Ο κοινοτάρχης Τσάδας Παύλος Χατζηνικόλας μας ξεναγεί στην κοινότητα του και αναφέρεται στα σημαντικότερα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο χωριό του καθώς και σε αυτά που προγραμματίζονται.
Η φιλοξενία θερμή όπως συνηθίζεται στις κοινότητες της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα και ο ενθουσιασμός μεγάλος, όπως όλων των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους και ονειρεύονται αν τον δουν να προοδεύει.
Από που πήρε το όνομα της η Κοινότητα σας;
Για την ονομασία του χωριού, δεν υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση. Διάφορες είναι οι εκδοχές που λέγονται από τους κατοίκους. Ωστόσο, η επικρατέστερη και αυτή που λέγεται από τις πιο παλιές γενιές, είναι ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό που βρισκόταν τότε χτισμένο, στις πιο χαμηλές περιοχές (περιοχή Κουρκάς), δεχόταν αρκετές παρενοχλήσεις από τους Τούρκους.
Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι αποφάσισαν να μετακινήσουν το χωριό «Τσά – δα» όπως έλεγαν τότε, δηλαδή λίγο πιο πέρα, έτσι και έμεινε η σημερινή ονομασία του χωριού, Τσάδα.
Κατά άλλους, η ονομασία του χωριού θεωρείται ότι είναι φυτώνυμη, από το φυτό αβρόσσιλλα (είδος ασφόδελου) που έχει ψηλό και λεπτό ανθοφόρο καυλό, που λέγεται βίτσα (σσ. λεπτό κι ευλύγιστο ραβδί), απ’ όπου τελικά η ονομασία του χωριού Βιτσάδα, όπως, κατ’ αποκοπή, και του χωριού Τσάδα.
Ωστόσο η ερμηνεία αυτή φαίνεται να είναι αρκετά παρατραβηγμένη. Ίσως όμως, να προήλθε από το όνομα κάποιου πρώτου οικιστή, ίσως ακόμη η ονομασία να είναι αλλοιωμένη, χωρίς να γνωρίζουμε την αρχική. Κορφή στα δυτικά του χωριού, ονομάζεται Τσιάρτα, και ίσως ετυμολογικά να συνδέεται με την ονομασία του χωριού.
Πόσοι είναι οι κάτοικοι της Τσάδας ντόπιοι αλλά και ξένοι;
Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αυτή την στιγμή είναι γύρω στους 2000.
Με τι ασχολούνται οι κάτοικοι;
Οι περισσότεροι κάτοικοι της κοινότητας μας είναι υπάλληλοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αφού ο τομέας της γεωργίας έχει εγκαταληφθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Επιπλέον η ανάπτυξη του Minthis Resort έχει προσφέρει αρκετές θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της Τσαδας.
Ένας επισκέπτης τι μπορεί θα δει στο χωριό σας;
Ο επισκέπτης στο χωριό μας θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το μοναστήρι του Σταυρού της Μίνθης , τον Κοινοτικό χώρο αθλοπαιδιών που βρίσκεται εντός της ανάπτυξης όπου προσφέρονται για χρήση γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, τένις και τοξοβολίας. Μπορεί να επισκεφθεί τις μικρές βιοτεχνίες παρασκευής ψωμιών και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και το εργοστάσιο κατασκευής μπύρας.
Την Πατρική οικεία του ηρώα μαθητή «Ευαγόρα Παλληκαρίδη» και τις βρύσες του χωριού «Γερόλακκος και Ροδιός» οι οποίες έχουν κηρυχθεί πρόσφατα ως μνημεία Β από το τμήμα αρχαιοτήτων.
Πολλοί είναι οι επισκέπτες και στην εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Παναγία καθώς και τα εξωκλήσια των Αγίων Δημητριανού, Βλάση, Κωνσταντίνου και Ελένης και της Αγίας Μαρίνας.
Το Κοινοτικό πάρκο με την υπέροχη του θέα και τις όμορφες παραδοσιακές ταβέρνες του Χωριού.
Πόσα Χρόνια είστε κοινοτάρχης; Είσαστε ικανοποιημένος από τη θητεία σας;
Είμαι 7 χρόνια στην θέση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου και πρέπει να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την θητεία μου αφού ως γενική παραδοχή και μακριά από την οποιαδήποτε εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων έγιναν αρκετά έργα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Έπαρχο Πάφου κ Μαίρη Λάμπρου που ήταν πάντοτε κοντά μας.
Ποια έργα έγινα στην κοινότητα σας τα τελευταία χρόνια;
Κατά την διάρκεια της θητείας μου έγιναν πολλά έργα με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Κοινότητας μας. Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω ότι έγινε επέκταση του Σχολείου, προχωρήσαμε στη Δημιουργία του Κοινοτικού Πάρκου και σε αναβάθμιση και συντήρηση του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου Νεότητας «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», στη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του δικτύου Υδατοπρομήθειας με την τοποθέτηση ρυθμιστών πίεσης και τηλεμετρίας. Παράλληλα προχωρήσαμε στην εκτέλεση Αντιπλημμυρικών έργων, σε ασφαλτόστρωση οδών, διαπλατύνσεις και διάνοιξη οδών με την παραχώρηση της γραμμής ρυμοτομίας ,κτίσαμε τοίχους με πέτρα, δημιουργήσαμε το Βοτανικό Πάρκο «Αντρέα Χριστοδούλου» και κατασκευάσαμε σημεία καλωσορίσματος στις 4 εισόδους της κοινότητας, δημιουργίας πεζοδρομίων στην είσοδο της Κοινότητας, στη δημιουργία προτομών για τους ήρωες της Κοινότητας μας καθώς και σε ασφαλτόστρωση σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων από την Μεσόγη μέχρι την Καλλέπεια.
Ποια αλλα έργα έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον;
Υπάρχουν αρκετά έργα τα οποία θέλουμε να γίνουν στην κοινότητα μας ωστόσο άμεσα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τα έργα για την ανάπλαση του πυρήνα της κοινότητας καθώς και η δημιουργία ΣΚΕ.
Πλησιάζουν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης έχετε πάρει τις αποφάσεις σας θα διεκδικήσετε επανεκλογή;
Είναι κάτι για το οποίο δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Θα το συζητήσω πρώτα με την οικογένεια μου και στη συνέχεια θα αποφασίσω…
Άννα Κυριάκου