Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
24.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΟ πολιτισμός κοστίζει αλλά αξίζει

Ο πολιτισμός κοστίζει αλλά αξίζει

Share

Ο πολιτισμός κοστίζει αλλά αξίζει

 

Πριν 3 χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2021 γράφαμε για τον πολιτισμό και τις ευθύνες του απερχόμενου σήμερα Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου ο οποίος θα συνεχίσει για άλλη μια θητεία στο τιμόνι του Δήμου.

Αναδημοσιεύουμε λοιπόν τις Ριπές που γράφτηκαν πριν από 3 χρόνια και ισχύουν ως έχουν και σήμερα με εξαίρεση αυτό το μεγάλο επίτευγμα για την πόλη μας την λειτουργία των πανεπιστημιακών σχολών.

Η Πάφος έχει αλλάξει  έγινε κυριολεκτικά αγνώριστη σε πολλούς τομείς. Τα τελευταία 7 χρόνια έγιναν σημαντικά έργα υποδομής που ζηλεύουν όλες οι άλλες πόλεις. Σε αυτά τα 7 μόλις χρόνια, καλύφθηκε ένα τεράστιο κενό απραξίας που ζήσαμε τα προηγούμενα σχεδόν 20 χρόνια. Στην πραγματικότητα η πόλη μας άλλαξε ταχύτητα και επίπεδο. Αν καταστεί εφικτή και η λειτουργία δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής, τότε θα μπορούμε να μιλούμε και για ένα τεράστιο ποιοτικό άλμα που θα επιδράσει σε πολλούς τομείς.

Λάθη σε προτεραιότητες, πολιτικές αποφάσεις που ενδεχομένως να εξυπηρετούν σκοπιμότητες, παραλείψεις, αστοχίες, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και πολλά άλλα μπορεί κανείς να καταγράψει στην θητεία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όμως το πιο μελανό σημείο για την πόλη μας η οποία είχε την τύχη να γίνει και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, είναι ο πολιτισμός.

Μετά το 2017 δεν ακολούθησε τίποτε και η πανδημία που ενέσκηψε  στην συνέχεια δημιούργησε μια τεράστια μαύρη τρύπα, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί με τίποτα. Είναι πραγματικά κηλίδα στην θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αδυναμία να συγκροτηθεί ο φορέας πολιτισμού που θα διαχειρίζεται τις πολιτιστικές υποδομές που απέκτησε η πόλη είναι η κορυφή του παγόβουνου. Στην πραγματικότητα υπήρξε παντελής έλλειψη πολιτικής βούλησης για να στηριχθεί η πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη μας και να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Ακόμη και η περίπτωση του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος προσεγγίστηκε με οικονομίστικη λογική.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να κατανοήσουν ότι ο πολιτισμός κοστίζει αλλά αξίζει. Κάθε ευρώ που ξοδεύεται για τον πολιτισμό έχει τεράστια πολλαπλασιαστική αξία, η οποία δεν είναι εμφανής. Η καλλιέργεια κουλτούρας και συνειδήσεων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη μιας κοινωνίας. Η περίπτωση αυτού του φεστιβάλ είναι διδακτική για το μέλλον.

Μπορεί το επιχείρημα που προβάλλεται ότι η χορηγία αποκόπηκε διότι οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ δεν αντιμετώπιζαν την πόλη μας ισότιμα να φαίνεται λογικό. Ασφαλώς και έπραξε ο σωστά ο Δήμος Πάφου να απαιτεί την συμπερίληψη και της Πάφου σε μεγάλες παραστάσεις και να μην περιορίζεται η πόλη μας σε πειραματικές παραστάσεις. Αυτό που έπρεπε να εξασφαλίσει η πόλη μας είναι περισσότερες και ποιοτικότερες παραστάσεις και όχι τον αποκλεισμό της. Ακόμη και οι μικρές πειραματικές παραστάσεις ήταν πολιτιστική δημιουργία και θα έπρεπε να είναι καλοδεχούμενες. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι πολιτισμός δεν είναι μόνον οι συναυλίες και οι όπερες.

Σημείωση: Προεκλογικά ο Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του Φορέα Πολιτισμού. Αναμένουμε.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News