Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
30.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΠράσινο μπλόκο για Ακάμα...

Πράσινο μπλόκο για Ακάμα…

Share

  • Η Περιβαλλοντική Αρχή ανατρέπει τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς και κάνει σκόνη και θρύψαλα τα όνειρα για μεγάλες αναπτύξεις…
  • Κόκκινο από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ετοιμάζουν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι κοινότητες…

Σε νέες φουρτούνες εισέρχεται η διαδικασία για την δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου για τις κοινότητες του Ακάμα μετά την έκθεση ειδικής οικολογικής αξιολόγησης που δημοσιοποιήθηκε από την Περιβαλλοντική Αρχή.
Με βάση την έκθεση η οποία είναι δεσμευτική για το Πολεοδομικό Συμβούλιο απαγορεύεται η μεμονωμένη κατοικία, περιορίζονται τα επισκέψιμα αγροκτήματα μειώνονται οι τουριστικές ζώνες και η λατομική περιοχή στην Αντρολύκου ενώ η όποια ανάπτυξη θα περιορίζεται σε μικρή απόσταση από τους οικιστικούς πυρήνες των κοινοτήτων.
Η έκθεση προκάλεσε ήδη σφοδρές αντιδράσεις των επηρεαζόμενων κοινοτήτων με τον κοινοτάρχη της Ίννιας να απειλεί με δυναμικές αντιδράσεις και αποκοπή όλων των προσβάσεων προς τον Ακάμα.

Αυστηροί περιορισμοί
Βάσει τις έκθεσης ουσιαστικά απαγορεύεται η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας ενώ για τις περιοχές της Ίνειας και της Δρούσειας, αφαιρέθηκαν περιοχές για ειδικές αναπτύξεις και ένα μέρος του Κάθηκα. Υποδεικνύονται ωστόσο εναλλακτικές λύσεις για Ίννια και Δρούσια . Συγκεκριμένα προτείνεται να χωροθετηθεί περιοχή ειδικής ανάπτυξης εφαπτόμενη νότια της προτεινόμενης Τουριστικής Ζώνης Τ3δ5 Ίννιας, που βρίσκεται Νότιο-Δυτικά του πυρήνα της Κοινότητας και η δεύτερη εφαπτόμενη βόρεια της Οικιστικής ζώνης Κα10β Δρούσειας, που βρίσκεται Βόρεια του πυρήνα της Κοινότητας. Σημειώνεται ότι οι δυνητικές αναπτύξεις που επιτρέπονται είναι Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο την Περιβαλλοντική και Οικολογική Εκπαίδευση, Εξειδικευμένα Κέντρα αποκατάστασης, αποθεραπείας, εξειδικευμένης φροντίδας και ευεξίας και Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τα επισκέψιμα αγροκτήματα δεν θα επιτρέπεται η χωροθέτηση τους εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Ωστόσο, αφήνεται ανοικτό το παράθυρο χωροθέτησής τους εκτός των ζωνών ανάπτυξης, εφόσον υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, κατά την δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου. Σημειώνεται ότι για επισκέψιμα αγροκτήματα σε περιοχές της Αγροτικής Ζώνης Γα4 οι οποίες απέχουν από τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, σε απόσταση από 200 μέχρι 500 μέτρα, πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Για την Τουριστική Ζώνης Τ3δ2 στην Ίννια η Περιβαλλοντική Αρχή υποδεικνύει ότι πρέπει να περιοριστεί ανατολικά της κορυφογραμμής. Για την Ανδρολύκου αποφασίστηκε η μείωση της λατομικής ζώνης όπως προτάθηκε από το Πολεοδομικό Συμβούλιο στη μισή, χωρίς να επηρεάζει το υπό προστασία Φαράγγι του Πετράτη. Σε ό,τι αφορά τη Ζώνη Προστασίας «Τοπίο Ακάμα» (Δα1-ΤΑ) η χωροθέτηση περιβαλλοντικών κέντρων, αναψυκτήριων και χώρων στάθμευσης αναμένεται να έχει επιπτώσεις στα είδη και τους οικοτόπους καθορισμού εφόσον θα αφαιρεθούν οικότοποι της περιοχής του Δικτύου Natura 2000. Επίσης, σε ότι αφορά την Αγροτική Ζώνη (Γα2) η οποία εμπίπτει στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ή είναι σε άμεση γειτνίαση, σημειώνεται ότι οι χρήσεις οι οποίες προτείνονται όπως Περιβαλλοντικά Κέντρα Ενημέρωσης και οργανωμένοι χώροι στάθμευσης αλλά και επισκέψιμα αγροκτήματα, αναμένεται σαφώς να επιφέρουν απώλεια οικοτόπων αλλά και όχληση στην ευρύτερη περιοχή του υπό ανάπτυξη τεμαχίου. Για το σκοπό αυτό μπήκαν ως όροι στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση οι πιο κάτω περιορισμοί.

Ταφόπλακα
Ταφόπλακα για τις αναπτύξεις στις κοινότητες του Ακάμα θέτει η έκθεση ειδικής οικολογικής αξιολόγησης υποστηρίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτήτων γης Σάββας Χατζημηνάς. Με την έκθεση πρόσθεσε υιοθετούνται πλήρως όλες οι θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για απαγόρευση των αναπτύξεων στις ιδιωτικές περιουσίες. Με δεδομένη αυτή την έκθεση πρόσθεσε η ελπίδες των κοινοτήτων είναι πλέον στις ενστάσεις που θα γίνουν μετά την δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου και τις αποζημιώσεις που θα δοθούν για τις περιουσίες που είχαν συντελεστές δόμησης πριν επιβληθούν οι λευκές ζώνες. Ο κ. Χατζημηνάς εκτίμησε ότι το Τοπικό Σχέδιο θα δημοσιευθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο διότι πρόσθεσε σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ανανεωθεί το διάταγμα για τις λευκές ζώνες.

Ετοιμάζονται για πόλεμο
Οι κοινοτάρχης Ιννιας Γιάγκος Τσιβικος μιλώντας στο Radio Cosmos κάλεσε τον διευθυντή της υπηρεσίας περιβάλλοντος να δώσει εξηγήσεις για την έκθεση ειδικής οικολογικής αξιολόγησης αφού όπως είπε στην πρώτη γνωμάτευση για τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου οι εντάσεις και οι παρατηρήσεις της περιβαλλοντικής αρχής ήταν μηδαμινές, ενώ τώρα ανατρέπονται όλες οι πρόνοιες για την αξιοποίηση των ιδιωτικών περιουσιών. Ο κ Τσιβικος είπε ότι θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών Νίκο Νουρή καθώς και μ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που τον κάλεσε εκ νέου να μην προχωρήσει η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου.

Δεν πανηγυρίζουν
Υπάρχουν σημεία στην έκθεση της Περιβαλλοντικής Αρχής για το τοπικό σχέδιο Ακάμα που πρέπει να τύχουν διευκρινίσεων, ανέφερε ο Επιστημονικός Λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Κλείτος Παπαστυλιανού, λέγοντας ότι η έκθεση κινείται προς θετική κατεύθυνση. Ο κ. Παπαστυλιανού, ο οποίος συμμετέχει και στην επιτροπή αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων χαρακτήρισε την έκθεση ειδικής οικολογικής αξιολόγησης ως θετική και όχι αρνητική για τις επηρεαζόμενες κοινότητες. Υποστήριξε ότι η αρχική έκθεση που είχε δημοσιευθεί το 2021 ήταν περισσότερο αυστηρή. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι στην αρχική έκθεση απορρίπτονταν κάθε πρόνοια για τουριστική ζώνη στην Ίννια ενώ τώρα πρόσθεσε εγκρίνεται μία από τις 3 περιοχές που προτείνονται. Ακόμη είπε εγκρίνεται και η μισή λατομική ζώνη στην Αντρολύκου.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News