Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΟλοκληρώνεται ο 15ος Διαγωνισμός Οίνου

Ολοκληρώνεται ο 15ος Διαγωνισμός Οίνου

Share

Ο κυπριακός οίνος αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια οίνους με διεθνή αναγνωρισμένη αξία, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του για τον 15ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου, ο οποίος ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 και ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής.

Στον Διαγωνισμό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), διαγωνίστηκαν στη βάση πνεύματος ευγενούς άμιλλας 27 οινοποιεία και συνολικά 134 οίνοι.

Όπως αναφέρεται, οι διαγωνιζόμενοι οίνοι αξιολογήθηκαν από διακεκριμένη επταμελή Κριτική Επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένους κριτές. Για την κατηγορία των ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων οίνων, χρυσό μετάλλιο έλαβαν είκοσι ένας (21) οίνοι και αργυρό μετάλλιο δεκαεννέα (19) οίνοι. Για την κατηγορία των γλυκών οίνων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος Π.Ο.Π. «Κουμανδαρία» έχει απονεμηθεί ένα (1) μεγάλο χρυσό μετάλλιο και τέσσερα (4) χρυσά μετάλλια. Επιπρόσθετα, έχουν απονεμηθεί πέντε (5) ειδικές διακρίσεις.

«Απεσταλμένος παρατηρητής/ πραγματογνώμονας του OIV διασφάλιζε, καθ’ όλη τη διάρκεια του Διαγωνισμού, την τήρηση του διεθνούς πρωτοκόλλου και των αυστηρών κανονισμών που θέτει ο προαναφερόμενος Οργανισμός για Διαγωνισμούς Οίνου», επισημαίνεται.

Το Υπουργείο Γεωργίας τονίζει ότι ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τη συνεχιζόμενη εξέλιξη της ποιότητας του κυπριακού οίνου, η οποία παρατηρείται σταθερά τα τελευταία έτη. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι και οι οίνοι που δεν έλαβαν κάποια διάκριση έχουν, ως επί το πλείστον, λάβει υψηλή βαθμολογία και αξιόλογη κριτική, που θα οδηγούσε σε μετάλλιο, εάν δεν υπήρχε ο κανονιστικός περιορισμός από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου για βράβευση ποσοστού όχι μεγαλύτερου του 30% των συμμετεχόντων οίνων.

Συμπερασματικά, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, «ο κυπριακός οίνος αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια οίνους με διεθνή αναγνωρισμένη αξία».

Τέλος, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ευχαριστεί όλους τους συντελεστές για τη διοργάνωση και τέλεση του Διαγωνισμού και ειδικά τους συμμετέχοντες οινοπαραγωγούς.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News