Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΠρόεδρος Αναστασιάδης : προώθηση δεσμών φιλίας Κύπρου-ΗΒ

Πρόεδρος Αναστασιάδης : προώθηση δεσμών φιλίας Κύπρου-ΗΒ

Share

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Κόμη και της Κόμισσας του Γουέσεξ στην Κύπρο θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των ιστορικών δεσμών φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Άντρη Αναστασιάδη, παρέστη στη δεξίωση του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και των 70χρονων της βασιλείας της, στην οποία παρέστησαν και ο Κόμης του Γουέσεξ, Πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του, Κόμισσα του Γουέσεξ, Σόφι.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση που έλαβε προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

«Μια εκδήλωση που μας δίνει επίσης την ευκαιρία να αναλογιστούμε τους εξαιρετικούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας», τις ισχυρές διαπροσωπικές επαφές των δύο λαών και την αμοιβαία επωφελή και πολυμερή συνεργασία πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η επίσκεψή τους στην Κύπρο «θα είναι ευχάριστη, αλλά -το πιο σημαντικό- θα είναι παραγωγική στο να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των ιστορικών δεσμών φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου».

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με το βασιλικό ζεύγος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είναι ιδιαίτερα περήφανη για τη διασπορά της που διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελεί τη μεγαλύτερη κυπριακή κοινότητα στο εξωτερικό, ενώ πολλοί Κύπριοι έχουν λάβει τιμές από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, οι τέχνες, ο πολιτισμός, οι επιστήμες και η επιχειρηματικότητα».

Είπε ακόμα ότι την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα από τους προτιμητέους εκπαιδευτικούς προορισμούς για τους Κύπριους, ενώ χιλιάδες Βρετανοί επιλέγουν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε επίσης την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών που επιτρέπει σε χιλιάδες Κύπριους να αναπτύξουν, για πρώτη φορά, τις περιουσίες τους που βρίσκονται στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συνεργασία των δύο χωρών συνεχώς αναπτύσσεται τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.

Ο Κόμης του Γουέσεξ είπε ότι είναι με «πολύ μεγάλη ευχαρίστηση» που βρίσκονται στην Κύπρο, και είναι μια πολύ σημαντική στιγμή να είναι στο νησί, και για τους εορτασμούς για τα γενέθλια της Βασίλισσας, αλλά και για να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό το «υπέροχο νησί, την ιστορία και τον κόσμο της Κύπρου».

Επιπρόσθετα, είπε ότι θέλουν να μάθουν για τους πολλούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών «και τι κάνει αυτή τη σχέση τόσο ξεχωριστή.» Ο Πρίγκιπας Εδουάρδος ανέφερε ακόμη ότι ενδιαφέρονται να συζητήσουν και για το μέλλον και «πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον στο μέλλον, και ποιες είναι οι επιλογές και οι προκλήσεις.»

«Αυτό που όλοι έχουμε ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια, σε αυτόν τον πολύ αβέβαιο και άστατο κόσμο, είναι ότι οι φίλοι έχουν πραγματικά σημασία και είναι ευχαρίστησή μου να βρίσκομαι εδώ. Σίγουρα ήρθαμε στην Κύπρο ως φίλοι και ελπίζω ότι η Κύπρος θεωρεί τη Βρετανία ως καλό φίλο», είπε.

Επιπλέον, είπε ότι παρόλο που η επίσκεψή τους θα είναι σύντομη – μέχρι την Τετάρτη – έχουν ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδη, έφτασαν στην οικία του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή κατά τις 19.15 όπου τους καλωσόρισαν ο Κόμης και η Κόμισσα του Γουέσεξ και ο Ύπατος Αρμοστής, Στίβεν Λίλι. Στη συνέχεια παρακάθισαν σε ιδιωτική συνάντηση, ενώ το τελετουργικό μέρος της βραδιάς ξεκίνησε αμέσως μετά τη συνάντηση, με τους εθνικούς ύμνους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου.

Στη συνέχεια ο Κόμης, η Κόμισσα, το προεδρικό ζεύγος και ο Ύπατος Αρμοστής είχαν σύντομες συνομιλίες με ομάδες προσκεκλημένων.

Παρόντες στη δεξίωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και η σύζυγός του, ο Δήμαρχος της Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, πρέσβεις ξένων χωρών και μέλη δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρώτη Κυρία θα υποδεχθούν στο Προεδρικό Μέγαρο το ζεύγος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο, ο Κόμης και ο Κόμισσα του Γουέσεξ θα συναντήσουν επίσης Βρετανούς ειρηνευτές που υπηρετούν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και μέλη των βρετανικών δυνάμεων που υπηρετούν στις Βρετανικές Βάσεις.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News