Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
12.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΣκιαμαχίες στο παραλιακό: Παράνομες αποφάσεις, καταπάτηση δημόσιου χώρου, σπατάλη δημόσιων κονδυλίων και δικαστικές...

Σκιαμαχίες στο παραλιακό: Παράνομες αποφάσεις, καταπάτηση δημόσιου χώρου, σπατάλη δημόσιων κονδυλίων και δικαστικές διαδικασίες…

Share

Η υπόθεση των σκιαδίων στην λεωφόρο Ποσειδώνος φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το καθεστώς λειτουργίας του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από 15χρόνια, η οποία χαρακτηρίζονταν από λανθασμένες και παράνομες αποφάσεις και σπατάλη δημόσιων κονδυλίων την απουσία ουσιαστικού ελέγχου.

Αποτέλεσμα εκείνων των αποφάσεων, είναι τα σημερινά αδιέξοδα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο Δήμος, αλλά και οι επηρεαζόμενοι. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση του παραλιακού μετώπου είναι ενώπιον του Δικαστηρίου για παράνομες αποφάσεις που λήφθηκαν πριν από 15χρόνια, ο ιδιοκτήτης επίσης ενός μεγάλου συγκροτήματος με καταστήματα έχει καταθέσει αγωγή κατά του Δήμου και ενοικιαστών για παράνομες επεκτάσεις, οι επηρεαζόμενοι έχουν εξασφαλίσει 17 δικαστικά διατάγματα αναστολής εργασιών, ενώ από τα σκιάδια που κατασκευάστηκαν με χρήματα του Δήμου και δαπανήθηκαν 700 χιλιάδες ευρώ, 15χρόνια μετά έχουν εξοφληθεί μόνον τα δύο και η τοπική αρχή εισέπραξε περίπου το 45% της συνολικής δαπάνης.

Οι επηρεαζόμενοι παρουσιάζονται έτοιμοι να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό που θέλουν είναι να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι εργασίες για να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα.

Η απόφαση

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες στην παραλιακή λεωφόρο θα ολοκληρωθούν σε 15 ημέρες το αργότερο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εκεί και όπου επιτρέπεται  να γίνουν εργασίες από τον Δήμο θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν σε 10 με 15 ημέρες, ενώ για εκεί που υπάρχουν διατάγματα, θα αναμένουν τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Το  Δημοτικό Συμβούλιο σε κλειστή συνεδρία την Τρίτη, συζήτησε εκ νέου το θέμα των σκιαδίων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, μετά τις έντονες αντιδράσεις των καταστηματαρχών.

Ο κ. Φαίδωνος επανάλαβε ότι τα σκιάδια είναι παράνομα και θα καταβληθούν προσπάθειες με τις αρμόδιες υπηρεσίες να νομιμοποιηθούν.

Ανδρέας Χρυσάνθου

Η υπόθεση των σκιαδίων στην Ποσειδώνος, έχει πολλές πτυχές και δυστυχώς δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει εύκολα και γρήγορα δηλώνει ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αλληλεγγύης Ανδρέας Χρυσάνθου, αποδίδοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε σε λανθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις που λήφθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο  το 2007 και 2008 όταν κατασκευάστηκαν τα σκιάδα.

Από τις 62 οδηγίες που δόθηκαν τότε στον εργολάβο, οι 58 δεν είχαν περάσει από την επιτροπή παρακολούθησης του έργου και γι’ αυτό η υπόθεση του παραλιακού μετώπου είναι ενώπιον του δικαστηρίου. Ανέφερε επίσης, ότι μόνον δύο από τους επαγγελματίες εξόφλησαν το χρέος τους προς τον Δήμο για τα σκιάδια και από τις 700 χιλιάδες ευρώ που είχαν δαπανηθεί, ο Δήμος εισέπραξε περίπου το 45%.

Η νομιμοποίηση αυτών των κατασκευών κατέληξε, ήταν σε εκκρεμότητα, διότι μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε και ότι κάποια είχαν κατασκευαστεί σε μέρος δημόσιου χώρου.

Υπό αυτά τα δεδομένα κατέληξε και τα νομικά μέτρα που έλαβαν οι επηρεαζόμενοι, ο Δήμος Πάφου, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ολοκληρώσει το έργο της τοπιοτέχνησης και να αναμένει τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα σκιάδια.

Χριστάκης Νεοφύτου

Μύλο χαρακτήρισε την υπόθεση με τα σκιάδια ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ Χριστάκης Νεοφύτου, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις που λαμβάνονταν από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν εμφανώς παράνομες. Δυστυχώς πρόσθεσε, άφησαν εκτεθειμένους τους επαγγελματίες, οι οποίοι καλά έκαναν και προσέφυγαν στην δικαιοσύνη. Το πρόβλημα συνέχισε είναι ότι αυτή η κατάσταση θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, κάτι που δεν συμφέρει ούτε τον Δήμο ούτε τους επαγγελματίες.

Παναγιώτης Βορκάς

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΕΔΕΚ Παναγιώτης Βορκάς, χαρακτήρισε ως ομηρία των επαγγελματιών της περιοχής τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί το 2008 και υποστήριξε ότι σήμερα δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Οι αποφάσεις συνέχισε, θα πρέπει να είναι νομότυπες και να μην επιδέχονται αμφισβήτησης από κανένα. Δυστυχώς συνέχισε, με την τρόπο που επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μέχρι τώρα, προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις των επαγγελματιών.

Χαρακτήρισε επίσης μονόδρομο την απόφαση που λήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση για ολοκλήρωση των εργασιών στο τμήμα της Ποσειδώνος που δεν σχετίζεται με τα διατάγματα των καταστηματαρχών.

Βάσος Δημητρίου

Σε γραπτή δήλωση του ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της ΕΔΕΚ την οποία απέστειλε και στο Δημοτικό Σημειώνει «Έχω κάθε λόγο να είμαι κάθετα υπέρ των κατεδαφίσεων γιατί είχα προειδοποιήσει από το 2007-2008ως Δημοτικός Σύμβουλος, ότι τέτοιες κατασκευές δεν επιτρέπονται.

Είχα τότε προειδοποιήσει τον Μελετητή του Έργου ότι θα μας μπλέξει σε μπελάδες σαν Δήμο Πάφου και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα μετά από 15 περίπου χρόνια. Είχα από τότε έντονες αντιπαραθέσεις με τον Μελετητή του Έργου κύριο Μεσαρίτη ο οποίος μου καταχώρησε κατηγορία Λιβέλλου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου.  Αναγκάστηκε στο τέλος να αποσύρει χωρίς εγώ ποτέ να απολογηθώ όπως απαιτούσε.

Είμαι της άποψης όμως, μετά από τόσα χρόνια, να απευθυνθούμε στο Υπουργείο Εσωτερικών για νομιμοποίηση όλων των Σκιαδίων, περιλαμβανομένων και των κάθετων πλαϊνών υαλοπινάκων. Να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις και να επανατοποθετηθούν αυτά που έχουν απομακρυνθεί. Πιστεύω ότι τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί, θα δημιουργήσουν περαιτέρω καθυστερήσεις και εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου τεράστια οικονομικά προβλήματα θα δημιουργηθούν στην πόλη μας. Η αισθητική αναβάθμιση των Σκιαδίων μπορεί να γίνει χωρίς δραστικές επεμβάσεις. Θα παρακαλούσα όπως στην Συνεδρία της Ολομελείας του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 14 Μαρτίου 2023 να είναι παρόντες ο Νομικός μας Σύμβουλος καθώς και ο Δικηγόρος του Δήμου που χειρίζεται τις υποθέσεις των ενταλμάτων διακοπής των εργασιών.»

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!