Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
27.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΠαρατηρητήριο Τιμών Οκτωμβρίου...

Παρατηρητήριο Τιμών Οκτωμβρίου…

Share

Αύξηση 17,4% σημείωσε τον Οκτώβριο η τιμή του χαρτιού υγείας, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια περίοδο η τιμή του φρέσκου ψαριού μειώθηκε επίσης κατά 17,4%.

Στο Παρατηρητήριο Τιμών Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή για το μήνα Οκτώβριο, φαίνεται ότι σε επίπεδο δείκτη τιμών, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 28 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση, εκ των οποίων 14 κατηγορίες σε ποσοστό πέραν του 1%.

Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν τα φρέσκα ψάρια και μαλάκια κατά 17,4% και τα λαχανικά/χόρτα κατά 13,4%, ακολουθούμενα από τα ζυμαρικά κατά 4,1%, τα κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα σε ποσοστό 3,8% και 3,5% αντίστοιχα, το εμφιαλωμένο νερό κατά 1,8%, το αλεύρι κατά 1,6% και η ζάχαρη κατά 1%.

Αύξηση παρουσίασαν 17 κατηγορίες, με σημαντικότερες το χαρτί υγείας κατά 17,4%, τα κατεψυγμένα μαλάκια και οστρακοειδή κατά 4%, τα μαλακτικά ρούχων κατά 3,1%, τον κύλινδρο υγραερίου κατά 2,7%, το φρέσκο κρέας κατά 1,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια πανέ/προψημένα κατά 1,7% και τον κυπριακό καφέ κατά 1,5%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ο πληθωρισμός, παρά την αυξητική πορεία των προηγούμενων μηνών, συγκρατήθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο φθάνοντας το 3,5% έναντι 4% τον Σεπτέμβριο και 2,6% τον Αύγουστο.

«Πέραν της μείωσης στο κόστος ενέργειας, σημαντικό παράγοντα της συγκράτησης αποτελεί και η συγκρατημένη αύξηση του πληθωρισμού στον τομέα των τροφίμων (και ειδικότερα των γεωργικών προϊόντων), ο οποίος ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου στο 8,74% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και έναντι 9,13% κατά τους πρώτους 9 μήνες του έτους», αναφέρει.

Μεγάλη διαφορά από υπεραγορά σε υπεραγορά

—————————

Μεγάλη διακύμανση των τιμών παρατηρείται από υπεραγορά σε υπεραγορά, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Υπηρεσία έχει προβεί στις 15 Νοεμβρίου, στην καταγραφή τιμών 56 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε 3 μεγάλες υπεραγορές της Λευκωσίας.

Όπως αναφέρει, η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 10% ή €255,73 έναντι 232,74 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €247,44.

Όφελος από μηδενικό ΦΠΑ

—————–

Επιπλέον, η  Υπηρεσία αναφέρει ότι το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε 9 προϊόντα από την 1η Νοεμβρίου ανέρχεται €5,74 σε σύνολο αγορών αξίας €60 ανάλογα με την υπεραγορά.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές τόσο των 9 κατηγοριών προϊόντων που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση όσο και των δύο κατηγοριών για τα οποία το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης Παγκύπρια.

«Η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου με βάση και τα πορίσματα των ελέγχων είναι ότι αυτό συνεχίζει να έχει θετική επίδραση στις τιμές και τον πληθωρισμό εφόσον σε ποσοστό περίπου 77% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου (και 1ης Νοεμβρίου για καφέ και ζάχαρη) που εφαρμόστηκε το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ.  Ειδικά για τη ζάχαρη και τον καφέ η συμμόρφωση είναι επίσης καθολική με τα ποσοστά να ανέρχονται στο 100% και 85% αντίστοιχα», αναφέρει.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Παρατηρητηρίου.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News