Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
24.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠαράξενοι καρποί έκαναν την εμφάνισή τους στις ακτές της Κύπρου (ΦΩΤΟ)

Παράξενοι καρποί έκαναν την εμφάνισή τους στις ακτές της Κύπρου (ΦΩΤΟ)

Share

Αυτές τις μέρες μπορεί κανείς να παρατηρήσει σε μία βόλτα του στην θάλασσα τους καρπούς του θαλάσσιου φυτού Posidonia oceanica (Ποσειδώνια), οι οποίοι μοιάζουν με μικρές πράσινες ελιές. Το φαινόμενο αυτό είναι σχετικά σπάνιο και παρατηρείται περιοδικά, συνήθως ανά 5-10 έτη.
Στην Κύπρο την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε ήταν το 2016. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται αυτό το διάστημα σε αρκετά σημεία σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το είδος Posidonia oceanica δεν ανήκει στα φύκια αλλά είναι ανώτερο φυτό, με αντίστοιχα χαρακτηριστικά των φυτών της στεριάς: με άνθη, σπόρους και ρίζες. Πρόκειται για ενδημικό είδος φυτού, δηλαδή φυτού που απαντάται αποκλειστικά στη Μεσόγειο. Η Ποσειδώνια δημιουργεί λιβάδια τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως ένα δάσος στην ξηρά.
Η Ποσειδώνια έχει την δυνατότητα να αναπαράγεται ασεξουαλικά και σεξουαλικά. Με τον πρώτο τρόπο που είναι και ο πιο κοινός, πλάγιοι βλαστοί βγάζουν ρίζες και επεκτείνουν το λιβάδι, κλωνοποιώντας τον εαυτό του. Η ικανότητά του να κλωνοποιείται σημαίνει ότι μπορεί να ζει για πάρα πολλα χρόνια.
Με τον δεύτερο τρόπο, το φυτό ανθίζει και σχηματίζει ένα μικρό κίτρινο λουλουδάκι, ενώ μόλις αυτό γονιμοποιηθεί, μετατρέπεται σε καρπό, ο οποίος αποκόπτεται από το φυτό και αρχίζει το ταξίδι του με την βοήθεια των θαλάσσιων ρευμάτων και του κυματισμού. Σε ένα διάστημα 2-3 μηνών, ο καρπός αυτός θα ανοίξει και ο πυρήνας / σπόρος πέφτει στον πυθμένα της θάλασσας και βλαστά ένα νέο φυτό, το οποίο διαφέρει και γενετικά από το αρχικό φυτό.
Σημειώνεται ότι τα λιβάδια Ποσειδωνίας μπορούν να απορροφήσουν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα, σε σύγκριση με τα τροπικά δάση, συνεισφέροντας σημαντικά στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η Ποσειδώνια περιλαμβάνεται, ως είδος προτεραιότητας για προστασία, στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) και στο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιολογική Ποικιλομορφία στη Μεσόγειο. Μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής της Οδηγίας για τους Οικοτόπους έχουν προταθεί και περιληφθεί στο Δίκτυο Natura 2000 θαλάσσιες περιοχές, με σκοπό μεταξύ άλλων, την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδώνιας.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News