Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
29.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΣυντάξεις Εξπρές απο τον Οκτώβριο- Τέλος οι πολύχρονες καθυστερήσεις -Τι ανακοίνωσε σήμερα...

Συντάξεις Εξπρές απο τον Οκτώβριο- Τέλος οι πολύχρονες καθυστερήσεις -Τι ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας

Share

Σε εφαρμογή τίθεται ο σχεδιασμός για την καταβολή της πρώτης πληρωμής της θεσμοθετημένης σύνταξης εντός ενός μηνός από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας.

Συγκεκριμένα, εντός του 2023 όλοι οι εργαζόμενοι που υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση θα ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη κατά τον αμέσως επόμενο μήνα της συμπλήρωσης του ορίου της συντάξιμης ηλικίας.

Ειδικότερα:

• από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας τους (και αποτελούν το 30% των συνταξιούχων) θα ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη ένα μήνα μετά από την συμπλήρωση του 65ου έτους.

• από το τέλος Δεκεμβρίου του 2023, οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους (και αποτελούν το 70% των συνταξιούχων) θα ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη ένα μήνα μετά από την συμπλήρωση του 63ου έτους.

Από την επιτάχυνση των διαδικασιών θα επωφεληθούν εκατοντάδες συνταξιούχοι εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ θα επωφελούνται περίπου 10000 συνταξιούχοι ετησίως, έτσι ώστε κανένας πολίτης να μην μένει χωρίς εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την καταβολή θεσμ.οθετημένης σύνταξης κατά το 2021 ήταν 10.257, κατά το 2022 ήταν 11.425, και κατά το 2023 έχουν υποβληθεί μέχρι σημερα 7861 αιτήσεις, ενώ κατά το 2022 ο μέσος όρος του χρόνου εξέτασης κυμάνθηκε μεταξύ 5 και 6 μηνών.

Το μηχανογραφικό σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναβαθμίστηκε τεχνολογικά έτσι ώστε να αξιοποιείται αυτόματα η υφιστάμενη πληροφόρηση που είναι εσωτερικά διαθέσιμη για τον υπολογισμό του ύψους των συντάξεων, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η έγκαιρη καταβολή της πρώτης πληρωμής. Ακολούθως, μετά από την ολοκλήρωση της αναλυτικής εξέτασης της αίτησης που έχει υποβληθεί και ενδεχομένως να περιλαμβάνει επιπρόσθετα στοιχεία που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη, η όποια απόκλιση θα συνυπολογίζεται και θα συμφιλιώνεται αναδρομικά, μέσα από την καταβολή των μηνιαίων ποσών σύνταξης κατά το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την έγκαιρη καταβολή του συνόλου των παροχών που καταβάλλονται από το τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες: Βελτιστοποιείται η αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, απλοποιούνται οι διαδικασίες, αξιοποιείται η τεχνολογία και εισάγονται καινοτομίες.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ολοκλήρωση της προεργασίας που ξεκίνησε αμέσως μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης, για την υπερωριακή υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από στελέχη άλλων κρατικών υπηρεσιών σε μη εργάσιμο χρόνο για την εξέταση των αιτημάτων των πολιτών, στην οποία συμμετέχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και η Νομική Υπηρεσία.

 

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!