Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
12.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣυμφώνησαν ότι διαφωνούν στο Κυπριακό

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο Κυπριακό

Share

Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν στο Κυπριακό τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα.

Σε κοινές δηλώσεις, ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι ο διάλογος πρέπει να αρχίσει από το σημείο που είχε σταματήσει το 2017.

Επεσήμανε ότι η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία, όπως είπε, συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας.

Από πλευράς του, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα φιλίας και τόνισε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μοιράζονται την ίδια θάλασσα.

“Είναι φυσικό”, είπε, “να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια”.

“Θέλουμε”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, “να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης”, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί.

Νωρίτερα, υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η οποία όμως δεν είναι νομικά δεσμευτική για τις δύο χώρες. Η Διακήρυξη αναφέρεται σε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, αποτροπή εχθρικών ενεργειών και ενεργειών που υπονομεύουν το καλό κλίμα. Γίνεται επίσης αναφορά στις αξίες και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για καλές σχέσεις, ενώ προβλέπει εκατέρωθεν επισκέψεις για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μέτρα αποτροπής επιθετικών ή άλλων ενεργειών που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως τέτοιες, συζήτησαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι κύριοι Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ συζήτησαν επίσης την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και σε στρατιωτικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ενδεχομένως και “κόκκινη γραμμή” επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!