Αποδεκτό έγινε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Στην απόφασή του Συμβουλίου που είναι ομόφωνη και αποτελείται από 209 σελίδες, τονίζεται ότι η συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο σε αυτό που έπρεπε. Χαρακτηρίζει την συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, απαράδεκτη και επικίνδυνη για το κράτος δικαίου.
Αναφέρεται επίσης σε τάση ασύμμετρης αντίδρασης, εσφαλμένη αντίληψη των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή, από τον οποίος όπως επισημαίνεται, απουσιάζει ο αυτοέλεγχος και ο αυτοπεριορισμός.
Το Συμβούλιο αποδίδει εμπάθεια και έλλειψη σωστής κρίσης στον Οδυσσέα Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι είναι ανίκανος να συνεχίσει τα καθήκοντά του.
Στην απόφαση επισημαίνεται πως ο κύριος Μιχαηλίδης ακολούθησε τον λάθος δρόμο της αποδόμησης των γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα και υπόσκαψής τους. Υποδεικνύει μάλιστα ότι ο Γενικός Ελεγκτής όφειλε να περιορίζεται στον επαναλαμβανόμενο έλεγχο, αποφεύγοντας αντεγκλήσεις.
Στην απόφαση επισημαίνεται επίσης πως ο Γενικός Ελεγκτής θα έπρεπε και όφειλε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ζυγίσει όλα τα δεδομένα, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και όχι να στήνει λαϊκά δικαστήρια και να προκαλεί διάβρωση της εμπιστοσύνης του θεσμού.
Παράλληλα υποδεικνύει πως ο Γενικός Ελεγκτής, όχι απλώς πέρασε την γραμμή, αλλά παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας άλλου κρατικού αξιωματούχου και συγκεκριμένα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Το Συμβούλιο κάνει παραλληλισμό με την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, υποδεικνύοντας πως η ανάρμοστη συμπεριφορά, δεν περιορίζεται στα καθήκοντα του κρατικού αξιωματούχου, αλλά στην όλη συμπεριφορά του.
Το Συμβούλιο τονίζει ακόμη ότι διαπιστώθηκε σωρεία παρεμβάσεων του Γενικού Ελεγκτή και μια συνεχής τάση παρουσίασης των γεγονότων προς τους πολίτες, εντελώς διαφορετική από αυτή που υφίστανται.