Οι Γερμανικές αρχές τις προάλλες γνωστοποίησαν, τον εντοπισμό τυριού στην αγορά με τη ονομασία χαλλούμι καταγγέλοντας έτσι ότι δεν αναφέρεται στη σήμανσή του, (το λογότυπο ΠΟΠ), μετά την καταχώριση της εν λόγω ονομασίας από την 1η Οκτωβρίου 2021.
Μάλιστα ζήτησε να κατεβούν άμεσα από τα ράφια των υπεραγορών τα χαλλούμια που δεν είναι ΠΟΠ και να ενημερωθούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι κυκλοφορούν στη χώρα τους προϊόντα που παράχθηκαν παράτυπα και να ακολουθήσουν την ίδια οδό. Η γερμανία έδειξε το δρόμο σήμερα αν ακολουθήσουν η Σουηδία, η Αυστρία και η Ελλάδα, θα λύσουν ένα πρόβλημα που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πέτυχε να λύσει από την 1η Οκτωβρίου 2021. Την ημέρα που εντάχθηκε το χαλλούμι στο σύστημα ποιότητας τροφίμων της ΕΕ.
Ο Υπουργός Κώστας Καδής δήλωσε “ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η αγορά στην νέα κατάσταση πραγμάτων είχε σειρά επαφών με τους εμπλεκόμενους”. Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, πρόσθεσε, οι εμπλεκόμενοι φορείς ζήτησαν πίστωση χρόνου μέχρι την Παρασκευή ώστε να συζητήσουν μεταξύ τους διαδικαστικά θέματα για την πρόταση του Προέδρου.
Το πρώτο σημείο της κυβερνητικής πρότασης, είπε, αφορά την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και την απόσυρση όλων των δικαστικών διαδικασιών.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να ενημερώσει εντός δέκα ημερών τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση τι μέτρα θα λάβει γνωρίζοντας αυτή την παρανομία. Η Κύπρος, είπε ο υπουργός Γεωργίας, θα εφαρμόσει τη νομοθεσία.
Ο Υπουργός Γεωργίας κατέληξε ότι η νομοθεσία για την προστασία του χαλουμιού θα εφαρμοστεί αμέσως από την Κυπριακή Δημοκρατία για να προστατέψει και το προϊόν και την αξιοπιστία της.
Ποια η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Η κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί προς τις πιο κάτω κατευθύνσεις.
α) Ενημέρωση της Κομισιόν ότι ο συγκεκριμένος τυροκόμος τα προϊόντα του οποίου εντοπίστηκαν σε υπεραγορά της Γερμανίας δεν είναι πιστοποιημένος για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.
β) Άμεση διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και αποστολή σχετικής επιστολής στον εμπλεκόμενο τυροκόμο με την οποία να ζητείται η υλοποίηση συγκεκριμένων διορθωτικών ενεργειών .
γ) Έλεγχοι και ενέργειες σε όσους τυροκόμους δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.
δ) Την ερχόμενη Δευτέρα αποστολή επιστολής σε όλους τους τυροκόμους δίνοντας προθεσμία 10 ημερών για απομάκρυνση χαλλουμιών από τα ράφια που δεν είναι ΠΟΠ.
ε) Η ίδια επιστολή θα αποσταλεί και στις υπεραγορές και τα υπόλοιπα καταστήματα από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται από την 1η Οκτωβρίου η διάθεση προϊόντος με αναφορά στο όνομα χαλλούμι που δεν είναι ΠΟΠ.
Ζητούν εξηγήσεις τα κόμματα :
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων ζητούν ενημέρωση από την Κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα της καταγγελίας της Γερμανίας για τα προϊόντα που δεσμεύτηκαν και δεν έφεραν το λογότυπο ΠΟΠ.
Το ΑΚΕΛ δήλωσε «Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη θέτει σε κίνδυνο την εμπορία του χαλλουμιού». Ενώ παράλληλα το ΔΗΚΟ ανέφερε οτι “Η ανοχή της κυβέρνησης για τη μη διεξαγωγή ελέγχων για το χαλλούμι και την παραβίαση των κανονισμών για τα προϊόντα οδηγούν δυστυχώς σε ένα νέο διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου”.
Το κίνημα των Οικολόγων ανέφερε «Μέχρι και τη Γερμανία έφθασε η φήμη μας όσον αφορά στην καθυστέρηση της εφαρμογής του κανονισμού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το χαλλούμι».