Του Κώστα Νάνου
Δεν είναι η πρώτη φορά που τονίζουμε ότι για να επιλυθεί το υδατικό χρειάζονται άμεσες αποφάσεις και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί που θα λαμβάνουν υπόψιν τις συνθήκες που διαμορφώνουν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί που ανακοίνωσε μέχρι τώρα η κυβέρνηση θα κριθούν τα επόμενα χρόνια. Για τις αποφάσεις όμως που αφορούν την αντιμετώπιση της κατάστασης τους επόμενες μήνες, το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος είναι πως κυριαρχεί η λογική βλέποντας και κάνοντας.
Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία μας προσφέρουν 13 συν 1 φορητές μονάδες αφαλάτωσης. Γίνεται αγώνας δρόμου για να έρθουν στην Κύπρο και να λειτουργήσουν αρχές Ιουνίου. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι ότι αυτές οι μονάδες θα εγκατασταθούν ανάλογα με τις ανάγκες σε Πάφο και Λεμεσό που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.
Ξαφνικά την Τετάρτη, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι 13 φορητές μονάδες αφαλάτωσης θα εγκατασταθούν όλες σε περιοχή της Λεμεσού διότι κρίθηκε ότι με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθούν καλύτερα. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, σχολιάζοντας στο Radiocosmos τις αντιδράσεις παραγόντων της Πάφου, διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στην ύδρευση σε καμιά επαρχία. Εξήγησε ότι η απόφαση να εγκατασταθούν όλες οι μονάδες στην Λεμεσό ήταν τεχνοκρατική και δεν είναι όπως είπε πολιτική απόφαση. Ειδικοί πρόσθεσε που ήρθαν από τα Αραβικά Εμιράτα, υπέδειξαν ότι η περιοχή που προσφέρονταν για την εγκατάσταση των φορητών μονάδων ήταν στην Λεμεσό. Στην Πάφο συνέχισε οι ανάγκες θα καλυφθούν από τις γεωτρήσεις που θα ενταχθούν στο δίκτυο ύδρευσης.
Πώς είναι δυνατόν να λένε οι αρμόδιοι ότι δύο ή τρεις από αυτές τις μονάδες δεν μπορούν να εγκατασταθούν άμεσα στην Πέγεια για να δώσουν λύσεις για τις υδρευτικές ανάγκες του Καλοκαιριού, την στιγμή που η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών της;
Μάλιστα για τους επόμενους 3 μήνες ο Δήμαρχος Ακάμα εκτιμά ότι παρόμοια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι γειτονικές με την Πέγεια κοινότητες Κισσόνεργας και Χλώρακας.
Επιπρόσθετα οι αρμόδιοι, θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι ήδη κάποιες από τις γεωτρήσεις που είχαν ενταχθεί στο δίκτυο ύδρευσης της Πέγειας άρχισαν να βγάζουν αλμυρό νερό το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να προηγηθεί ειδική επεξεργασία.
Εν ολίγοις, η Πάφος μένει ακάλυπτη στο υδατικό για την κρίσιμη περίοδο του Καλοκαιριού. Αν μάλιστα προκύψει κάποια βλάβη στο διυλιστήριο του Ασπρόκρεμου, τότε στην Πάφο θα βιώσουμε στιγμές απείρου κάλους, καθώς τα ξενοδοχεία θα χρειάζεται να μεταφέρουν νερό με βυτιοφόρο για να λούζονται οι τουρίστες. Κατά τα άλλα ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το υδατικό λύθηκε.