Στα ύψη σκαρφαλώνουν ξανά οι τιμές μιας από τις πιο βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή καφέ, των κόκκων της ανώτερης ποιότητας ποικιλίας Arabica, ξεπερνώντας τα 2,68 δολάρια ΗΠΑ ανά λίβρα στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η άνοδος αυτή οδηγεί τις διεθνείς τιμές στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.
Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί προϋποθέσεις για να γίνει ακόμη πιο «πικρός» ο καφές λόγω αυξήσεων τιμών και για τον τελικό καταναλωτή. Ήδη στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες οι τιμές του καφέ έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημα.
Εκτός από την ποικιλία Arabica που θεωρείται υψηλότερης ποιότητας, αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στις διεθνείς τιμές της φθηνότερης ποικιλίας Robusta η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή στιγμιαίων καφέδων. Μόνο φέτος οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του καφέ υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 40%.
Οι υψηλές τιμές του καφέ δημιουργούν επίσης προϋποθέσεις για αύξηση και της νοθείας με χαμηλότερης ποιότητας ποικιλίες που πωλούνται σαν υψηλότερης ποιότητας καφές. Η μεγάλη κατανάλωση του ροφήματος αφήνει πολλά τέτοια περιθώρια αφού σε διεθνές επίπεδο μόνο πέρσι παρήχθησαν σχεδόν 170 εκατομμύρια σάκοι καφέ. Μόνο στη Βραζιλία παράγονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο σχεδόν 2,7 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καφέ.
Η άνοδος των τιμών του καφέ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών αποδίδεται σε σειρά από γεωπολιτικούς, κλιματικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες.
Η μεγάλη άνοδος στις τιμές του καφέ ξεκίνησε από συνεχώς αυξανόμενες ανησυχίες για την παραγωγή στη Βραζιλία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Η χώρα ολοκληρώνει αυτό το διάστημα τη συγκομιδή της περιόδου 2024 με 2025 και οι προοπτικές παραγωγής της έχουν εξασθενήσει μετά από παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία που έπληξαν τους παραγωγούς. Η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα μεταξύ άλλων στην αγροτική παραγωγή.