες από αυτόν που είναι πιο αξιόπιστος. Αν το κράτος τα κόμματα και η κυβέρνηση θεωρούν ότι γενικώς οι αμοιβές των γιατρών είναι υπερβολικές και εξωφρενικές τότε θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους και να μειωθούν τα ποσά που καταβάλλονται από τον ΟΑΥ για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Το ερώτημα επίσης που πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση είναι αν θέλει να υπάρχουν δημόσια νοσηλευτήρια. Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε οφείλει να διασφαλίσει ότι θα έχει και τον ανάλογο αριθμό ικανών γιατρών.
Σε διαφορετική περίπτωση απλώς αφήνονται τα δημόσια νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν. Αυτό επιδιώκουν;